Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη «ταξίδεψε» τους Ηρακλειώτες στην πρεμιέρα του 3ου Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη «ταξίδεψε» τους Ηρακλειώτες στην πρεμιέρα του 3ου Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

Με την εξαιρετική συναυλία της Ανεξάρτητης Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», στο κατάμεστο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», ξεκίνησε και επίσημα το βράδυ της Παρασκευής 25 Αυγούστου το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου.


Η βραδιά άνοιξε συγκινητικά με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη να διαβάζει το μήνυμα που έστειλε στους Ηρακλειώτες ο Μίκης Θεοδωράκης και εν συνεχεία , αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ - την Περιφέρεια Κρήτης, τη ΔΗΚΕΗ, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, τις δημοτικές παρατάξεις των Ανοιχτών Οριζόντων και των Ενεργών Πολιτών, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Καραντινό, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου Γιώργο Αντωνάκη, τους χορηγούς και τον Δήμαρχο Ηρακλείου - να αναφέρει:
«Είμαστε εδώ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός αποτελεί τη μόνη αδιαπραγμάτευτη περιουσία μας. Είμαστε εδώ, για να σας προσφέρουμε, ως οφείλουμε, μιαν ανάσα. Είμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε πως ζούμε σε έναν τόπο που του πρέπει να τον τιμούμε. Και είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε –και καθημερινά αγωνιζόμαστε γι’ αυτό-, ότι το Ηράκλειο αξίζει περισσότερα.



Με είκοσι τέσσερις δωρεάν εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ημερίδες, θεατρικά αναλόγια, θα αποδείξουμε για μια ακόμα φορά ότι ο πολιτισμός στηρίζεται μεν στο παρόν και το παρελθόν, αλλά αποτελεί πρόταση για το μέλλον».
Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον δικό του σύντομο χαιρετισμό, τόνισε μεταξύ άλλων: «Συμπολίτες. Θέλω να πιστεύω ότι όσοι βρισκόμαστε απόψε εδώ αγαπάμε την πόλη μας. Και τα όνειρά μας, ακόμη κι αν έχουν διαφορετική αφετηρία, ιδεολογική, πολιτική ή άλλη, έχουν έναν και μόνο στόχο: Ένα Ηράκλειο αντάξιο της λαμπρής ιστορίας και του πολιτισμού του! Το Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» σ’ αυτό στοχεύει.
Λένε ότι παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ουίνστων Τσώρτσιλ ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας να μειώσει όλες τις δαπάνες, εκτός από εκείνες της Άμυνας και του Πολιτισμού. –Καλά της άμυνας, -απάντησε ο Υπουργός- αλλά του πολιτισμού, γιατί ; - Και ο Τσώρτσιλ του απάντησε:
“Γιατί γι’ αυτόν πολεμούμε”!
Κι εμείς για αυτά πολεμούμε. Για όσα αυτός εδώ ο τόπος κράτησε όρθια σε καιρούς πολύ πιο οδυνηρούς. Και ακόμα, για όσους όπως και τότε, έτσι και τώρα εξακολουθούν με τόσες στερήσεις να υπηρετούν τα γράμματα και τις τέχνες. Τους το χρωστάμε, όπως το χρωστάμε και στα παιδιά μας.
Ψηλά το κεφάλι λοιπόν, μην πτοείστε από τις δυσκολίες. Όσο έχουμε ο ένας τον άλλο και όσο έχουμε τον πολιτισμό μας, θα έχουμε πάντα λόγους να πολεμάμε και να νικάμε»!

Ακολούθησε μια υπέροχη παράσταση, με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Παυλίνα Βουλγαράκη και τους σπουδαίους μουσικούς της Ορχήστρας να ταξιδεύουν το κοινό σε κινηματογραφικές και θεατρικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, την ώρα που στο video wall περνούσαν εικόνες από τη ζωή και το έργο του συνθέτη καθώς και εικόνες από την ταραγμένη ιστορία του 20ου αιώνα.
Στο φινάλε, όλοι μαζί, καλλιτέχνες και θεατές τραγούδησαν την «Άρνηση» («Στο περιγιάλι το κρυφό») κλείνοντας ιδανικά την βραδιά και εκκινώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φετινό «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».



Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σας ευχαριστώ που επιλέξατε να ντύσετε τη σημερινή βραδιά με τη μουσική και τα τραγούδια μου.
Είναι γνωστό ότι η σχέση μου με την Κρήτη είναι σχέση ζωής, επομένως κάθε παρουσίαση του έργου μου στο κοινό της Κρήτης, για μένα έχει μεγάλη σημασία.
Από την άλλη πλευρά, σε μια εποχή σαν τη σημερινή, οι μεγάλοι μας ποιητές και γενικά η δημιουργία και η τέχνη είναι ένα πολύτιμο στήριγμα στον αγώνα μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε παραμένοντας άνθρωποι.
Ευχαριστώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους εκείνους που συμμετέχουν ή που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.
Σας ευχαριστώ όλους.
Αθήνα, Αύγουστος 2017
Μίκης Θεοδωράκης



Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Σάββατο, 26/8/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.
Mouthed - Ευαγγελία VS.
Μια performance διαφορετική, εμπνευσμένη από τους αρχαίους κόσμους. Η κρητικής καταγωγής Ευαγγελία VS, με πτυχίο του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδές στο UCLA, απόφοιτος του Central St. Martins του Λονδίνου, ευρέως γνωστή από τις διεθνώς καταξιωμένες δισκογραφικές της δουλειές με το ψευδώνυμο Abyss X, προσεγγίζει τον Μινωικό Πολιτισμό με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό. Ο διεθνής τύπος την τοποθέτησε στους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του mini δίσκου της Mouthed. Η Ευαγγελία καταφέρνει να συνταιριάσει άριστα σύγχρονα και παραδοσιακά ακούσματα, δίνοντας έτσι μια εμπνευσμένη, σύγχρονη απόδοση του Μινωικού ήχου. Παρακινούμενη από τη Μινωική μητριαρχική κοινωνία, στην οποία η γυναικεία μορφή λατρεύεται άλλοτε ως Πότνια Θηρών και άλλοτε ως Ορεία Μήτηρ, η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί ως κεντρική μορφή τη Μινωίτισα, μεταφέροντάς την ως σύμβολο στη σύγχρονη εποχή. Σε μια
παράσταση πρωτότυπη, η performance Mouthed, δένει τη μουσική του δίσκου με έντονη κίνηση και συμβολισμό. Κοντά της δύο ακόμα αξιόλογες καλλιτέχνιδες , η Aisha Eisa, η Dana Faltusova και η δική μας Μαρία Σκουλά, στη λύρα.



Κυριακή, 27/8/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.
Stringless
Η διττή σημασία της ονομασίας του συγκροτήματος επιτρέπει στη φαντασία να καλπάσει, να διακινδυνεύσει συμπεράσματα ή και να αυθαιρετήσει ενδεχομένως. String-less: χωρίς χορδές (οργάνων), μα και στρίγγλες: κακές, στριμμένες γυναίκες. Φανταστείτε λοιπόν έξη γυναίκες που σηκώνουν στην πλάτη τους μια ολόκληρη παράσταση, χωρίς όργανα, με μοναδικά όπλα τη φωνή τους, τις κινήσεις του σώματος τους, το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους. Πόσο γυναίκες και πόσο στρίγγλες πρέπει να είναι για να καταφέρουν, όχι μόνον να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας επί ένα δίωρο σχεδόν, μα και να μας ταξιδέψουν, ανταμείβοντάς μας με ένα πρόγραμμα πλούσιο, όσο και πρωτότυπο. Η Αλεξία Χρυσομάλλη, η Αλμπένα Κούτοβα, η Βασιλική Αλεξίου, η Ελιόνα Σινιάρι η Ελσα Μουρατίδου και η Κατερίνα Μαυροφρύδου και η Δωροθέα Μιχαήλ, πετούν κυριολεκτικά από τα παράλια της Μικρασίας στον Καύκασο, από τους Κελτικούς μύθους στα βουνά της Ηπείρου και όπου αλλού βάζει ο νους σας και ο δικός τους.

Post Top Ad

.............