Ο Μανώλης Λιδάκης ερμηνεύει στη Θεσσαλονίκη λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ο Μανώλης Λιδάκης ερμηνεύει στη Θεσσαλονίκη λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης «ακόμα μας παραδίδει μαθήματα», «είναι ένα σχολείο από μόνος του», δήλωσε ο Μανώλης Λιδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», με αφορμή τις εμφανίσεις του στο «Θέατρο Βεργίνα» του Regency Casino Thessaloniki, όπου ερμηνεύει τα λαϊκά τραγούδια του γνωστού μουσικοσυνθέτη.
Συνοδοιπόροι στο μουσικό αυτό ταξίδι, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα 16 και 17 Μαρτίου είναι η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοιώσεις δέος, έχοντας να τραγουδήσεις τον Μίκη Θεοδωράκη» τόνισε ο κ. Λιδάκης, ενώ για τις στιγμές που έζησε δίπλα του είπε «Γελάσαμε πάρα πολύ, έχει οξύ πνεύμα και χιούμορ αστείρευτο».
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην πρώτη του εμφάνιση ως τραγουδιστής, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, το 1986, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, επισημαίνοντας ότι το κοινό τον αγκάλιασε, παρόλο που ήταν άγνωστος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μανώλη Λιδάκη, στο «Πρακτορείο FM 104,9» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου:
-Θέλω να ξεκινήσω την κουβέντα μας από τα λαϊκά του Μίκη Θεοδωράκη κ. Λιδάκη, πολυαγαπημένα τραγούδια
-O Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αγγίξει σχεδόν όλα τα κοινωνικοπολιτικά θέματα της Ελλάδας, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής του, αγωνιστής, επαναστάτης, αλλά και πολύ τρυφερός μέσα από τα τραγούδια του.
Εγώ ανέκαθεν τραγούδαγα Μίκη Θεοδωράκη, τώρα όμως ?βουτήχθηκα? στην κυριολεξία μέσα στον κόσμο του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ που με επέλεξε γι' αυτό. Άλλωστε, την περίμενα αυτή τη στιγμή τόσα χρόνια γιατί δεν έχουμε ξανασυναντηθεί ποτέ μουσικά. Πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοιώσεις δέος, έχοντας να τραγουδήσεις τον Μίκη Θεοδωράκη. Έχει πολλές πτυχές η προσωπικότητα του, μαχητής, επαναστάτης, τρυφερός, γλυκός ,μελωδικός . Ενημερώνεται για όλα, για τα πάντα έχει χιούμορ...Όταν συναντηθήκαμε γελάσαμε τόσο πολύ, μα τόσο πολύ? Ακόμα μας παραδίδει μαθήματα
-Θέλω να μοιραστείτε μαζί μας, αν είναι εύκολο τις στιγμές που είχατε με τον μεγάλο συνθέτη
-Γελάσαμε πάρα πολύ, έχει οξύ πνεύμα και χιούμορ αστείρευτο, είναι ένα σχολείο από μόνος του. Αν θέλει κανείς ας μελετήσει καλά τον Θεοδωράκη σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη και θα έχει πολλά εφόδια ζωής
-Εμφανίζεστε στο ?Θέατρο Βεργίνα?, έναν ιδιαίτερο χώρο, θέλω να μας μιλήσετε για αυτή τη φιλοξενία.
-Εμείς τις δύο πρώτες μέρες που παίξαμε ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος και εξακολουθεί να είναι. Εγώ φυσικά την επιτυχία δεν την εξαργυρώνω έτσι, παρά μόνο με αυτό που εισπράττεις από τον κόσμο. Όμως , επειδή έχω παίξει σε πολλά θέατρα και σε πολλούς χώρους και εντός Ελλάδος και εκτός, έχω να σας πως, ότι η άψογη λειτουργία του ?Θεάτρου Βεργίνα? με έχει εντυπωσιάσει. Αφενός γιατί είναι τόσο οργανωμένοι οι άνθρωποι που τον εκπροσωπούν, αφετέρου γιατί το περιβάλλον είναι εξαιρετικά φιλικό. Ηχητικά είναι όλα άψογα, δεν μπορείς να βρεις ένα ψεγάδι στο χώρο, μόνο που τον βλέπεις τον καμαρώνεις
-Πολλοί λένε για το κοινό της Θεσσαλονίκης ότι είναι ένθερμο ότι είναι διαφορετικό. Έχετε να πείτε κάτι πάνω σε αυτό; Γιατί διαφοροποιούν οι περισσότεροι καλλιτέχνες το κοινό της Θεσσαλονίκης;
- Η αλήθεια είναι ότι εγώ σαν Κρητικός νοιώθω μια έλξη για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, επομένως δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός?Θέλω να πω ότι όχι μόνο είναι πιο ένθερμο, αλλά αγκαλιάζει και ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να είναι και άγνωστοι εντελώς.
Εγώ θα σας πω την εμπειρία μου (ως τραγουδιστής) την πρώτη από τη Θεσσαλονίκη, όταν ήμουνα φαντάρος, εκεί ήταν ένας χώρος κάπου στην Καλαμαριά, το 1986, ο οποίος ήταν πραγματικά ένα ναυάγιο.
Πήγα εγώ εκεί , σαν φαντάρος, τραγούδαγα τα Παρασκευσάββατα, καμιά φορά και Πέμπτη. Σιγά-σιγά άρχισε να βγαίνει μια φήμη ότι ένα παιδί, ένας φαντάρος από την Κρήτη, τραγουδάει εδώ, αφού να φανταστείτε δεν είχα δισκογραφία καν. Μετά από τρεις-τέσσερις εβδομάδες συγκεντρωνόταν εκεί πολύς κόσμος για να ακούσουν ένα παιδάκι, έναν φαντάρο.

ΠΗΓΗ - ΑΠΕ

Post Top Ad

.............