Ο Ξενοφών φεύγει ο Ζορμπάς έρχεται - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ξενοφών φεύγει ο Ζορμπάς έρχεται


Σε συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα ο κρατικός μηχανισμός, εξαιτίας δύο ισχυρών μετώπων κακοκαιρίας. Το πρώτο σύστημα, ο «Ξενοφών», ήδη «χτυπάει» τη χώρα τα τελευταία 24ωρα με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ανέμους, τις βροχές αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Το δεύτερο όμως σύστημα, το οποίο για τους επιστήμονες είναι σπάνιο, αφορά σε έναν μεσογειακό κυκλώνα, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας σε μερικές ώρες από τα δυτικά. Ο μεγάλος φόβος των μετεωρολόγων παραμένει -όπως τόνιζαν χθες στο zougla.gr- η διασταύρωση των δύο αυτών μετώπων στην ενδοχώρα, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για πολλές περιοχές.

Με το φαινόμενο του συγκεκριμένου μεσογειακού κυκλώνα ασχολούνται και τα ξένα μετεωρολογικά δίκτυα, καθώς θεωρούν βέβαιο πως το «μάτι» του θα διασχίσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αν και η πορεία του, όπως τονίζουν στο zougla.gr, οι επιστήμονες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός για την έλευση του σπάνιου αυτού συστήματος για τη χώρα μας. 



Σχηματισμό τυφώνα κατηγορίας 1 ή 2 «βλέπουν» οι Ιταλοί 

Αυτό το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι τα ιταλικά μετεωρολογικά δίκτυα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σχηματισμό ενός τυφώνα κατηγορίας 1 ή 2, ο οποίος θα κινηθεί με ριπές ανέμου που μπορούν να φτάσουν τα 160 χλμ./ώρα. 





Το ιταλικό μετεωρολογικό δίκτυο «Il Meteo» αναφέρει πως η κυκλωνική δομή που σχηματίζεται έχει τα χαρακτηριστικά ενός τυφώνα. Όπως υποστηρίζει το δίκτυο, μεσογειακοί κυκλώνες που σχηματίζονται στο Ιόνιο συχνά αγγίζουν τη Σικελία και την Καλαβρία, αλλά με τη μορφή της τροπικής καταιγίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, οι Ιταλοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί.



Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, η πρόβλεψη της κατεύθυνσής του δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η τροχιά του είναι συχνά απρόβλεπτη και πρόκειται για τον πρώτο τόσο ισχυρό τυφώνα στην ιστορία της Μεσογείου που μπορεί να «γλείψει» τη Σικελία ή την Καλαβρία και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, δημιουργώντας καιρικές συνθήκες άνευ προηγουμένου. 

Η φυσική δυναμική ενός τυφώνα είναι εντελώς διαφορετική, εξηγεί στη «La Repubblica»  η Valentina Acordon, μετεωρολόγος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Οι τυφώνες χρειάζονται πολύ ζεστά στρώματα νερού, τουλάχιστον 26 ή 27 βαθμών Κελσίου, σε δεκάδες μέτρα βάθους. Η Μεσόγειος έχει αυτές τις θερμοκρασίες μόνο στην επιφάνεια, οπότε δεν μπορεί να διατηρήσει τον σχηματισμό ενός πραγματικού τυφώνα. Σε αυτήν την περίοδο του έτους, όμως, μπορεί να συμβεί το εξής: τα ψυχρά ρεύματα να συναντήσουν ζεστά νερά και να δημιουργήσουν στη Μεσόγειο φαινόμενα που μοιάζουν με τροπικούς τυφώνες» προσθέτει.

Πώς καταγράφουν οι γείτονες την κίνηση του φαινομένου 

Αυτό το σύστημα λοιπόν, όπως αναφέρουν οι γείτονες, είναι ήδη ορατό από τις δορυφορικές εικόνες και αντλεί ενέργεια από το Λιβυκό Πέλαγος. Τείνει να προσεγγίσει χαμηλά την Ιταλία και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα. Οι Ιταλοί κάνουν αναφορά και στο νησί της Κρήτης, υποστηρίζοντας πως μπορεί να χτυπηθεί αρχικά από πολύ ισχυρή καταιγίδα.



