1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Παράδοσης και Τεχνών : "Του Κύκλου Τα Γυρίσματα" στις 30 και 31 Ιουλίου στην Σητεία - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Παράδοσης και Τεχνών : "Του Κύκλου Τα Γυρίσματα" στις 30 και 31 Ιουλίου στην Σητεία

Η πρώτη χορευτική ΑΛΥΣΙΔΑ Στειακού Πηδηχτού στην πόλη της Σητείας , είναι γεγονός

Αποτελούμενη απο Χορευτές, Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και Εθελοντές κάθε ηλικίας, τρεις χορευτικές ομάδες θα αγκαλιάσουν την παραλιακή της Σητείας με κεντρικό σημείο συνάντησης την Κεντρική Πλατεία Σητείας. 

30 & 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 / JULY 30 & 31, 2018
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:00
fb/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ¨ΔΙΚΤΥΝΝΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-PROGRAMME
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΤΙΝΗ-ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ/ DIMITRIS BETINIS TRADITIONAL MUSIC BAND
Ένας απο τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής της γενιάς του, ο Δημήτρης Μπετίνης, ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών τα πρώτα του βήματα στην παραδοσιακή μουσική με την συμμμετοχή του σε διοργανώσεις πολιτιστικών Συλλόγων, γάμους και παραδοσιακά γλέντια εντός και εκτός Κρήτης.
Φέτος με την συμμέτοχή του στο 9ο Φεστιβάλ Μνήμης των Τουρκοκρητικών στο Κουσάντασι της Τουρκίας συνέβαλε στην διάδοση του πολιτισμού μας και των εθίμων του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί οτι διατηρεί πολλά χρόνια συνεργασίας με τους μουσικούς απο τους οποίους αποτελείται η ομάδα του: -Κερούλης Γιώργος (λαούτο) -Τζανάκης Μάνος (λαούτο-μαντολίνο) -Κουρουπάκης Γιώργος (μπάσο)
  • ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΛΙΤΣΑ ΒΕΖΥΡΑΚΗ / SCHOOL OF TRADITIONAL DANCES LITSA VEZYRAKI
Η Σχολή Παραδοσιακών Χορών Λίτσα Βεζυράκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με σκοπό την μελέτη και μετάδοση των παραδοσιακών χορών της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στους χορούς Ανατολικής Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας στην νέα γενιά. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πλήθος χορευτικών παραστάσεων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εκτός Κρήτης συμπεριλαμβανομένων αρκετών φεστιβάλ στο Θέατρο της Δώρας Στράτου αλλά και στην Κάρπαθο ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί και με αρκετούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα.

Από το 2015 έως σήμερα είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO. Μαζί με έναν μεγάλο αριθμό χορευτών θα συμμετάσχει και τις 2 ημέρες του Φεστιβάλ παρουσιάζοντάς μας χορούς από την Κρήτη και την Μ.Ασία ενώ παράλληλα θα διοργανώσει την Χορευτική Αλυσίδα του Σητειακού Πηδηχτού που θα λάβει χώρα στις 31/07 και ώρα 20:00 κατά μήκος της παραλιακής Σητείας και θα καταλήξει στο άγαλμα του Β.Κορνάρου.
  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΡΚΙΟΛΑΚΗ-ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ/ MANOLIS CHARKIOLAKIS TRADITIONAL MUSIC BAND


Ένα απο τα επίσης επιτυχημένα τοπικά συγκροτήματα της Κρητικής Μουσικής θα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στον χώρο διεξαγωγής του 1ου Φεστιβάλ Πολιτισμού , Παράδοσης και Τεχνών , αυτό του Μανώλη Χαρκιολάκη , διασκεδάζοντας τους παρευρισκόμενους με χορούς και τραγούδια του τόπου μας. Ο Μανώλης Χαρκιολάκης απο πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την Κρητική μουσική. Με υπομονή και επιμονή κατάφερε να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί με πολλές συμμετοχές σε παραδοσιακά γλέντια και φεστιβάλ της Κρήτης. Το μουσικό του σχήμα αποτελείται απο τους: -Χριστοδουλάκη Νίκο (λαούτο) -Ρέλιο Νίκο (κρουστά - τραγούδι) -Παθιάκη Βαγγέλη (λαούτο)
ΤΡΙΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
  • ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΗΤΕΙΑΚΟΥ ΠΗΔΗΧΤΟΥ / DANCING CHAIN


2 χορευτικές ομάδες οι οποίες θα ξεκινήσουν απο το Σημείο 1 (Τράπεζα Πειραιώς) και Σημείο 2 (Τελωνείο Σητείας), θα καταλήξουν στο Άγαλμα του Βιτσέντζου Κορνάρου σε ένα παραδοσιακό Κρητικό γλέντι, με την συμμετοχή χορευτικών ομάδων, μελών Πολιτιστικών Συλλόγων και εθελοντών !! ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ εκμάθησης Σητειακού Πηδηχτού θα διεξαχθούν στον χώρο διδασκαλίας της Σχολής Παραδοσιακών Χορών της Λίτσας Βεζυράκη , στην Δασκαλογιάννη 13, στην Σητεία τις παρακάτω ημερομηνίες: 04/07 , 11/07, 18/07 & 25/07 στις 19:00! Δηλώσεις Συμμετοχής έως το Σάββατο 30/06:
  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/ALEXANDROS PAPADAKIS TRADITIONAL MUSIC BAND


