Ο Ιπτάμενος - ποιητής Μανόλης Καρυωτάκης έσβησε τη μοναξιά με τους φίλους του στην παρουσίαση των βιβλίων του - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ο Ιπτάμενος - ποιητής Μανόλης Καρυωτάκης έσβησε τη μοναξιά με τους φίλους του στην παρουσίαση των βιβλίων του



Ο Ανθρωπος δεν θέλει πολλά για να είναι ευτυχισμένος.
Φτάνει να έχει 2 - 3 φίλους να τον αγαπάνε πραγματικά και χρήματα τόσα για να μπορεί να τους κερνά, έλεγε ο Αρχάγγελος της Κρήτης Νίκος Ξυλούρης.

Ένας άλλος αρχάγγελος με φτερά... σιδερένιου κουτιού μέσα απο ένα κόπτιτ πολεμικού αεροπλάνου που όσο ψηλά και άν ανέβηκε νά έπίστρέψέί στή Γή των ονείρων του επιθυμούσε κάί νά σμίγέί μέ φίλους, ήχους, γεύσεις, και στίχους.


Ο ιπτάμενος - ποιητής, ο μηδενιστής της βαρύτητας, ντύνει με μαντινάδες τα σύννεφα και ανοίγει δρόμους στους ουρανούς, που όλοι μας ονειρευόμαστε, όλοι μας ταξιδεύουμε, όλοι μας θέλουμε να πιάσουμε απο μικροί.
Ο Μανόλης Καρυωτάκης ξανασμίγει με τα πουλιά, και μαζί του έφερε και φίλους για να τους κάνει συνοδοιπόρους στο όνειρο.
Μικρά λογάκια που κρύβουν και ξεδιπλώνουν αλήθειες γράφει. 
Μαντινάδες τις λένε κάποιοι. όνειρα κάποιοι άλλοι, σκόρπιες λέξεις ίσως, που όμως δεμένες μεταξύ τους με συναίσθημα, με μοναξιά με παρέα και με ψυχή παντρεύουν και ενώνουν.
Γιατί ο Μανόλης θέλει να ενώσει τον κόσμο, που απο ψηλά τον βλέπει μικρό και απο κοντά τον κάνει μεγάλο.




Το βράδυ της Παρασκευής 16 Μαρτίου στην πόλη του Ηρακλείου, στην αγαπημένη του γενέτηρά πόλη, ο Μανόλης Καρυωτάκης παρουσίασε τα 2 του βιβλία στην γεμάτη απο φίλους αίθουσα Μανόλης  Καρέλης της οδού Ανδρόγεω.
... Και ήρθαν οι φίλοι του να τον δούν, να του σφίξουν το χέρι, να του μιλήσουν, να τραγουδήσουν μαζί του.


Μια όμορφη βραδιά που διοργανώθηκε απο τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης και η οποία γέννησε έντονα συναισθήματα, θύμησες, χαρές και ήχους με στίχους βγαλμένους απο την ψυχή του Μανόλη Καρυωτάκη. 
Την εκδήλωση παρουσίασε η κυρία Πόπη Βαρθολόμου ενώ στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Γιώργος Βιτώρος, ο Νίκος Μακαρώνας, ο Γιάννης Λιονάκης 

η κυρία Ειρήνη Σπυριδάκη και ο Γιώργης Βρέντζος - Κάτης όπου και έντυσε... μουσικά την εκδήλωση.



Πλήθος φίλων απο κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και ιδιαίτερα απο τα Ανώγεια που ο Μανόλης έχει καλούς φίλους έδωσαν το παρόν τιμώντας τον συγγραφέα.
Ο Καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, ο Παπα Ανδρέας Κεφαλογιάννης, ο Αριστείδης Χαιρέτης με την γυναίκα του κυρία Δέσποινα Πρίμπου, ο Μανώλης Γραμματικάκης, ο Μιχάλης Σκουλάς με την οικογένεια του, Ο Δραμουντάνης, ο Λευτέρης Μπέρκης, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων Νίκος Βρέντζος, οι καλλιτέχνες Μανόλης Αλεξάκης και Νίκος Γωνιανάκης, ο σμηναγός φίλος του, Μιχάλης Κουκουράκης με την σύζυγο του ο Μιχάλης Ασημιανάκης, και τόσοι πολλοί άλλοι.






