Τα αεροδρόμια είναι τα μοντέρνα επίκεντρα του πολιτισμού μας, γράφει ο Αλέν ντε Μποτόν. Γι’ αυτό και αξίζουν τουλάχιστον μια δεύτερη ματιά. Ποια είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στη δύση και ποια στην ανατολή και με ποια κριτήρια;
Το καλύτερο αεροδρόμιο των ΗΠΑ για δεύτερη χρονιά ήταν το Phoenix Sky Harbor International και αυτό με κριτήριο την εύκολη προσβασιμότητα τους και τις ελάχιστες καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις πτήσεις. Τη δεύτερη θέση κέρδισε το Salt Lake City International Airport χάρη στις 71 πύλες του και την τρίτη θέση το Portland International Airport για τις μουσικές παραστάσεις που δίνονται καθημερινά στα Terminals για τους ταξιδιώτες.
Μόνο που στην παγκόσμια κατάταξη κανένα αεροδρόμιο των ΗΠΑ ή του Καναδά δεν έχει κερδίσει κάποια πρωτιά.
Για παράδειγμα το αεροδρόμιο του Βανκούβερ- ένα από τα πιο διακεκριμένα- που βρίσκεται υψηλά στη λίστα της Β. Αμερικής, καταλαμβάνει μόλις την 14η θέση στην παγκόσμια λίστα.
Τα εύσημα για τα «καλύτερα αεροδρόμια της υφηλίου λαμβάνει συστηματικά η Ασία και δευτερευόντως η Ευρώπη.
Την πρωτιά κέρδισε για έκτη συνεχόμενη χρονιά το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης. Το Changi κέρδισε τον τίτλο του «καλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο», στον ετήσιο διαγωνισμό για τα παγκόσμια βραβεία αεροδρομίων .
Όσο για τα κριτήρια ; Μάλλον η πολυτέλεια και η υψηλή τεχνολογία αφού οι ταξιδιώτες μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις πιο πρόσφατες ταινίες, που προβάλλονται 24 ώρες το 24ωρο στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες που βρίσκονται στους τρεις τερματικούς σταθμούς του. Επιπροσθέτως στο Changi οι ταξιδιώτες μπορούν να περιηγηθούν στον κήπο με τις πεταλούδες και να κάνουν τις βουτιές τους στην πισίνα που βρίσκεται στην οροφή του.
Στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε το διεθνές αεροδρόμιο της Σεούλ Incheon
Το Διεθνές αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο κέρδισε την τρίτη θέση. Και όχι άδικα αφού είναι ένα από τα αεροδρόμια που συστηματικά «βραβεύουν» οι τράβελερς μέσα από τα μπλογκ τους. «Ξόδεψα εννέα ώρες στο Haneda και ήταν υπέροχα» γράφει ο νοβελίστας Έντι Ρόμπσον.
Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση κέρδισαν αντιστοίχως το αεροδρόμιο του Χονγκ Κόνγκ και της Ντόχα.
Την έκτη θέση καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μονάχου, το πρώτο ευρωπαϊκό που βρίσκεται στο top 10. Στην έβδομη θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο Centrair της Ναγκόγια.
To Heathrow του Λονδίνου τερματίζει στην όγδοη θέση αλλά διατηρεί ωστόσο πάντα τον τίτλο του καλύτερου αεροδρομίου όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα.
Την ένατη και τη δέκατη θέση κερδίζουν δυο ακόμα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, της Ζυρίχης και της Φρανκφούρτης. Ο Ελβετός συγγραφέας Αλέν ντε Μποτόν που ξόδεψε χρόνο στους αερολιμένες του κόσμου υποστηρίζει πως τα αεροδρόμια συμπυκνώνουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο «Εδώ βλέπουμε ζωντανά την παγκοσμιοποίηση, τον «καταναλωτισμό «στο πόδι», την κατάρρευση της οικογένειας, το απόγειο του μοντερνισμού». Και γι’ αυτό δεν πρέπει να τα βλέπουμε επιδερμικά..Αξίζουν μια δεύτερη ματιά πριν τα κατατάξουμε.