Ο τυφώνας αναμένεται -πάντα σύμφωνα με τους Ιταλούς- σήμερα Παρασκευή κοντά στις ακτές της Σικελίας. Από τα δικά τους προγνωστικά μοντέλα φαίνεται να πλησιάζει επικίνδυνα στις επαρχίες των Συρακουσών, της Κατάνια και στη θάλασσα της Καλαβρίας. 






Στη συνέχεια, θα κινηθεί μακριά από τις ιταλικές ακτές με κατεύθυνση την Ελλάδα, όπου αναμένεται να φθάσει το Σάββατο. Παράλληλα, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας, μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο και να ξεσπάσει κατά μήκος των ελληνικών ακτών, αλλά και στην Κρήτη, όπου υπάρχει ήδη προειδοποίηση για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα. 



Η πορεία του συστήματος σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στον παρακάτω χάρτη η γκρι καμπύλη δείχνει την πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει ο επερχόμενος μεσογειακός κυκλώνας, με τη σχετική αβεβαιότητα που υπάρχει στα προγνωστικά στοιχεία. Το γράφημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρεται στη χρονική περίοδο από το πρωί της Παρασκευής  έως το απόγευμα του Σαββάτου (29/09).


Η σκιαγραφημένη περιοχή με κόκκινο χρώμα δείχνει τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Ο κυκλώνας πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν άνεμοι με ένταση 7 έως 9 μποφόρ. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Θεσσαλία.


Εξασθένηση των βοριάδων στο Αιγαίο και καταιγίδες στα κεντρικά

Εν τω μεταξύ, σημαντική εξασθένηση θα παρουσιάσουν οι βοριάδες στο Αιγαίο μετά το διήμερο θυελλώδους έντασης όπου καταγράφηκαν ριπές έως και 140 χιλιόμετρα την ώρα στην Κάρυστο αλλά και 80-100χλμ. την ώρα στην Αττική, στις Κυκλάδες και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. 

Παρά την εξασθένηση των βοριάδων, ο καιρός επιδεινώνεται σταδιακά από σήμερα Παρασκευή με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στη νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, με επέκταση των φαινομένων από το απόγευμα και μετά βορειότερα προς τα κεντρικά. Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μέσα στο Σαββατοκύριακο λόγω της διέλευσης οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού με τροπικά χαρακτηριστικά.




Αναλυτικά, νεφελώδης και βροχερός προβλέπεται να είναι σήμερα ο καιρός από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια, στο μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Αυξημένη πιθανότητα υπάρχει να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες με ένταση στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες έως τις μεσημβρινές ώρες. Μικρή βελτίωση αναμένεται από το μεσημέρι και μετά. Μετά το μεσημέρι και συγκεκριμένα από το απόγευμα έως και τις πρώτες νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειότερα και θα επηρεάσουν τοπικά τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ παράλληλα κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια.

Άστατος θα είναι ο καιρός στα Δωδεκάνησα στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, με βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες. 


Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, που θα πυκνώσουν μετά το μεσημέρι, αναμένεται στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Πιθανότητα για βροχές υπάρχει τις νυχτερινές ώρες σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία. 

Επίσης, προβλέπονται τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας σε υψόμετρο άνω των 2.000-2.200 μέτρων. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 8 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα και μετά, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις από 5 έως 7 μποφόρ και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως και 9-10 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα τις θερμές ώρες της ημέρας. Αισθητό κρύο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις νυχτερινές ώρες, με το θερμόμετρο να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.


Σταδιακή επιδείνωση του καιρού στην Αττική

Για σήμερα Παρασκευή περιμένουμε επιδείνωση στον Νομό Αττικής με βροχές και τοπικές καταιγίδες από τις μεσημεριανές ώρες και μετά. Σύμφωνα με το Forecastweather Greece, τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα κυρίως στα νότια, δυτικά και ανατολικά τμήματα του Νομού Αττικής, καθώς και μέσα στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6-7 μποφόρ και σταδιακά θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πρωτεύουσα από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Πηγές: Forecast Weather, Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μeteoclub, Ιταλικά Μετεωρολογικά Δίκτυα 

Post Top Ad

.............