Υπο κατάρρευση ο δρόμος προς τη Φανερωμένη - του Νίκου Καραμανωλάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Υπο κατάρρευση ο δρόμος προς τη Φανερωμένη - του Νίκου Καραμανωλάκη


Μια ενδιαφέρουσα και συνάμα πού καίρια και επείγουσα τοποθέτηση έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος δήμου Σητείας κύριος Νίκος Καραμανωλάκης για το θέμα του υπο κατάρρευση δρόμου πρός την Φανερωμένη Τραχηλά Σκοπής.
Το συγκεκριμένο θέμα το είχαμε θίξει τον Νοέμβριου του 2017 σε σχετικό άρθρο.


ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ 
Λίγες μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο που το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης κατακλύζεται απο εκατοντάδες προσκυνητές, η κατάσταση του οδόστρώματος λίγο πριν το Πλατάνι είναι πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Έχουν γίνει κατολισθήσεις, η θάλασσα έχει διαβρώσει το δρόμο, έχουν αποκοληθεί πέτρες και χώματα, έχουν δημιουργηθεί υποσκαφές και τα αυτοκίνητα που διασχίζουν το δρόμο βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. 
Προφανώς οι εικόνες αυτές της εγκατάλειψης και της παρακμής, μας εκθέτουν γενικώς και ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή αυτή σχεδιάζεται μια μεγάλη τουριστική επένδυση.


Η υποβάθμιση λοιπόν στο Πλατάνι αλλά και στο Παπαδιόκαμπο είναι τέτοια, που δεν είναι δυνατόν να παραμείνεις αδιάφορος. Διερωτάται κανείς, ποιός φταίει για αυτή τη κατάσταση ,αλλά και ποιός έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει το οδόστρωμα κάνοντας τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε;
Ο Δήμαρχος σε συνεντευξή του (24/11/2017) αναφέρει επί λέξει ότι << έχει ζητήσει από το 2014 από το υπουργείο οικονομικών να τροποποιηθεί η νομοθεσία που ισχύει για έργα μέσα στον αιγιαλό για να μπορέσει ο δήμος να παρέμβει.
Δυστυχώς το υπουργείο οικονομικών δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση της αλλαγής της νομοθεσίας με αποτέλεσμα να έχουν δεθεί τα χέρια μας, και δεδομένου της απάντησης της Κτηματικής υπηρεσίας όπου ανέφερε ότι σε περίπτωση αποκατάστασης ή μορφή παρέμβασης απο την δημοτική αρχή θα θεωρηθεί παράβαση καθήκοντος και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα>> και μάλιστα εκφράζει και αυτός την ανησυχία του και κρούει με την σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου στο ενδεχόμενο ατυχήματος, απο κατάρρευση του οδοστρώματος. 
Δείτε όμως ποιά είναι είναι πραγματικά η αλήθεια.




Το 2012 οριοθετήθηκε ο αιγιαλός στη περιοχή αυτή. Ένα τμήμα του δημοτικού δρόμου που οδηγεί στο Πλατάνι βρέθηκε εντός αιγιαλού και ο νόμος 2971 περί αιγιαλού(αρθρ.2 παραγ.4) είναι σαφής: στον αιγιαλό και την παραλία, δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει κατασκευασμάτων>>. Εζήτησε όμως το αρμόδιο υπουργείο από τη Δημοτική Αρχή (άρθρο 226 του Ν. 4072/12, ΦΕΚ-86 Α/11-4-12) να νομιμοποιήσει τυχόν αυθαίρετα εντός αιγιαλού (δρόμους κ.λ.π.) έως τις 31/12/2013 πράγμα που δυστυχώς δεν έπραξε, με τη δικαιολογία ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε (σημειωτέον ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το παραλιακό δρόμο της Σητείας).
Τώρα η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το απίστευτο και ακατανόητο λάθος της, αλλά προσπαθεί να μεταφέρει αλλού την ευθύνη και νίπτει τας χείρας της !!!
Διερωτάται όμως κανείς, θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή στη συνέχεια να διορθώσει το λάθος της;




Βεβαίως, διότι σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.2971 <<αν η Επιτροπή του άρθρου 3 διαπιστώσει ότι η ακτή διαβρώνεται από τη θάλασσα, επιτρέπεται η κατασκευή, κατά τις διατάξεις περί δημοσίων έργων, των αναγκαίων τεχνικών έργων στον αιγιαλό, την παραλία ή στη θάλασσα για την αποτροπή της διάβρωσης >> 
Όφειλε λοιπόν Δημοτική Αρχή τόσα χρόνια, να ζητήσει να γνωμοδοτήσει σχετικά η παραπάνω επιτροπή και να υποβάλλει αίτηση στη Κτηματική Υπηρεσία για υλοποίηση των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών έργων. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να πιέσει τη Περιφέρεια να χαρακτηριστεί το πρόβλημα ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ούτως ώστε να μην απαιτείτε περιβαλλοντική μελέτη αλλά μόνο ακτομηχανική.


Θα μπορούσε επίσης να ζητούσε εισαγγελική άδεια. Θα μπορούσε, θα μπορούσε, θα μπορούσε.....
Και για τους ...ψαγμένους: Είναι, λέει ο Δήμαρχος, παράβαση καθήκοντος η παρέμβαση στη Φανερωμένη που προφανώς εκεί, η λιθορριπη είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, ενώ δεν ήταν παράβαση καθήκοντος τα βράχια στη παραλία της Σητείας, που ήταν η πλέον λανθασμένη λύση!!

Εν κατακλείδει.
Οχτώ ολόκληρα χρόνια κακής διαχείρισης ήταν αρκετά για να επιφέρουν μια συνολική εικόνα εγκατάλειψης. Είμαι όμως βέβαιος ότι η κοινωνία θα καταδικάσει την απουσία της Δημοτικής Αρχής από τα προβλήματα και από τις χαμένες ευκαιρίες. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η κοινωνία θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται ο τόπος, με ανθρώπους που συμμερίζονται την αγωνία της, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, και που μπορούν να δώσουν τις σωστές λύσεις.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Post Top Ad

.............