Συνάντηση δημάρχου Χερσονήσου με δ/ντές ξενοδοχείων για τη ναυαγοσωστική προστασία - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Συνάντηση δημάρχου Χερσονήσου με δ/ντές ξενοδοχείων για τη ναυαγοσωστική προστασία

Το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται ότι οδηγείται η παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής ασφάλειας από τους δήμους την τρέχουσα θερινή περίοδο με τα νέα δεδομένα - όπως προκύπτουν από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, περιέγραψε αναλυτικά στους διευθυντές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του Δήμου Χερσονήσου χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος, Γιάννης Μαστοράκης.


Στην ενημερωτική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα στη Χερσόνησο παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών, Εμμ. Πλευράκη, ο δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά για το μέγεθος του προβλήματος όπως διαμορφώνεται στους τουριστικούς παραλιακούς δήμους, αλλά και για την πρόσφατη έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για τη ναυαγοσωστική προστασία με ισχύ από 4/5/2018, «το οποίο εάν τελικά εφαρμοστεί οι παραλίες θα έχουν ναυαγοσώστες στην καλύτερη περίπτωση τον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. «Με το δήμαρχο Πλατανιά, εξηγήσαμε ενδελεχώς στον Υπουργό ότι τουλάχιστον για φέτος, επείγει να ανασταλεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου Π.Δ., καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση οι τρέχοντες διαγωνισμοί καθίστανται άκυροι.»
«Ο Δήμος Χερσονήσου διαθέτει τριάντα δύο (32) πολυσύχναστες παραλίες, με χιλιάδες επισκέπτες και ποιοτικές υπηρεσίες, γαλάζιες σημαίες, δε μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτες τις παραλίες και τους λουόμενους, εδώ έχουμε ευθύνη, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές,» τόνισε.
Επίσης, εξήγησε ότι με τα νέα δεδομένα το επιπλέον ναυαγοσωστικό κόστος θα πρέπει να επιμεριστεί στους δικαιούχους εκμισθωτές των πολυσύχναστων παραλιών, δηλαδή στους ξενοδόχους, κάτι που μέχρι πρότινος δεν απαιτούνταν λόγω της παροχής της υπηρεσίας από τους ίδιους.
Μάλιστα, χθες έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Εσωτερικών, Οικονομικών και στους βουλευτές ν. Ηρακλείου αναλύοντας διεξοδικά τις ανυπέρβλητες πρακτικές και διοικητικές δυσκολίες στην εφαρμογή του Π.Δ 31/2018.


Σε σχέση με την εφαρμογή του Π.Δ. 31/2018 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» έχουμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
Κατά την ναυαγοσωστική περίοδο 2017 και σε εφαρμογή του Π.Δ. 23/2000 και της Κ.Υ.Α. ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017 (ΦΕΚ 1636/12-5-2017 τεύχος Β΄) «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών», ο Δήμος Χερσονήσου ανέλαβε τη στελέχωση με ναυαγοσώστες και τον προβλεπόμενο εξοπλισμό των 32 χαρακτηρισμένων πολυσύχναστων λουτρικών εγκαταστάσεων στα όρια του.
Συγκεκριμένα και σε συνεργασία (λόγω συνυπευθυνότητας) με τους εκμεταλλευόμενους λουτρικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ) ανέλαβε ο Δήμος μέσω ανοικτού διαγωνισμού την κάλυψη 10 πολυσύχναστων λουτρικών εγκαταστάσεων έναντι αμοιβής 136.000,00 € και τις υπόλοιπες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονταν τις παραπάνω λουτρικές εγκαταστάσεις.

Για το έτος 2018, ο Δήμος διενεργεί ήδη την προβλεπόμενη διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού (17/5/2018), για την στελέχωση με ναυαγοσώστες και
τον προβλεπόμενο εξοπλισμό δέκα (10) χαρακτηρισμένων πολυσύχναστων λουτρικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 153.000,00 €, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι 4/5/2018 (Π.Δ. 23/2000 και της Κ.Υ.Α. ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017).
Με την εφαρμογή του Π.Δ. 31/2018 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες», στο άρθρο 7 αναφέρεται ότι την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για την τήρηση των αναφερομένων σε αυτό φέρει ο Δήμος, ακόμα και για παραχωρήσεις που διενεργούν άλλοι φορείς (παρ. 2 του άρθρου 7, του Π.Δ. 31/2018). Δηλαδή ο Δήμος Χερσονήσου είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για την παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης σε 32 πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις, με επιπλέον εξοπλισμό και μέσα.

