Οι Δαρβινικές Δευτέρες ξεκίνησαν το 2001 και αναβίωσαν το 2010 σαν μια χαλαρή και ανεπίσημη συζήτηση πάνω σε θέματα που επιδέχονται μια εξελικτική προσέγγιση. Ένας από τους σκοπούς είναι τα θέματα αυτά να προέρχονται τόσο από τις φυσικές επιστήμες όσο και από τις ανθρωπιστικές, ώστε να διευκολυνθεί η επαφή μεταξύ αυτών που ανήκουν στον ένα ή τον άλλο χώρο και να εξυπηρετηθεί στο βαθμό του δυνατού μια γονιμοποίηση ιδεών μέσα από τη διασταύρωσή τους. Σε κάθε συνάντηση ένα θέμα με ευρύ και διαχρονικό ενδιαφέρον αναπτύσσεται με τρόπο που δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις αλλά δεν διολισθαίνει έξω από το χώρο της έλλογης και ελέγξιμης ανάλυσης. Οι συναντήσεις αρχίζουν με μια εισήγηση από τον κεντρικό ομιλητή. Όμως το κύριο και γονιμότερο μέρος είναι η συζήτηση που ακολουθεί και συνεχίζεται ανεμπόδιστη «μέχρις εξαντλήσεως» του εισηγητή και του ακροατηρίου.
Ο εισηγητής συντάσσει μια περιγραφή της εισήγησης (περί τις 150 λέξεις), η οποία επισυνάπτεται με την ανακοίνωση της συνάντησης στο διαδίκτυο μια εβδομάδα πριν και χρησιμοποιείται για την πολύ συντομότερη αγγελία μέσω των ΜΜΕ.
Οι εισηγήσεις γίνονται στην Ελληνική, διαρκούν από 30 έως 50 λεπτά της ώρας και συνήθως (αλλά όχι αποκλειστικώς) γίνονται μέσω ppt και videos. Ο χώρος συνάντησης είναι η αίθουσα πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης [Σοφοκλή Βενιζέλου (δυτικά του λιμανιού) 71202 Ηράκλειο Κρήτης)] στις 7 μμ, μια Δευτέρα μάθε μήνα από 1/10 έως 31/5 κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Για την Συντονιστική Επιτροπή
Λευτέρης Ζούρος