Η Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Ανώπολη του δήμου Χερσονήσου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Η Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Ανώπολη του δήμου Χερσονήσου


Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ανώπολη είναι αντρικό μοναστήρι που βρίσκεται σχετικά κοντά στο Ηράκλειο. Παρόλο που γνώρισε τη σκληρότητα των Τούρκων κατά την τουρκική κατοχή της Κρήτης, το μοναστήρι εξακολουθεί και λειτουργεί έως σήμερα. Η μονή είναι κτισμένη σε μια όμορφη κοιλάδα σε υψόμετρο 170m νοτιοανατολικά της Ανώπολης.
Κατά μια εκδοχή, η μονή ανήκε στην μονή του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, εξ ου και το όνομα της. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι εξ αρχής ήταν μετόχι της παραθαλάσσιας μονής του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην έξοδο του Αποσελέμη ποταμού, ο ναός της οποίας καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Κατά την Ενετοκρατία, οι μοναχοί της μονής του Αγίου Γεωργίου μεταφέρθηκαν στην Ανώπολη λόγω των πειρατικών επιδρομών που δέχονταν. Μαζί τους μετέφεραν και την εικόνα του Άη Γιώργη, η οποία διασώζεται και σήμερα.








Στην μονή εντύπωση προκαλεί ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ιωάννου (8 Μαΐου), ο οποίος είναι νεώτερος, δίπλα στον παλιό ναό. Ο ναός έχει μήκος 33m και 33 πόρτες (όσα τα χρόνια του Χριστού) κι 107 πορτοπαράθυρα (όσα τα χρόνια του Άη Γιάννη).
Στη μονή αυτή διέμενε ως το 2009 ο πατέρας Απόστολος, ο οποίος έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο για την ιστορία της ηθοποιού Ναταλίας Λιονάκη. Η όμορφη ηθοποιός εγκλείστηκε για εφτά μήνες στο μοναστήρι της Παναγίας Θεογενήτορος, στο Μοχό, όπου ήταν ηγούμενος ο Απόστολος μετά την αποχώρηση του από την Ανώπολη. Σε όλα τα μεσημεριανάδικα της εποχής έπαιζε σε καθημερινή βάση η απόγνωση της μητέρας της ηθοποιού, που κατηγορούσε τον μοναχό ότι παρέσυρε την κόρη της στον μοναχισμό.










Post Top Ad

.............