Ανοίγει με νόμο ο δρόμος της αποκατάστασης ζημιών απο τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ανοίγει με νόμο ο δρόμος της αποκατάστασης ζημιών απο τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας

Συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου Κατερίνα, είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Μανόλης Θραψανιώτης καθώς και οι Δήμαρχοι του Δήμου Βιάννου Μπαριτάκης Παύλος, Δήμου Σητείας Πατεράκης Θοδωρής και Δήμου Χερσονήσου Μαστοράκης Γιάννης, με θέμα την τακτοποίση – αδειοδότηση υφιστάμενων έργων υποδομών, δρόμοι με λιθορήτες, εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την οριοθέτηση γραμμών αιγιαλού, παραλίας κλπ.

Όπως τονίσθηκε από τους Δημάρχους υπάρχει θέμα με υφιστάμενους δρόμους, κυρίως σε παραλιακούς οικισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις διαβρώσεις και καταστροφές από θαλάσσια ρεύματα τα οποία δυστυχώς, με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένουν οι υποδομές αυτές ασυντήρητες και να δημιουργούνται προβλήματα στους χρηστές.
Την θέση των Δημάρχων στήριξαν και οι παριστάμενοι βουλευτές, ζητώντας από την Υφυπουργό να λάβει υπ όψιν της, τις προτάσεις  των δημάρχων, δεδομένου και του επικείμενου νομοσχεδίου, καθώς είναι πολύ σημαντικό να τακτοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και να μπει τάξη στην σημερινή κατάσταση, ενώ από τώρα και στο εξής θα ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία για τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνονται με περιβαντολλογική αδειοδότηση.
Η Υφυπουργός τόνισε ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα με το νέο νόμο ο οποίος θα δώσει λύσεις ενώ θα ισχύσουν νέοι κανόνες από τώρα και στο εξής. Είπε επίσης ότι όταν υφίσταται έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας οι εργασίες θα εκτελούνται άμεσα χωρίς ιδιαίτερη αδειοδότηση, η οποία θα γίνεται μετά το πέρας των εργασιών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Μανόλης Θραψανιώτης ανέφερε ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους δήμους παρεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού στο παραλιακό τους μέτωπο, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει δρόμους κ.α, σε περιπτώσεις ζημιών από φυσικά φαινόμενα ή συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
Ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η συγκεκριμένη περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα θα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας να προχωρούν άμεσα σε αποκατάσταση των ζημιών παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαμάχες υπηρεσιών.
Παράλληλα θα προβλέπεται η εκ των υστέρων η κατάθεση των απαραίτητων μελετών για την αδειοδότηση,εφόσον το έργο πρέπει να εκτελεστεί άμεσα λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια ασφάλεια ενδεχόμενη καθυστέρηση της αποκατάστασης των ζημιών.

Ο κ.Θραψανιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον σημερινό νόμο Ν.2791 δεν υπάρχει πρόβλεψη που να  επιτρέπει τέτοιες παρεμβάσεις, ορίζοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να προηγηθεί.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του παραλιακού της Μιλάτου, της Σητείας και του δρόμου που οδηγεί στην Μονή Φανερωμένης στο Τραχηλά Σητείας.

Μάλιστα στην περίπτωση του παραλιακού της Σητείας ούτε η Περιφέρεια δεν μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά γιατί ο νόμος δεν άφηνε τις υπηρεσίες της να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών ενώ μετά από έντονες πιέσεις που άσκούσαν βουλευτές, δήμαρχος, φορείς και κάτοικοι της περιοχής έγινε μια περιορισμένης έκτασης και προσωρινή παρέμβαση, 



Ο δρόμος για την Μονή Φανερωμένης στο Τραχηλά Σητείας



Ο παραλιακός δρόμος της Μιλάτου




Ο παραλιακός δρόμος της Σητείας


Post Top Ad

.............