Παρουσιάστηκε στην Σητεία το νέο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη "Κι οι θάλασσες σωπαίνουν" - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Παρουσιάστηκε στην Σητεία το νέο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη "Κι οι θάλασσες σωπαίνουν"

"Κι οι θάλασσες σωπαίνουν"

Το νέο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη παρουσιάστηκε στη Σητεία

Οι φίλοι του Νίκου Ψιλάκη παρουσίασαν την Δευτέρα στις 6.30 το βράδυ στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα , "Κι οι θάλασσες σωπαίνουν" ένα ιστορικό μυθιστόρημα.


Εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου του Νίκου Ψιλάκη, με τίτλο «Κι οι θάλασσες σωπαίνουν» διοργάνωσαν με επιτυχία τό εσπέρας της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας οι φίλοι του συγγραφέα υπό την αιγίδα του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) και με τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» και της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.



Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στο εγκάρδιο χαιρετισμό του συνεχάρη τον έγκριτο συγγραφέα και δημοσιογράφο για το νέο πόνημά του, σημειώνοντας ότι αν και μυθιστόρημα απεικονίζει μια ιστορική πραγματικότητα. καθώς τα πραγματικά πρόσωπα διαλέγονται με τα επινοημένα, προκειμένου να αναδειχθούν οι μεγάλες αλήθειες μιας δύσκολης ιστορικής  περιόδου, αυτή της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στην πόλη των γραμμάτων με τη μεγάλη πνευματική, πολιτιστική και λαϊκή παράδοση, και ότι εντυπωσιάστηκε από το καταγεγραμμένο γεγονός ότι ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (Ψαλιδάκης), ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κρήτης, προστάτεψε μικρά παιδιά κάτω από το ράσο του κατά τα πέτρινα χρόνια της Γερμανικής κατοχής.


Το σύγγραμμα παρουσίασαν οι φιλόλογοι κ. Γεώργος Δρακωνάκης και κ. Μιλτιάδης Παπαδάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα και την ιδιαιτερότητα της λογοτεχνικής αφήγησης ενός ιστορικού γεγονότος. Επίσης, μίλησε ο συγγραφέας κ. Νίκος Ψιλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δαιδαλώδεις ατραπούς της ιστορίας, στην αναγκαιότητα διάσωσης της ιστορικής μνήμης και στις πηγές που τον ενέπνευσαν. 
Την εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος, που παρακολούθησε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, εκπρόσωποι φορέων της Ανατολικής Κρήτης και πολύς κόσμος, συντόνισε ο φιλόλογος κ. Ιωάννης Μπουρμπουράκης.



Στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας βρίσκεται ένα από τα πιο σκοτεινά περιστατικά της ναζιστικής κατοχής: η βύθιση του πλοίου Τάναϊς, που μετέφερε, κλεισμένους στ' αμπάρια του, Έλληνες ομήρους, Ιταλούς αντιφασίστες, και όλους τους Εβραίους της Κρήτης.

Ο αφηγητής επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο είκοσι χρόνια μετά και αναζητεί τα ίχνη του πατέρα του, που είχε χαθεί το 1944, και ως αιτία της εξαφάνισης αναφέρεται ο πνιγμός του στο ναυάγιο. Εκείνος αποφασίζει να συνεχίσει το ψάξιμο, σεβόμενος την υπόσχεση προς τη μητέρα του, που θεωρούσε τον άντρα της ακόμη ζωντανό. Μέρα με τη μέρα βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τα συμβάντα του πολέμου αλλά και με τις συνέπειές τους στις ζωές των ανθρώπων, τις κάθε λογής στοχοποιήσεις κοινωνιών και ατόμων. Οι παλιές πληγές ματώνουν με την πρώτη ψηλάφησή τους, το παρελθόν εξακολουθεί να καθορίζει το παρόν, κι εκείνος -μετανάστης από την τρυφερή ηλικία του- ταλαντεύεται ανάμεσα σε δυο ταυτότητες και σε πολλές εκδοχές των ίδιων γεγονότων.
Ανασκαλεύει τις μνήμες των άλλων, συναντά εφηβικούς έρωτες, περπατά στα σιωπηλά μονοπάτια της ιστορίας και περιπλανιέται στα δρομάκια της Οβριακής, μιας γειτονιάς που άδειασε μέσα σε 45 λεπτά, και οι κάτοικοί της, νέοι, γέροι και 120 παιδιά, χάθηκαν μια καλοκαιρινή νύχτα ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.
Όσο αναδεύει τ' αποκαΐδια, ξεπηδούν μικρές ιστορίες ανθρώπων: κάποιας Εσθήρ που κρυβόταν στις ερημιές κι έγραφε ανεπίδοτα γράμματα, κάποιου Σαράντη που βρέθηκε να παλεύει ναυαγός με τα κύματα, κάποιας Ροδαμνής που την κούρεψαν και την πόμπεψαν μετά την απελευθέρωση, κάποιου μουγγού που βρέθηκε μόνος σε ξένο τόπο, κάποιου Έντζο που σκόπευε να προσφέρει δώρο στη Σιλβάνα του ένα ζευγάρι ξυλοπάπουτσα.
Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που, μέσα στις σελίδες του, η μυθοπλασία βαδίζει πλάι στην ιστορία, τα πραγματικά πρόσωπα διαλέγονται με τα επινοημένα προκειμένου να αναδειχθούν οι μεγάλες αλήθειες που απλώνονται πέρα από τον χρόνο και τον χώρο. Έτσι γιατί ένα ιστορικό μυθιστόρημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνομιλεί μόνο με τον χρόνο της ιστορίας.


