Tο μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» και το γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Tο μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» και το γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Το μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης»



Μήνυμα ενότητας των λαών στέλνει από την Κρήτη στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο το ορειχάλκινο μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» του Κρητικού σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου.
Τον Αύγουστο του 2011 στον Δήμο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, η δημοτική αρχή τοποθέτησε σε περίοπτη θέση στο λιμάνι της πόλης, άγαλμα με θέμα την "Αρπαγή της Ευρώπης"

Το άγαλμα αυτό σε σχέδιο του γνωστού σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, φιλοτεχνήθηκε από τους γλύπτες Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη. Το άγαλμα έχει  ύψους και πλάτους τεσσάρων μέτρων, έγιναν στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου Λασιθίου.
Το μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» έχει ως στόχο, όπως είπε ο Νίκος Κούνδουρος, «να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, ειρήνης, αλληλεγγύης, ισότητας των λαών, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που βιώνει όλη η Ευρώπη». Το μνημείο κατασκευάστηκε από τους Κρητικούς καλλιτέχνες Παντεζή και Σωτηριάδη.













Το γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».


Ένα κομμάτι γη ζυμωμένη από τη θάλασσα είναι η Κρήτη. Ακόμα και στα ψηλότερα βουνά της μπορεί κανείς να βρει βαθιά στο χώμα μικρά θαλασσινά κοχύλια: μακρινοί αντίλαλοι, φθαρμένοι μα ζωντανοί μάρτυρες της θάλασσας-μήτρας που τη γέννησε. Κι εκείνη, φορτωμένη τις μνήμες της, αρμενίζει το πέλαγος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μνήμες δικές της- αναμνήσεις από το υλικό που την έφτιαξε και που τη μυρωδιά του κουβαλά ποτισμένη στο πετσί της- και μνήμες των ανθρώπων που την έζησαν και τη ζουν στους αιώνες. 




Τους παρακολούθησε με αγάπη να μεγαλώνουν, ν’αλλάζουν στο πέρασμα του Χρόνου, να μεταβάλλουν τις φορεσιές και τα σύμβολά τους και πάντα να μένουν ίδιοι, πάντα ν’ αγωνίζονται για το καλύτερο και να προφέρουν τ’ όνομά της δίδοντας όρκους ιερούς, ενώνοντας χέρια και καρδιές. Να μάχονται να ημερέψουν το κακοτράχαλο χώμα της και την πεισματάρα θάλασσά της, πεισματάρηδες και ψυχωμένοι κι οι ίδιοι όσο κι η γη τους. 




Κράτησε ευλαβικά στην καρδιά της το όνομα όλων των γνωστών και άγνωστων άξιων παιδιών της, στο νου και στα σπλάχνα της θραύσματα από τον πολιτισμό που γέννησαν- μια αποθήκη μνήμης για να μην ξεχνάμε, να μην σκοντάφτουμε. Όπου και να σκάψει κανείς, το χώμα είναι νωπό από μνήμες. 

Ο Νίκος και ο Παντελής Σωτηριάδης επιθυμούν να δώσουν σάρκα και οστά στα παραπάνω με το γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».


Η διττή φύση του έργου (Γη-Θάλασσα, Αρχαίο-Σύχγρονο) υποδηλώνεται εξ’αρχής τόσο με το πάντρεμα δυο ριζικά διαφορετικών υλικών, το στέρεο μέταλλο και το εύθραυστο γυαλί, όσο και με τον τόπο που οι γλύπτες διάλεξαν να το στήσουν. Σε μια γλώσσα στεριάς που εισβάλλει στη θάλασσα. Το όνομά του επίσης περικλείει το γοητευτικό οξύμωρο που διακρίνει την Κρητική- και ολόκληρη την Ελληνική- γη: στεριά θαλασσινή. 







Οι γλύπτες μέσα από τη κατάθεση της ψυχής τους, επιχείρησαν τη σύλληψη και την απεικόνιση των αντίθετων στοιχείων που χαρακτηρίζουν ως έμψυχο και ως άψυχο υλικό τη χώρα όπου ζουν κι εργάζονται. 

Προπάντων όμως, μέσα από το συμβολισμό του έργου τους, τη μνημόνευση των πεποιθήσεων και των παθών του λαού της ανά τους αιώνες. 




Άννα Σωτηριάδη 

http://www.sotiriades.eu/

Post Top Ad

.............