Με παλμό και πλήθος επισκεπτών ξεκίνησε το Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Με παλμό και πλήθος επισκεπτών ξεκίνησε το Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας



Ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουνίου στην πόλη της μουσικής, στην Σητεία το 5ο Μεσογειακό φεστιβάλ, το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτισμικό γεγονός του καλοκαιριού! Ένα συναρπαστικό ραντεβού των ανθρώπων του πολιτισμού και της μουσικής! Παράδοση από όλο τον Ελλαδικό χώρο, Βαλκάνια, μελωδίες της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου, Μικρασία, Κωνσταντινούπολη, Κρήτη, νησιά του Αιγαίου, Flamenco, το ρεμπέτικο αλλιώς, ‘’η(οι) μουσική(οί) της φωτιάς’’, κρουστά, τύμπανα και έγχορδα, είναι μερικά από τα φετινά μουσικά ταξίδια. 



Ένα συναρπαστικό ραντεβού με μοναδικά μουσικά σχήματα σε ένα ατελείωτο ταξίδι με ήχους, αρώματα και χρώματα, ενώνονται με την αλμύρα της Μεσογείου και των χωρών της. Μουσικές που δε γνωρίζουν σύνορα και φτάνουν να μας συναντήσουν! Χοροί εκστατικοί, ήχοι αλλιώτικοι! Τρεις πολύχρωμες μέρες γεμάτες, χειροποίητες δημιουργίες, τοπικά προϊόντα, ψυχαγωγία, ζωντάνια! 
Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 στο Άλσος Χλουβεράκη και ήταν μια διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και του Δήμου Σητείας, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος του Ross Daly. Από το 2014 η διοργάνωση έγινε υπόθεση του ΟΑΣ, του Δήμου Σητείας, του ΔΟΚΑΣ, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και της Cosmosarte.Φιλοξενεί ήχους και μουσικές από τον ελληνικό παραδοσιακό χώρο ανακατεμένες με σύγχρονα ακούσματα, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολής. Το Φεστιβάλ μεταδίδεται ραδιοφωνικά και βγαίνει στον αέρα μέσα από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. ης



Στον γραφικό χώρο στις πάπιες δίπλα στην θάλασσα πλήθος εκθετών παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στον κόσμο όπου εκτίθενται χειροποίητες δημιουργίες, τοπικά προϊόντα, μουσικά όργανα, κλπ., ενώ παράλληλα διεξάγονται δράσεις ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.





Το φεστιβάλ Φιλοξενεί ήχους και μουσικές από τον ελληνικό παραδοσιακό χώρο ανακατεμένες με σύγχρονα ακούσματα, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολής. Το Φεστιβάλ μεταδίδεται ραδιοφωνικά και βγαίνει στον αέρα μέσα από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τις μέρες του Φεστιβάλ λειτουργεί έκθεση προϊόντων όπου εκτίθενται χειροποίητες δημιουργίες, τοπικά προϊόντα, μουσικά όργανα, κλπ., ενώ παράλληλα διεξάγονται δράσεις ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.




Χαιρετισμό στην έναρξη του φεστιβάλ απήθυνε ο δήμαρχος Σητείας κύριος Θοδωρής Πατεράκης, καθώς επίσης και η ψυχή της εκδήλωσης και πρόεδρος του συλλόγου φίλων μουσικής κυρία Βέρα Περάκη, ο΄που καλωσόρισε τον κόσμο στο μουσικό τριήμερο ταξίδι που ξεκινά.
















Η Ντιλέκ Κοτς κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο saoundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από το χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Αρετή Κετιμέ, Βασίλης Λέκκας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης και άλλοι. Στο ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνονται τραγούδια πολλά, τα οποία έχουν διασωθεί μουσικά απαράλλακτα μεταξύ τους. Είναι κομμάτια που έλκουν την καταγωγή τους από το μεγάλο αυτό χωνευτήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας το οποίο υπήρξε η Ανατολή. Με πολύ μεράκι η Dilek Koç και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν την κοινή αυτή μουσική παράδοση με ethnic χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι ακούσματα που πνέουν με τον αέρα της Ανατολής, της Μεσογείου και των Βαλκάνιων.

Το Θρακόμελο είναι ένα νεανικό μουσικό σχήμα που έχει στο επίκεντρο του την μελέτη και προβολή της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Αποτελείται από τους Ματακάκη Στέλιο – γκάιντα, τραγούδι/ Παπουτσή Αλέξανδρο – θρακιώτικη λύρα, τραγούδι/ Καρακατσιάνη Θάνο – ακορντεόν/ Μίσκα Ηλία – νταούλι που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η κοινή τους αγάπη για τη μουσική της Θράκης τους επιτρέπει να επιχειρούν μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση στο πρωτογενές υλικό και κατόπιν στην προβολή και παρουσίαση του


















Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου κυρία Πελαγία Πετράκη με τον σύζυγο της κύριο Ζαγκότη, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος δήμου Σητείας κύριος Νίκος Καραμανωλάκης, με τον δημοσιογράφο Ηλία Μεγαγιάννη, καθώς επίσης και η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Σητελιας κυρία Μάρω Νικητάκη.




















Post Top Ad

.............