Με τις νέες ισχύουσες διατάξεις ο Δήμος Χερσονήσου θα πρέπει να προβεί πλέον στις παρακάτω ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες:

* Να ακυρώσει την ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης για τις 10 λουτρικές εγκαταστάσεις (ημερομηνία λήξης προσφορών 17/5/2018).

* Να προβεί στη σύνταξη νέας μελέτης για όλες τις πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις, με τον προβλεπόμενο αυξημένο εξοπλισμό και χρονικό διάστημα (4 μήνες). Εκτιμώμενο ύψος νέας μελέτης ποσό άνω των 600.000,00 €.
* Να επιμερίσει το επιπλέον ναυαγοσωστικό κόστος στους δικαιούχους εκμισθωτές των πολυσύχναστων παραλιών (δεν απαιτούνταν προγενέστερα λόγω της παροχής της υπηρεσίας από τους ίδιους). Μια διαδικασία η οποία δεν είναι εφικτή στην παρούσα χρονική στιγμή, λόγω του ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις.
* Να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό του και να ενισχύσει τον Κωδικό Αριθμό Εξόδων για την παραπάνω υπηρεσία.

* Να προκηρύξει διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου (42 ημέρες δημοσίευση, διαγωνιστική διαδικασία, προσυμβατικός έλεγχος κλπ), με απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης διαδικασιών τουλάχιστον 100 ημερών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον την 1η Ιουνίου 2018 ο Δήμος Χερσονήσου να έχει στελεχώσει, χωρίς την υπαιτιότητά του, με τους απαιτούμενους ναυαγοσώστες και τον ανάλογο εξοπλισμό και μέσα, τις 32 χαρακτηρισμένες πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις που ευρίσκονται εντός των ορίων του.
Ο Δήμος Χερσονήσου με τα 58 χλμ ακτογραμμή, το 40% του όγκου των επισκεπτών που φιλοξενούνται στην Κρήτη (πλέον των 1.500.000 επισκεπτών) και το ανάλογο ποσοστό τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων που
λειτουργούν, δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων να προσφέρει την προβλεπόμενη προστασία στους λουόμενους.

Απαιτούμε λοιπόν άμεσα την ανάκληση της ισχύος του άρθρου 7, του Π.Δ. 31/2018 για το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Χερσονήσου επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του για την μονομερή ανάκληση της αποδοχής της παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας και αποποίησης κάθε εσόδου καθώς και ευθύνης, μιας και έχει προκύψει, από μονομερή εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης, τροποποίηση βασικών όρων και συνθηκών της παραχώρησης που ανατρέπουν πλήρως τα δεδομένα βάσει των οποίων έγινε η αποδοχή από το Δήμο. Ως εκ τούτου δεν θα οφείλουμε να παρέχουμε ουδεμία ναυαγοσωστική κάλυψη στις χαρακτηρισμένες 32 πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις, αφού ο Δήμος δεν θα συμμετέχει σε καμία περίπτωση στην εκμετάλλευση και μίσθωσή τους άμεσα ή έμμεσα.
Τέλος, αν και θεωρούμε ότι το εν λόγω Π.Δ. 31/2018 βελτιώνει και αναβαθμίζει σημαντικά τις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης, λόγω της καθυστερημένης έκδοσής του, μας δημιουργεί ανυπέρβλητες πρακτικές και διοικητικές δυσκολίες στην εφαρμογή του και δεν μας επιτρέπει την πιστή τήρησή του.
Για τους λόγους αυτούς αναμένουμε την άμεση απάντησή σας και τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος
Ιωάννης Θ. Μαστοράκης


Κοινοποίηση:
* Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηρακλείου.
* Κεντρικό Λιμενάρχη Ηρακλείου.
* κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους.
* Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).
* Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης.

Εσωτερική διανομή:
* Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, τμήμα Προμηθειών.

Post Top Ad

.............