Η Φάμπρικα Ανωγειανάκη στην ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Η Φάμπρικα Ανωγειανάκη στην ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας

Τα δύο κτήρια που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βαλέστρα και Σαββαθιανών αποτελούν τη φάμπρικα Ανωγειανάκη. Τα κτήρια βρίσκονται σε οικόπεδο εμβαδού 377 τ.μ., ένα τμήμα του οποίου (278 τ.μ.) ρυμοτομείται, σύμφωνα με το σχέδιο του ‘36. Στη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο θεσμοθέτησής της, ο σχεδιασμός της ρυμοτόμησης τροποποιείται. Επί Τουρκοκρατίας δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν στο συγκρότημα της φάμπρικας ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο, δύο βυρσοδεψεία,  ενώ υπήρχαν και τέσσερα πηγάδια. Εκεί βρισκόταν και η οικία Ανωγειανάκη. Τα κτήρια ανήκαν σε Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αφού περιήλθαν στην υπηρεσία ανταλλάξιμων η διαχείρισή τους δόθηκε στην Εθνική Τράπεζα από την οποία τα αγόρασε ο Γεώργιος Βογιατζάκης και από αυτόν ο Ανδρέας Ανωγειανάκης. Η φάμπρικα Ανωγειανάκη ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έσφυζε από ζωή, καθώς τουλάχιστον 30 άτομα εργαζόταν εκεί όπου λειτουργούσε το μοναδικό ελαιοτριβείο μέσα στον πυρήνα της παλιάς πόλης.


Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το ακίνητο περιήλθε στο Δημόσιο, ενώ στη συνέχεια ιδιοκτήτης του ήταν ο Γεώργιος Βογιατζάκης. Το 1932 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ανδρέα Ανωγειανάκη, ενώ μέχρι τέλη της δεκαετίας του '70 λειτουργούσε και το ελαιοτριβείο. Εκεί βρισκόταν και η κατοικία του ιδιοκτήτη. 


Post Top Ad

.............