Ντοκιμαντέρ “Αλησμόνητα:Γυναίκες στην Κρήτη 1941-45”-Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η προβολή του στα Ανώγεια, στην πλατεία Αρμί, από το Φεστιβάλ “Χαιμαλίνα” - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ντοκιμαντέρ “Αλησμόνητα:Γυναίκες στην Κρήτη 1941-45”-Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η προβολή του στα Ανώγεια, στην πλατεία Αρμί, από το Φεστιβάλ “Χαιμαλίνα”

Ένα μήνα μετά, το φεστιβάλ «Χαιμαλίνα» επιστρέφει και σας καλεί στην εκδήλωση-προβολή του ντοκιμαντέρ/performance «Αλησμόνητα» των Γερμανίδων Barbara Englert και Leonie Englert για τη ζωή και την αντίσταση των γυναικών στην Κρήτη στα χρόνια της Κατοχής.
Το ντοκυμαντέρ (πρωτότυπος γερμανικός τίτλος Εingebrannt) θα ταξιδεύει ολόκληρο το Σεπτέμβριο στην Κρήτη, σε πόλεις και μαρτυρικά χωριά.
Στα Ανώγεια η προβολή θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Αρμί, την Κυριακή στις 23 του Σεπτέμβρη στις 21.00 το βράδυ.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα:
«Πολύ συχνά η παρουσία των γυναικών, οι συνεισφορές, οι φωνές, οι εμπειρίες τους αποσιωπώνται στην Ιστορία. Έτσι και οι γυναίκες στην Κρήτη, δεν εμφανίζονται σχεδόν καθόλου στην ιστοριογραφία, παρότι ήταν αυτές που αντιστάθηκαν πρώτες στη γερμανική κυριαρχία. Το ντοκιμαντέρ «Αλησμόνητα» αφηγείται την ιστορία της Κατοχής από την πλευρά των γυναικών, αναδεικνύοντας πτυχές που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί.



Σε αλλεπάλληλα ταξίδια τους στην Κρήτη από την άνοιξη του 2016 ως το φθινόπωρο του 2018, οι σκηνοθέτριες Barbara Englert και Leonie Englert πήραν συνεντεύξεις από περισσότερες από 40 επιζήσασες της Κατοχής, ηλικίας σήμερα 80 έως 100 ετών.
Με αμεσότητα και διαύγεια που συγκλονίζει, οι επιζήσασες εξιστορούν τις εκτελέσεις και το κάψιμο των χωριών, την ορφάνια, την πείνα, τα καταναγκαστικά έργα, τον εκτοπισμό, το φόβο που δεν έφυγε ποτέ από μέσα τους. Διηγούνται ακόμη τον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση, τις πράξεις αντίστασής τους κατά των Γερμανών, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και θίγουν το ρόλο των δωσίλογων στις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γερμανοί.
Τα όσα αφηγούνται οι γυναίκες αλλά κι όσα μένουν «αδιήγητα», αναβιώνουν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο μέσα από σκηνές κουκλοθεάτρου που γυρίστηκαν στα μέρη που συνέβησαν τα γεγονότα. Τις κούκλες κατασκεύασε και εμψυχώνει η ομάδα κουκλοθεάτρου Φύρδην Μίγδην της Ζωής Βλάσση και Νατάσσας Ταπάκη από το Ρέθυμνο. Στην ταινία συνεργάζεται επίσης η κολεκτίβα φωτογράφων και εικονοληπτών Obscura Lab από το Ρέθυμνο.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται με τη μορφή περφόρμανς όπου αποσπάσματα από το ποίημα «Κατάσταση Πολιορκίας» της Ρένας Χατζηδάκη απαγγέλλονται ζωντανά.
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους.
Η ταινία συγχρηματοδοτήθηκε μέσω του Crowdfunding-Initiative του Aventis Foundation και του Πολιτιστικού Ταμείου Frankfurt RheinMain.




Διοργανωτές:Be Frankfurt και Obscura Labb.
Τα μέρη στα οποία ταξίδεψαν οι δυο γερμανίδες σκηνοθέτριες και οι επιζήσασες που συνάντησαν είναι (με τη σειρά εμφάνισης): Κατίνα Σηφακάκη (Αθήνα), Ανθούλα Αντωνακάκη (Χανιά), Ζαχαρένια Ρενιέρη (Παλαιά Ρούματα), Ευαγγελία Πολιουδάκη (Ρέθυμνο), Ευαγγελία και Ελισάβετ Μυρσιλίδη (Ρέθυμνο), Μαρία Κάναβα (Μέρωνας), Αθηνά Ταταράκη (Γερακάρι), Θεοπίστη Βερδινάκη (Γερακάρι), Νινέτα Χειμωνάκη (Γερακάρι), Παγώνα Πετρακάκη (Αμάρι), Πηνελόπη Κωστάκη-Γρυντάκη (Καλή Συκιά), Ελένη Κωστάκη-Νικητάκη (Καλή Συκιά), Βασιλεία Νικητάκη-Ζουμπεράκη (Καλή Συκιά), Ευαγγελία Αλεβιζάκη-Κωστάκη (Καλή Συκιά), Μάρθα Παπαδάκη-Πετράκη (Καλή Συκιά), Ειρήνη Ανδρέου-Σκουλά (Ανώγεια), Ιωάννα Σκουλά (Ανώγεια), Μαρία Περβολαράκη (Βιάννος), Αναστασία Ραπτάκη-Μαγκουφάκη (Βιάννος), Ελπίδα Τσαγκανάκη (Αμιράς), Ρένα Μπαντουβά-Μελά (Ηράκλειο), Μαρία Μπαντουβά-Μαρκάκη (Ηράκλειο) και Δέσποινα Σκαλοχωρίτη (Ηράκλειο).
Σας περιμένουμε!
Είσοδος Ελεύθερη»

Post Top Ad

.............