Ανοικτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο με θέμα το εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας - του Νίκου Καραμανωλάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Ανοικτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο με θέμα το εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας - του Νίκου Καραμανωλάκη


Ανοικτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο με θέμα το εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας έστειλε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σητείας κύριος Νίκος Καραμανωλάκης, παραθέτοντας τις προτάσεις του απέναντι στο σοβαρό ζήτημα που θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια την Κρήτη.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

Αξιότιμε κύριε περιφερειάρχη, μείζων θέμα για τη Κρήτη αναδεικνύεται η ανεπάρκεια του νερού, αφού πλέον μιλάμε για δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, με την φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη των τελευταίων 35 χρόνων. Όπως φαίνεται, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και οι προβλέψεις είναι αρκετά δυσοίωνες. Οι περιοριστικοί όροι στη χρήση του νερού δεν αποτελούν προφανώς λύση του προβλήματος, αλλά ακόμα μια από τις συνέπειες της λειψυδρίας. 



Η λύση του προβλήματος όπως γνωρίζεται πρέπει να αναζητηθεί:

1) Στην επαναχρησιμοποίηση του νερού (μέσω εκσυγχρονισμού των μονάδων επεξεργασίας των αστικών λυμάτων κ.α). 
2) Στην προώθηση των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.α).
3) Στη δημιουργία μεγάλων μονάδων αφαλάτωσης ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές και τη προηγμένη τεχνολογία άλλων χωρών. 
4) Στην ενημέρωση των καταναλωτών και τη λήψη προληπτικών μέτρων για σωστή διαχείριση.

Αναζητώντας τη διεθνή εμπειρία των πρακτικών αυτών, θα πρέπει να σταθούμε στο θαύμα του Ισραήλ, μία από τις πιο ξηρές χώρες του κόσμου, που πέτυχε το αδιανόητο για τα δικά μας δεδομένα: να μην ξέρουν τι να κάνουν το πλεονάζον νερό!! 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πρέσβειρα του Ισραήλ σε σχετική έκθεσή της, αυτό επιτεύχθει όταν «άρχισε να χρησιμοποιεί επεξεργασμένα λύματα για τη αγροτική παραγωγή και να κατασκευάζει νέα περιφερειακά δίκτυα ύδρευσης για ανακυκλωμένο νερό όταν ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αφαλάτωσης στον κόσμο κατασκευάζοντας πέντε μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης κατά μήκος των μεσογειακών ακτών του Ισραήλ που παράγουν περίπου 650 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμου νερού μέσω της διαδικασίας της αντίστροφης όσμωσης».
Κύριε Περιφερειάρχη, έχετε υπογράψει απόφαση διαχείρισης των φαινομένων ξηρασίας-λειψυδρίας και την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Περιφέρεια Κρήτης ολικά και όχι αποσπασματικά , το οποίο και εντάξατε στο ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω ότι θεωρώ σημαντικό, στο σχέδιο δράσης που θα εκπονηθεί, να επιχειρηθεί κάποιου είδους γέφυρα συνεργασίας και να αναζητηθεί η τεχνογνωσία του Ισραήλ ή άλλων χωρών , έτσι ώστε να απομακρύνουμε μια και καλή το εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας.

Κύριε Περιφερειάρχη, σύμφωνα με τα βροχομετρικά στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Υδάτων και το Μετεωρολογικό & Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης , το φαινόμενο της ανομβρίας είναι αισθητά εντονότερο στο Λασίθι - είναι ως γνωστόν ο πλέον ξηροθερμικός νομός της Κρήτης- και ιδιαιτέρως στο Δήμο Σητείας και στο Δήμο Ιεράπετρας. Επίσης, είναι γνωστό και κατά γενική ομολογία, ότι η ανατολική Κρήτη υστερεί σε ανάπτυξη σε σχέση με το υπόλοιπο νησί και η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα.
Για αυτό, με γνώμονα τη σημασία της επάρκειας του νερού άρδευσης/ύδρευσης στην περαιτέρω ανάπτυξη, σας ζητώ να αντιμετωπιστεί η περιοχή μας με ιδιαίτερη ευαισθησία στον όποιο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες με βάση τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές όπως είναι η ανατολική Κρήτη.

Νίκος Καραμανωλάκης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σητείας

Post Top Ad

.............