Με μια όμορφη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας στην κατάμεστη δημοτική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» Ιεράπετρας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιουνίου ο λαμπρός εορτασμός της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊσδεριανής.
Η Πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Ευτυχία Μαρινάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεως του συλλόγου, που ως σωματείο υφίσταται από τις αρχές του 1993, σημειώνοντας ότι ιδρύθηκε λόγω της ανάγκης να κρατηθούν τα ήθη και οι παραδόσεις των Μικρασιατών προγόνων μας. Επίσης αναφέρθηκε στην ίδρυση και στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της Χορωδίας του συλλόγου με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της μουσικής παράδοσης των Μικρασιατών της πόλης. Ακόμα στάθηκε στην απόκτηση ιδιόκτητης στέγης του συλλόγου το έτος 2003 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Ιεράπετρας, στη λειτουργία χορευτικού τμήματος, στη δημιουργία της θεατρικής ομάδας «Αμάλθεια» και στα θεατρικά έργα που παρουσίασε, στις ετήσιες εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου, όπως είναι το ετήσιο μνημόσυνο, κάθε Σεπτέμβριο, για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.
Η κ. Μαρινάκη ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την αμέριστη συμπαράστασή του, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη για την ονοματοδοσία πλατείας στο Νέο Σχέδιο πόλεως σε πλατεία Μικρασιατών και για τη δρομολόγηση της ανέγερσης του Μνημείου Μικρασιατών, τον Πρόεδρο της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Εμμ. Γεωργαλάκη για την παραχώρηση της αίθουσας, τον χοράρχη και τα μέλη της Χορωδίας, τους μουσικούς που αφιλοκερδώς συμμετείχαν και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Ακολούθησαν Μικρασιατικά τραγούδια από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας. Παράλληλα, ανάμεσα στις τέσσερις ενότητες των τραγουδιών, η επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου κ Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη παρουσίασε το χρονικό της ευρέσεως της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής και τη μεταφορά της στην Ιεράπετρα, όπως το κατέγραψε πριν από πολλά χρόνια και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Όπως τόνισε, η Ιεράπετρα μαζί με τους 800 ξεριζωμένους πρόσφυγες που γυμνοί και αποδεκατισμένοι έφθασαν στον κόρφο της Ιεράπετρας από το Ρεϊζ Ντερέ και την περιοχή της Ερυθραίας, έφεραν μαζί τους το ιερό κειμήλιο τους, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, στην οποία απέδωσαν τη σωτηρία τους. Αυτή ήταν η ελπίδα και η παρηγοριά των Ρεϊσδεριανών, η ιατρός των πονεμένων και η σκέπη που κατέφευγαν οι χριστιανοί στους διωγμούς του 1914 και του 1922.
Η κ. Μαθιουδάκη-Δραγασάκη τόνισε ότι «η Ιεράπετρα είχε την ξεχωριστή ευλογία να υποδεχθεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, που αποτελεί το ιερό τους κειμήλιο των Μικρασιατών της πόλης και πιστό αντίγραφο της εικόνος του Άξιόν Εστι που φυλάσσεται στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, ενώπιον της οποίας επιτελέσθηκε το θαύμα της παράδοσης του Αρχαγγελικού ύμνου Άξιον Εστι». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παράδοση της εικόνας σε δύο ο Ρεϊσδεριανούς από έναν Τούρκο, στη μεταφορά της κατά τον πρώτο διωγμό των Μικρασιατών του 1914 στην Χίο, όπου παρέμεινε έως το 1918, στη δημιουργία της γυναικείας Μονής της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής με τις είκοσι πέντε μοναχές και στα πολλά θαύματα που εκεί επιτέλεσε η εικόνα της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «Οδύσσεια» της εικόνας από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 έως τον ερχομό των κατατρεγμένων προσφύγων στην Ιεράπετρα, την οποία οι Ρεϊσδεριανοί πρόσφυγες έκαναν Νέο Ρεΐζ Ντερέ. Η εικόνα παρέμεινε αρχικά στο σπίτι του Γιομελάκη, που είχε μεταβληθεί σε εκκλησία, με την καθημερινή παρουσία πολλών προσκυνητών, αργότερα, μεταφέρθηκε στο Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και τέλος η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής έλαβε την οριστική της θέση στον Ι. Ναό της Παναγίας Ελεούσης από τις 30.9.1973, οπότε τελέσθηκαν τα Ιερά Εγκαίνια του ναού.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον εγκάρδιο χαιρετισμό και τις πατρικές ευχές του ο Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, o oποίος τόνισε ότι η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας είναι ένας πολύτιμος και άϋλος θησαυρός που φιλοξενεί η Ιεράπετρα. Κάλεσε όλους να έχουν κατά νουν το ιερό χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη των προγόνων μας, οι οποίοι μέσα σε αντίξοες συνθήκες υπέφεραν τα πάνδεινα, παραμένοντας όμως πιστοί και αφοσιωμένοι στις αξίες και στην πίστη των πατέρων τους. Επίσης, ευχήθηκε σε όλους η Παναγία η Ελεούσα, η Έφορος και προστάτιδα των Μικρασιατών και όλων των κατοίκων της Ιεράπετρας, να σκέπει και να προστατεύει στις οικογένειες και τα παιδιά τους. Τέλος, συνεχάρη την νέα Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Ευτυχία Μαρινάκη, την πρώην Πρόεδρο του συλλόγου κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη για την καταγραφή και την παρουσίαση του ιστορικού της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης, τον Διευθυντή Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη και όλα τα μέλη της Χορωδίας, τους μουσικούς κ. Βαγγέλη Βαρδάκη (βιολί), κ. Νικ. Μαστοράκη (κιθάρα) και κ. Βαγγέλη Φανουράκη (λαούτο) για αυτή τη μουσική πανδαισία που ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις εορτασμού της Παναγίας της Ελεούσας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από τον ο Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Γεωργαλάκης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.