Αξιοποίηση του brand name «Γεωπάρκα Κρήτης - Unesco» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Αξιοποίηση του brand name «Γεωπάρκα Κρήτης - Unesco»

• Τον επόμενο μήνα ανοίγει η πρόσκληση του ΕΣΠΑ • Προετοιμάζονται οι φορείς να καταθέσουν προτάσεις για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό


Η αξιοποίηση και ανάδειξη του brand name «Γεωπάρκα Κρήτης» αποτελεί το στόχο της Περιφέρειας Κρήτης και των εμπλεκόμενων φορέων των παραπάνω περιοχών προκειμένου να προβάλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τόπων τους, να εξελίξουν τον πρωτογενή τομέα και να τον διασυνδέσουν με ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης κατατάσσοντας τις περιοχές τους μια «κυψέλη» βιωματικών εμπειριών για τους επισκέπτες. Η δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, που θα διασυνδέει, κατά τρόπο ενιαία, τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία, τα τρία, δηλαδή, φυσικά μνημεία του νησιού, που είναι ενταγμένα στην Unesco και αποτελούν πηγές έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο είναι ο στόχος που θέλουν να πετύχουν μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ και αφορά τις τρεις μεγάλες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους του νησιού, με χαρακτηριστικά αυθεντικότητας στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες και παραδόσεις των κατοίκων τους, οι οποίες έχουν εγγραφεί σε καταλόγους της Unesco.
Πρόκειται για τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, που χαρακτηρίζεται ως Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και την περιοχή του Φυσικού Πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco και για τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς και τον Ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων (ΕΔΛΟ), που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της Unesco.
Μετά την αναγνώριση των Γεωπάρκων του νησιού από την Unesco ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα» οι προοπτικές ανάπτυξής τους και η αναγνωρισιμότητά τους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον η στόχευση αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της κρητικής γης, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα τον υπεύθυνο τουρισμό, δηλαδή τον γεωτουρισμό.
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις προβλέπουν αναπτυξιακές δράσεις με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία της ενδοχώρας διασυνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.
Το πρόγραμμα αυτό είναι εξειδικευμένο, απαιτεί τη σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και την συνεργασία όλων των επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Η πρόσκληση του προγράμματος θα ανοίξει στις αρχές του Σεπτεμβρίου και ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους φορείς των παραπάνω περιοχών προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.


Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος θα έχουν ως προτεραιότητα την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και πληροφοριών (ΤΠΕ) σε δημόσιους και άλλους φορείς, την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από καταστροφές, επενδύσεις στη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ύδρευσης, δράσεις προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τουριστική προβολή σε όλη την έκταση των περιοχών Ουνέσκο, με αναπλάσεις και ποδηλατοδρόμους, ενώ ειδικότερες δράσεις θα αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές Νατούρα. Στις περιοχές Unesco συντονιστής θα είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και με τη βοήθεια της Περιφέρειας και των αναπτυξιακών του νησιού, θα οργανώσουν το στρατηγικό πλαίσιο για να υπάρξουν ομογενοποιημένες παρεμβάσεις και οριζόντιες δράσεις βάσει των οποίων θα οργανωθούν οι παραπάνω περιοχές. Η πρόσκληση θα βγει από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και οι προτάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να αποτελούν προϊόν διαβούλευσης. Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο θα αποτελέσει μια σημαντική τονωτική ένεση για την ενδοχώρα του Ρεθύμνου δίδοντας νέες δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης της υπαίθρου.





Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα Ανώγεια, στο κτίριο της Αναπτυξιακής ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, όπου ο υπεύθυνος τμ. Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι. κ. Μπάμπης Φασουλάς και ο υποδιευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής Γιάννης Μπαλαντινάκης έκαναν την παρουσίαση του προγράμματος αλλά και τις γενικότερες στρατηγικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών, που κύριο στόχο έχουν την ανάδειξη του brand name «Γεωπάρκα Κρήτης». Στην συνάντηση παραβρεθήκαν περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες.
Η μελέτη αυτή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η οποία θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα αφορά επί της ουσίας και το πρώτο γενικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα αποτελέσει το «μπούσουλα» για τους συνεργαζόμενους φορείς, αφού δίνει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθούν για να καταθέσουν τις προτάσεις τους όταν βγει η πρόσκληση. Ουσιαστικά, θα πρέπει να οργανώσουν το πλάνο για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών μέσα από προτάσεις στις οποίες θα υπάρχει σύμπραξη με ιδιώτες.
Ο ειδικός σύμβουλος της αντιπεριφερειάρχη Γιάννης Πολυχρονάκης, που παραβρέθηκε στη τεχνική συνάντηση για το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Ο στρατηγικός στόχος αυτού του σχεδίου είναι να γίνει μια αξιοποίηση του Brand name Γεωπάρκα Κρήτης της Unesco, που έχουν κατακτήσει οι περιοχές της Κρήτης, και που αυτό ουσιαστικά που θέλουμε είναι η αξιοποίησή τους να γίνει μέσω της δημιουργίας μιας εναλλακτικής καινοτόμας πρότασης για την ανάπτυξη του νησιού, με τους όρους που αφορούν στην βιώσιμη ανάπτυξη, την αποκέντρωση -θέτοντας στο επίκεντρο την ενδοχώρα, για ανάπτυξη άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού αξιοποιώντας τα εργαλεία της «έξυπνης εξειδίκευσης και τις νέες τεχνολογίες». Όλα αυτά βασίζονται στο να γίνει μια προβολή του χαρακτήρα του νησιού που έχει να κάνει με τα πολιτιστικά στοιχεία και το περιβάλλον και την ιστορία του. Με τον τρόπο αυτό θα ενδυναμώνει την τοπική οικονομία, και ο ευρύτερος στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση της ανταποδοτικότητας στο χώρο, και κατ' επέκταση βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, γιατί όταν αναβαθμίζεται η ενδοχώρα και θα υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη, και η ενδοχώρα από τον Αύγουστο αναβαθμίζεται, μέσα από τα εργαλεία της βιώσιμης ανάπτυξης κτλ. που ουσιαστικά θα γίνονται μέσω της προβολής του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.


Ο στόχος είναι σε αυτό το σχέδιο δράσης αργότερα να κουμπώνουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως HORIZON - INTEREG και τομεακά».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων και πρόεδρος του ΑΚΟΜΜ Μανόλης Kαλλέργης, τόνισε: «ξεκινήσαμε την διαβούλευση με τους φορείς για το τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της περιφέρειας, την ομάδα σχεδιασμού για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, το φυσικό πάρκο της Σητείας, το φυσικό πάρκο του Ψηλορείτη, τη Σαμαριά που σχετίζονται με την Unesco. Με βάση δηλαδή την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έχει ανατεθεί -έχει αποφασιστεί η διάθεση αυτών των κονδυλίων, έγινε η διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής, με τους δήμους, με ιδιώτες, με κύριο στόχο την ενημέρωση, την προετοιμασία και να ξεκινήσει μέχρι το Σεπτέμβρη ο συντονισμός από τον ΑΚΟΜΜ για την περιοχή τη δική μας, ώστε όταν βγει το πρόγραμμα μετά το Σεπτέμβρη να κατατεθούν ώριμες προτάσεις και να έχουμε μια σχετική απορρόφηση στο πρόγραμμα».
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............