Στην περιοχή Ανάλουκα της Σητείας. υπάρχει ο εγκαταλελημένος πλέον οικισμός ΣΟΕ ή Dionysos Authentic Resort & Village όπου υπήρξε ένας πρότυπος οικισμός που δημιουργήθηκε με γνώμονα την ποιότητα και την καινοτομία στην εξυπηρέτηση των πελατών, όπως ήταν το σλόγκαν της εταιρείας. Ο οικισμός «Διόνυσος», ο μόνος που έχει χτιστεί, αποτελούσε επί χρόνια τη βιτρίνα του ομίλου.
Όμορφα δρομάκια,πολύχρωμες αυλές, ζεστές γειτονιές, βοήθησαν την ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων. Οι οργανωμένες δραστηριότητες που παρείχε το Dionysos Authentic Resort & Village δημιούργησαν μια πολύμορφη και ενδιαφέρουσα αλλά σύντομη πολιτιστική ζωή.
Με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την υπόθεση η διευθυντική ομάδα του ομίλου, ο οικισμός αυτός παραμένει σήμερα σε μαρασμό.
Σήμερα στον οικισμό σε άλλη μορφή λειτουργεί μόνο η καφετέρια της κεντρικής πισίνας, όπου και είναι επισκέψιμη για τον κόσμο ώστε να απολαύσει το μπάνιο του και να γευτεί το αναψυκτικό ή τον καφέ του.
ΔΕΙΤΑ ΕΝΑΡΙΑ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΚΑΚΗ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή στις 14 Ιουλίου του 2007.
Το 2006 έγιναν από τη «Νέο Περιβάλλον ΑΚΕΤΕ» μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή ακινήτων (κατοικίες και καταστήματα) ιδιοκτησίας της στον οικισμό «Διόνυσος» σε «συμβολαιογραφικές τιμές» κάτω των 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δεδομένου ότι η εταιρία προ τριετίας είχε απορρίψει προσφορά για μαζική πώληση ακινήτων σε τιμή ανώτερη των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι μικρομέτοχοι διατυπώνουν ερωτήματα μήπως αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ συμβατικών και πραγματικών τιμών πώλησης υποκρύπτει ότι κάποιοι έχουν καρπωθεί για προσωπικούς λόγους τη διαφορά σε βάρος των μετόχων της εταιρείας. Οι πωλήσεις αυτές σταμάτησαν πολύ πρόσφατα, μετά τη δέσμευση από την Εφορία όλων των ακινήτων τής «Νέο Περιβάλλον ΑΚΕΤΕ» για χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο και προς ιδιώτες.
Ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Ελλάδας και θα έδινε μια ξεχωριστή αναγνωσιμότητα στην περιοχή μας. Πιστεύει λοιπόν κανείς σήμερα ότι ο σκοπός αυτός επετεύχθη? Όταν ένας επενδυτής ξεκινά μια επένδυση και στην συνέχεια την αφήνει ημιτελή, προφανώς επειδή στην πορεία άλλαξαν τα επενδυτικά του σχέδια. Αυτό για την περιοχή αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση.
Γνωρίζουμε επίσης σε ποιά δύσκολη κατάσταση αν όχι απελπισία βρέθηκαν πολλοί από τους ιδιοκτήτες που αγόρασαν ακίνητα στον οικισμό και το γνωρίζω αυτό γιατί μεταξύ των αγοραστών υπήρξαν και δικοί μου φίλοι και σε τι απελπισία βρέθηκαν στη συνέχεια.
Σήμερα βέβαια, κανείς δεν αμφισβητεί τις πολλές και δαπανηρές προσπάθειες που έχουν καταβάλει και καταβάλουν συνεχώς οι ιδιοκτήτες και μπράβο τους, προκειμένου ο οικισμός να συντηρείται και να μπορεί να είναι ένας επισκέψιμος τουριστικός προορισμός. Πάνω δε σε αυτό μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η τοπική κοινωνία. Επειδή δε θεωρώ ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν έχει στηριχτεί τόσο όσο θα έπρεπε ούτε από την τοπική κοινωνία αλλά ούτε και από την τοπική αυτοδικήσει θα πρότεινα ο Δήμος να διοργανώνει μια τουλάχιστο εκδήλωση κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο έτσι ώστε να δίνεται ένα κίνητρο στην τοπική κοινωνία να επισκέπτεται τον οικισμό και να υπάρχει έτσι μεγαλύτερη και συχνότερη επικοινωνία.
Ο σκοπός λοιπόν που αναφέρθηκα σε κάποια έργα τα οποία θεωρήθηκαν αναπτυξιακά για την περιοχή μας και τα ποιά στη συνέχεια έμειναν ή μένουν ακόμα ημιτελή (πράγμα που δεν συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό σε άλλες περιοχές) ήταν όχι βέβαια για να υποβαθμίσω τον ΣΟΕ σαν συγκρότημα και σαν τουριστικό προορισμό αλλά για να τονίσω πόσο αρνητικό είναι για την περιοχή μας τα έστω ελάχιστα αυτά έργα που ξεκίνησαν να μην ολοκληρώνονται π.χ. (Λιμνοδεξαμενή της Ζού) ή αυτό να γίνετε με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια και πιστεύω ότι το να προσπαθούμε να την παρακάμψουμε ή να την προσπεράσουμε δυστυχώς το μόνο που κάνουμε είναι να την βρίσκουμε μπροστά μας.
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε σήμερα με αυτή την συνεχιζόμενη κρίση πόσο ο κόσμος δυσκολεύεται σε καθημερινή βάση με όλα αυτά που βιώνει. Ας ήμαστε λοιπόν τουλάχιστον ειλικρινείς και ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Κ. Κατσικαλάκης Αρχιτέκτονας
(Ελευθεροτυπία, 14/7/2007)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