Το βιβλίο παρουσίασαν οι φιλόλογοι Γιώργος Δρακωνάκης και Μιλτιάδης Παπαδάκης. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι εκπαιδευτικοί Φανή Παφύτα και Μαρία Ζωγραφάκη. Η εκδήλωση που συντόνισε ο φιλόλογος Γιάννης Μπουρμπουράκης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας "Ο Μύσων" και της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Δήμαρχος Σητείας κος Πατερακης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας "Ο Μύσων" κος Γιωργουλάκης, ο εκπρόσωπος της Περιηγητικής Λέσχης κος Παπαδάκης και ο εκπρόσωπος των Σητειακών φίλων του Νίκου Ψιλάκη κος Μιαουδάκης.
Ο Νίκος ψιλάκης εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους φίλους του και τους λοιπούς "συνδιοργανωτές" για την τιμή που του έκαναν και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο βιβλίο του και το συγγραφικό του έργο.



Βιογραφικό του Συγγραφέα

O Νίκος Ψιλάκης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας (Μάστερ Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας). Έχει τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», με το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» για την προσφορά του στα Γράμματα.

Έχει επιμεληθεί το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση (1986-1993) με λαογραφικό ή και γενικότερο πολιτιστικό περιεχόμενο. Έχει διατελέσει συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων και τα τελευταία 25 χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει τρίωρη καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή. Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.
Έχει διδάξει Ιστορία και Μοναστηριολογία σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα Φιλολόγων, σε σεμινάρια Ξεναγών και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για θέματα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις. Ανάμεσα σ' αυτά συγκαταλέγονται εισηγήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Φιλανδία, Βέλγιο κ.α.), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ιαπωνία, σχετικά με το κρητικό - μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, το ελαιόλαδο και άλλα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, υπήρξε εισηγητής σε ημερίδα για το Ελαιόλαδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έχει γράψει περισσότερα από 25 βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι: Ο πολιτισμός της ελιάς. Το ελαιόλαδο (σε συνεργασία με τους Μαρία Ψιλάκη και Ηλία Καστανά), Το ψωμί των Ελλήνων, Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Ελαίας στέφανος. Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων, Τα βότανα στην κουζίνα, Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης, Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη - Έθιμα στον κύκλο του χρόνου, Κρητική Μυθολογία, Οίνοψ Πόντος, Ταξίδια και έρευνες στην Κρήτη του 1850 (σχολιασμός της ελληνικής μετάφρασης του έργου του περιηγητή T.A.B. Spratt). Τα βιβλία «Ελαιόλαδο», «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα», «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και τα «Βότανα στην Κουζίνα» έχουν γραφτεί σε συνεργασία με την κ. Μαρία Ψιλάκη.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ολλανδική, ρωσική, κινέζικη και γιαπωνέζικη γλώσσα.
Είναι μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και υπήρξε για σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.
πηγή βιογραφικού: www.cretanscongress.gr

Post Top Ad

.............