Πλούσιος μπουφές με κρητικά εδέσματα, τσικουδιά και κρασί υπήρχε στον χώρο της παρουσίασης όπου ευγενέστατες κυρίες εξυπηρέτησαν τον κόσμο, ενω τα βιβλία του Μανόλη Καρυωτάκη ύπήρχαν πρός διάθεση στον κόσμο, τα οποία ο συγγραφέας υπέγραψε με μεγάλη αγάπη και χαρά.







΄


Οι ομιλητές εκθείασαν την σκέψη, την γραφή, την αντίληψη και την πορεία του Μανόλη Καρυωτάκη στην ζωή.
Γεφυρώνει τις λέξεις ο Μανόλης Καρυωτάκης και απο τον ουρανό της Γής... τις στέλνει στην Γή του Ουρανού, άλλωστε το ταξίδι του απο την Γή στον ουρανό και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας είναι αδιάκοπο και συνεχές.
Φανερά συγκινημένος ο Μανόλης Καρυωτάκης στο τέλος της παρουσίασης λαμβάνοντας τον λόγο καλωσόρισε με μια μαντινάδα τους προσκεκλημένους τους αποκαλώντας τους ακριβοί μου φίλοι.

Βάλατε χίλια χρώματα πάνω σε γκρίζο ένα
τη μοναξιά μου σβήσατε μ ένα δικό σας βλέμμα.






΄

Ο Μανόλης Καρυωτάκης ξεδίπλωσε την μοναξιά και την παρουσίασε σαν θεριό... μηδένισε και πρόσθεσε  με τον δικό του πολλαπλασιαστικό τρόπο θέλοντας να μας δείξει πώς απλά είναι τα πράγματα, απλά και θεωρητικά.

Χιλιάδες πτήσεις έκαμα στα πέρατα του κόσμου
Μά πόλους ο καλύτερος ο τόπος ο δικός μου

Έργα ψυχής τα 2 βιβλία του Μανόλη Καρυωτάκη, τα οποία τα σύγκρινε με τις δίδυμες κόρες του χαρακτηρίζοντας τα διζυγωτικά ( σε ξεχωριστούς σάκους )
Δεν μοιάζουν μεταξύ τους αλλά έχουν το ίσο DNA.

Η μοναξιά και η απώλεια μοιάζουν μακρινές αλλά είναι δίδυμες, και στις δύο έννοιες απουσιάζει η αγάπη, όμως αυτός που τις βιώνει παράγει αγάπη συνεχώς.

Ο Μανόλης Καρυωτάκης αφιέρωσε την βραδιά της παρουσίασης σε 2 αγαπημένα του πρόσωπα που δεν υπάρχουν πλέον στην ζωή, τον κουμπάρο του και τον παιδικό του φίλο.




Ο Μανόλης Καρυωτάκης είναι ένας επαγγελματίας καταξιωμένος στον κλάδο του, τον οποίο υπηρετεί και σέβεται, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Υπηρεσιακά ο Μανόλης Καρυωτάκης υπηρετεί και συμβάλει στον θεσμό της Ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της σιγουριάς.
Παλεύει για το αυτονόητο, για μια χούφτα 9.000.000 Ανθρώπων.
Μοιράζει απλόχερα την ελευθερία και εκτός υπηρεσίας, όχι σε χαραγμένους αεροδιάδρομους, αλλά σε ανοικτά μυαλά και σε ζωντανές ψυχές που θέλουν να ακούσουν τον ήχο της καρδιάς τους να χτυπά.
Στα χέρια του κρατάει όχι τα όπλα ενός πολεμικού αεροσκάφους αλλά τα όπλα που πολλές φορές είναι πιο επικίνδυνα και πιο δυνατά.
Τις λέξεις που πλέκει και μοιράζει.