Ο Αλέξανδρος Παπάδακης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και κατάγεται από τον Άρδαχτο Αγίου Βασιλείου όπου και διαμένει.
Σε ηλικία 9 ετών ο Αλέξανδρος με δάσκαλο τον αδελφό του πατέρα του Μαθιό Παπαδάκη πιάνει για πρώτη φορά την λύρα στα χέρια του.Στη συνέχεια μαθήτευσε στο πλάι διάφορων δασκάλων όπως ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης, ο Γιάννης Κακουδάκης , ο Δημητρακάκης Γιάννης ο οποίος ήταν και χωριανός του. Στο Ελληνικό Ωδείο υπήρξε μαθητής του του Ζαχάρη Σπυριδάκη καθώς και του Παντελή Τζανακάκη.
Ιδιαίτερη όμως επιρροή στο μουσική του εξέλιξη άσκησαν ο Μελαμπιανός λυράρης Μανώλης Μαργαρίτης και ο καταξιωμένος λαουτιέρης Πέτρος Καρμπαδάκης από την Κίσσαμο.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχοντας διασκεδάσει Κρήτες και μη ανά την Ελλάδα , αλλά και μέλη της ομογένειας ανά τον κόσμο (Αμερική ,Καναδά,Αυστραλία..). Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, τη Δόμνα Σαμίου και το Λύκειο των Ελληνίδων, στο Μέγαρο Μουσικής με τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων στο θέατρο της Δώρας Στράτου.
Είναι πτυχιούχος του Ελληνικού Ωδείου στην κρητική λύρα και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Κατά καιρούς έχει διδάξει σε μουσικά γυμνάσια του Λεκανοπεδίου Αττικής και στην Κρήτη ,καθώς και σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους.
Το παρόν χρονικό διάστημα σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ελληνικού πολιτισμού ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα λύρας και πνευστών (ασκομπαντούρα, χαμπιόλι).
  • ΧΟΡΩΔΙΑ ΩΔΕΙΟΥ ¨ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ¨ -ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ/


Ένα ταξίδι με μουσικές στιγμές και χορδίσματα σε ένα πολυκύμαντο παρελθόν της παραδοσιακής μας μουσικής με αρχή την 1η μουσική σύνθεση του Ερωτόκριτου εώς και την σύγχρονη ερμηνεία του αλλά και μελωδίες από την Μ.Ασία θα μας παρουσιάσει την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ η χορωδία του ωδείου ¨Φραγκίσκος Λεονταρίτης¨.
Σολίστ στη λύρα και φωνή Σήφης Στειακός Μαντολίνο Θεόφιλος Μπαγορδάκης Λαούτο Ιωσήφ Καναβάκης
Ακορντεόν - Πιάνο - Μουσική Διεύθυνση Παντελή Δέσποινα
Συμμετέχει το Χορευτικό Συγκρότημα της Σχολής Παραδοσιακών Χορών Λίτσα Βεζυράκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 30 & 31 /07 /2018
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ


Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Νοτίου Άξονα θα βρίσκονται στον χώρο Διεξαγωγής του 1ου Φεστιβάλ, Πολιτισμού και Παράδοσης με την παρουσίαση Παραδοσιακών Συνταγών και ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΡΑΣΜΑ για το κοινό με σκοπό την προβολή του Σητειακού Διατροφικού Πολιτισμού !


  • ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ¨Ο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ¨


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας " Ο Βιτσέντζος Κορνάρος'' θα είναι μαζί μας στο 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Παράδοσης και Τεχνών: ''Στου Κύκλου Τα Γυρίσματα'' και θα έχουν όλοι την ευκαρία να δουν απο κοντά την Τέχνη της Υφαντικής σε Παραδοσιακό Αργαλειό αλλα και περίτεχνα Χειροποίητα Υφαντά της Κρήτης!!
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ¨ΔΙΚΤΥΝΝΑ¨


Ο Σύλλογός μας δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν από κοντά την Τέχνη της Τερζίδικης Μεθόδου και την Κατασκευή Χειροποίητης Παραδοσιακής Κρητικής Φορεσιάς (Γυναικείας και Αντρικής) , ενώ παράλληλα θα παρουσιασθούν Εκθέματα και Χειροποίητες Δημιουργίες της κ.Βεζυράκη Ευαγγελίας.


  • ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΙΒΑΝΙΩΝ - ΠΑΠΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ


Μαζί μας και τις 2 ημέρες του Φεστιβάλ ο φίλος μας κ. Νίκος Παππουτσάκης απο το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα εκθέματά του και θα μας δείξει ολη την διαδικασία κατασκευής Κρητικών Στιβανιών!!
  • ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ - MINOERA


Μαζί μας το Κρητικό Παραδοσιακό Παραδοσιακό Κρητικό Κόσμημα Minoera με τα εκθέματα και τις υπέροχες δημιουργίες του!


Χώρος Διεξαγωγής : Κεντρική Πλατεία Σητείας
Είσοδος ελεύθερη.
Συνδιοργάνωση : Δήμος Σητείας, ΔΟΚΑΣ, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Location of event: Central Square Of Sitia
Co-organization: DOCAS, MUNICIPALITY Of SITIA, LASITHI REGIONAL UNIT

Post Top Ad

.............