Γνωρίστε την οικογένεια Αγιογράφων Τζιριλάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Γνωρίστε την οικογένεια Αγιογράφων Τζιριλάκη

  • Γνήσιος Κρητικός με ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα του, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του, την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
  • Βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στο Χριστιανισμό και στο έργο του, καθημερινός κοινωνός της ορθόδοξης πίστης.


 Εμμ. Τζιρτζιλάκη (Δραπανιάς, 1940)

Η φυσική του κλίση προς τη ζωγραφική φάνηκε από τα πρώιμα παιδικά του χρόνια. Μικρό παιδί ακόμα ζωγραφίζει την Κρητική φύση και πορτραίτα των κατοίκων της περιοχής του.
Μόλις 18 χρονών και ακολουθεί τον θείο του Στέλιο Καρτάκη στην αγιογράφηση του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής από την Γαλλική σχολή ABC και σε ηλικία 23 χρόνων μετέβη μόνιμα στην Αθήνα. Εκεί, μαθήτευσε κοντά στο σπουδαίο σύγχρονο δάσκαλο της Βυζαντινής Αγιογραφίας Φώτη Κόντογλου και μετά το θάνατό του, εντάχθηκε στην ομάδα του καθηγητή του Εργαστηρίου Νωπογραφίας και Φορητών Εικόνων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Κώστα Γεωργακόπουλο.Μετά από έξι χρόνια κοντά του, αρχίζει η επαγγελματική τους συνεργασία σε μεγάλα τοιχογραφικά έργα των Αθηνών, όπως στον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου Αχαρνών (Διατηρητέο Μνημείο), την Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων και τον Αγιο Θεράποντα Ζωγράφου.
ΕΜΜ. ΤΤΖΙΡΙΛΑΚΗΣ
Από το 1973 ξεκίνησε ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία στα Επτάνησα, αγιογραφώντας στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, τον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (Ναός των Ταξιαρχών), στον Αγιο Νικόλαο των Ξένων και στην Ιερά μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλληνίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα τοιχογράφησε στην Γιουγκοσλαβία στο παρεκκλήσιο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του επισκοπικού μεγάρου στη Νίσσα υπό τον νυν Αρχιεπίσκοπο Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο και στη VRBA στο Κράλιεβο στο Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Χριστού.
Αργότερα επανήλθε στην Αθήνα όπου τοιχογραφεί τον Αγιο Ανδρέα Ανω Πατησίων, το παρεκκλήσιο της Αγίας Φιλοθέης εντός του αρχιεπισκοπικού μεγάρου, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου στην Αθήνα, τoν Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Εθνικό ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους και τον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Ταύρο.
Το 1998, κατόπιν σύστασης της κόρης του Κόντογλου, ξεκίνησε τις εργασίες αγιογράφησης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Νότια Καρολίνα (ΗΠΑ), όπου είχε αγιογραφήσει ο ίδιος ο Φώτης Κόντογλου και ο μαθητής του Γιάννης Τερζής. Πέραν των άλλων, αγιογράφησε τον Τρούλο του Ναού συνολικής επιφάνειας 4.500,00 τ.μ., γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ξένων ειδησεογραφικών μέσων (λεπτομερή άρθρα καταχωρήθηκαν στις εφημερίδες «Post and Courier», δόθηκε συνέντευξη στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του «Channel 4» και έγινε ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για το «NBC news»). Μετά την ολοκλήρωση της αγιογράφησης η ξενόγλωσση έκδοση του Hellenic Society.. έκανε λεπτομερή αναφορά στην ιστορία του Ναού και τη συμβολή της οικογένειας Εμμ. Τζιρτζιλάκη.
Το Νοέμβριο του 2001 αναστήλωσε τοιχογραφία κατεστραμμένου εκ πυράς τμήματος του Ι.Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών και το 2006 αναλαμβάνει εξολοκλήρου την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων στην Πλάκα Κερατέας. Και συνεχίζει ακούραστα και άκρως δημιουργικά. Το Μάρτιο του 2012 ξεκινάει την αγιογράφηση ιδιωτικού Ναού στο Λεοντάρι Αρκαδίας και ήδη έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο τμήμα του.
Αναρίθμητες φορητές εικόνες έχουν Αγιογραφηθεί τόσο για Ιερούς Ναούς (προσκυνητάρια και τέμπλα) όσο και για ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξιοσημείωτη είναι η ανάρτηση έργων του στο Grand Palais στο Παρίσι με την ένωση Γάλλων Καλλιτεχνών (Societe des artistes Francais) τα έτη 1981 και 1982.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος επί οκτώ συνεχή έτη του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Πέτυχε την αναγνώριση των αγιογράφων και την ένταξη τους στο εικαστικό επιμελητήριο. Το 1993 εξελέγη στην επιτροπή κριτών για την εγγραφή νέων μελών στο Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το 1994-1996 διετέλεσε μέλος της εφορίας του τμήματος διακοσμητικής του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του Βυζαντινού Τομέα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης καθώς και η λεπτομερή παρουσίαση των αγιογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου Αθηνών από τη σχετική ενοριακή έκδοση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΖΙΡΙΛΑΚΗΣ


Κατάλογος Τοιχογραφικών Έργων

Κρήτη (1958-1963)
Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου
Ιερό Ναό Παναγίας Σπηλιάς Χανίων
Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Χανίων

Αττική (1963- σήμερα)
Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου Αχαρνών (Διατηρητέο Μνημείο) (συνεργασία με Γεωργακόπουλο 1971 και αποκατάσταση 2001)
Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αμπελοκήπων (συνεργασία με Γεωργακόπουλο)
Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου (συνεργασία με Γεωργακόπουλο)
Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Ανω Πατησίων
Παρεκκλήσιο της Αγίας Φιλοθέης εντός του αρχιεπισκοπικού μεγάρου
Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου
Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Εθνικό ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους
Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Ταύρο
Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Πλάκα Κερατέας (2006)

ΔΡ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΖΙΡΙΛΑΚΗΣ

Κεφαλλονιά (1973-1977)
Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα
Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (Ναός των Ταξιαρχών)
Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων
Ιερά μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλληνίας.

Γιουκοσλαβία (1977-1981)
Παρεκκλήσιο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του επισκοπικού μεγάρου στη Νίσσα
Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Χριστού στη VRBA στο Κράλιεβο

Η.Π.Α. (1999-2004)
Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Νότια Καρολίνα

Πελοπόννησος (2010)
Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Κακοταρίου Ηλείας
Ιερός Ναός Ταξιαρχών και Κων/νου και Ελένης, Λεοντάρι Αρκαδίας

Post Top Ad

.............