Ο Αριθμητής όμως στην πορεία της ζωής του κάθε Ανθρώπου μπορεί να αλλάξει πολλές φορές, ο παρανομαστής όμως έχει να κάνει με την ύπαρξη μας με την Ανθρωπιά μας, είναι και θεωρείτε η βάση μας.
Και οι Άνθρωποι που ο Μανόλης Καρυωτάκης συναναστρέφεται είναι οι Άνθρωποι που έχουν τον ίδιο κοινό παρανομαστή Ανθρωπιάς.

Εσεις δεν είστε φίλοι μου μά κάτι παραπάνω
Γιαυτό σε τόπο ξέχωρο μες στη καρδιά σας βάνω


Στο τέλος της ομιλίας του ο Μανόλης Καρυωτάκης χαρακτήρισε τον ευατό του διπολικό ( των άκρων ), λέγοντας ότι ξέρει να αγαπάει δυνατά, να δίνεται, αλλά και να διαγράφει.
Γνωρίζοντας με βάση την συγκεκριμένη στάση ζωής ότι θα παλέψει με το θεριό της μοναξιάς.
Επαγγελματικά όταν είσαι εκεί πάνω είσαι μοναχός, θα πρέπει να αναθεωρήσεις αξίες, φίλους, χρήσιμα, άχρηστα, και να το κάνεις μόνος σου.
Η επιβίωση σου, η ηρεμία σου εξαρτάτε απο εσένα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουλέψεις να το εξετάσεις να το κάνεις πράξη.

Ένα ταξίδί θα θέλα να κάνω πρίν να σβήσω
και να σαι σύ προορισμός να μη ξαναγυρίσω.


Αγαπάω το Ηράκλειο, αγαπάω το χωριό μου το οποίο χαρακτηριστικά λέω ότι είναι το μόνο χωριό με f16.
Άλλος ένας λόγος όπως που αγαπάω πιο πολύ το Ηράκλειο είναι ότι είναι πιο κοντά στα Ανώγεια.

Ποιητικές συμπτώσεις φέρουν κάποιες ημερομηνίες.
16 Μαρτίου 1988 πέταξα πρώτη φορά στον αέρα με αεροσκάφος.
16 Μαρτίου 20 χρόνια μετά γεννήθηκαν οι δίδυμες κόρες μου.

Ο Μανόλης Καρυωτάκης έχει φίλους.
΄Έχει πλούτο που δεν γίνεται αντιληπτός γιατί δεν απαρτίζεται απο ύλη.
Έχει καθαρό βλέμμα, γελάει, σέβεται τις αξίες που υπηρετεί.
Ο Μανόλης δεν έχει σύνορα, ή καλύτερα γκρέμισε τα σύνορα του μυαλού του, μηδένισε τα σύνορα της Γής, τους είδε και τους βλέπει τους Ανθρώπους απο εκεί ψηλά ίδιους.
Ένωσε διαφορετικούς ανθρώπους, που κοινό παρανομαστή τους έκαναν την αγάπη, την εκτίμηση, τον πόνο.
Διαφορετικές καταγωγές συνανθρώπων, διαφορετική μόρφωση, ίσως και διαφορετική κουλτούρα, με άλλες προφορές με άλλες ενδυμασίες, αλλά με ίδιες ματιές ψυχής.

Ο Μανόλης Καρυωτάκης έχει αποκτήσει δεσμούς φιλικούς με Ανθρώπους των Ανωγείων, συνοδοιπόρους βρήκε σε σκόρπιες λέξεις που στις παρέες δένουν, σε ταξίδια με το νού, σε ταξίδια με καλή τσικουδιά και ένα κρασί.
Κατάγομαι μας λέει απο το Καστέλι Πεδιάδας αλλά στα Ανώγεια με κέρδισε, ο τρόπος που εισπράττω αυτά που δίνουν ή ο τρόπος που δέχονται αυτά που τους δίνω.
Δεν έχει σημασία πώς σε λένε αλλά πώς σε προφέρουν, και στα Ανώγεια το εισέπραξα αυτό.






Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακή μουσική απο τους Γιώργη Βρέντζο, Γιώργη Νταγιαντά, Δημήτρη Ξυλούρη, Δημήτρη Σπυριδάκη, Μενέλαο Νταγιαντά, Βασίλη Δραμουντάνη με μαντινάδες του συγγραφές - ποιητή Μανόλη Καρυωτάκη.


























ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............