Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ως ένας μοχλός ανάπτυξης για τα ευρωπαικά νησιά, ήταν το αντικείμενο του θεματικού εργαστηρίου που συνδιοργάνωσε και συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων.
Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Σαρδηνίας, Κορσικής, Βαλεαρίδων και Κρήτης, το εργαστήριο είχε ως στόχο:
1.να αναδείξει κοινά θέματα μεταξύ των Περιφερειών στους τομείς Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής, Βιώσιμου Τουρισμού,
2. να ενισχύσει το διάλογο για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της διαπεριφερειακής συνεργασίας,
3. να ωθήσει την συνεργασία μεταξύ των νησιών στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου για την από κοινού υλοποίηση νέων έργων, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή.
Με έμφαση στους προαναφερόμενους τομείς-Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμος Τουρισμός, το θεματικό εργαστήριο περιελάμβανε:
1. Πάνελ Συζήτησης με εκπροσώπους από τα νησιά όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις των Περιφερειών ενώ αναπτύχθηκε ένας δυναμικός διάλογος με τους συμμετέχοντες και το ακροατήριο
2. Ειδική θεματική ενότητα posters, όπου προβλήθηκαν σημαντικά έργα που υλοποιούν οι Περιφέρειες στο πλαίσιο Ευρωπαίκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων (Interreg, H2020, LIFE κα)
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, η Ε Χατζηγιάννη Δντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και συντονίστρια ευρωπαϊκών έργων, παρουσίασε τις δράσεις τις Περιφέρειας Κρήτης μέσω της διαπεριφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, και ειδικότερα μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων SCREEN για την Κυκλική Οικονομία, BLUEISLANDS για την αντιμετώπιση της αύξησης των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές, και SOCLIMPACT για την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στη Γαλάζια Οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στο δυναμικό ρόλο της Κρήτης να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Μεσογειακών Νησιών για την Κυκλική Οικονομία σε σχέση και με τις ιδιαιτερότητες της Νησιωτικότητας, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας με τις άλλες Περιφέρειες για την χρηματοδότηση νέων ευρωπαϊκών έργων από την τρέχουσα και επόμενη προγραμματική περίοδο. Το θεματικό εργαστήριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 60 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι Περιφερειών, Διαχειριστικών Αρχών, Ερευνητικών/Ακαδημαϊκών κέντρων, δικτύων, ΜΚΟ, και λοιπών φορέων.