36ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης Παραλία Λευκού Πύργου την Κυριακή 4 Ιουνίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

36ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης Παραλία Λευκού Πύργου την Κυριακή 4 Ιουνίου

Τίτλος εκδήλωσης: Αποτυπώματα καρδιάς στα φύλλα του βιβλίου...
Η συμβολή του Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης στη φιλαναγνωσία έγκειται στην ευρύτερη αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση καθώς χρέος όλων μας είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία την αγάπη για τα βιβλία, ως βασική πηγή γνώσης και πολιτισμού, θέτοντας, όμως, τους εαυτούς μας, ως παράδειγμα προς μίμηση προβάλλοντας ταυτόχρονα και άλλες παράλληλες δράσεις όπως είναι η αγάπη για το χορό με πολλαπλό όφελος για τη νεολαία. Μια τέτοια παρέμβαση είναι και η συμμετοχή της χορευτικής και μουσικής μας ομάδας στο 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Ως Σύλλογος στηρίζουμε το Φεστιβάλ γιατί πιστεύουμε στο θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους νέους μας η σημασία της ανοικτής σκέψης, του διαλόγου, της αμφισβήτησης και του ορθολογισμού σε ένα κόσμο που βάλλεται από την έλλειψη κουλτούρας για αγορά, ανάγνωση και καλλιέργεια του πνεύματος μέσα από το βιβλίο.
Η συνεργασία μας με τη χορωδία των Κρητικών Τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου


Τα ριζίτικα τραγούδια είναι μια κατάσταση πολιτιστική μα ταυτόχρονα και πολεμική, κομμάτι ανεξιχνίαστο της φυλετικής ψυχής των Κρητών, που έρχεται ακόμη και σήμερα για να μας θυμίζει πως υπήρξαν στον τόπο αυτό πολεμιστές και ανυπότακτοι. Θα στέκουν πάντοτε να δείχνουν τον δρόμο του αληθινού επαναστάτη, του ανθρώπου που γνωρίζει όσο κανείς πώς να γλεντάει, είναι η φωνή από τα χρόνια του Μίνωα και του Ραδάμανθυ που αντηχεί αναλλοίωτη ακόμη και τώρα στα γλέντια των κρητικών χωριών.  Η ίδια η γενεσιουργός ουσία τους είναι τέτοια που πάντοτε να συνοδεύουν τον κρητικό λαό στα γλέντια μα και στα μοιρολόγια, στη χαρά και στο πόνο, γιατί κατά ένα παράξενο τρόπο ακόμη και ο θάνατος στη Κρήτη έχει ένα χαρακτήρα γλεντιού δεμένου με τον θρήνο. Αλλά και το γλέντι είναι στοιχειωμένο από το πολεμικό ήθος, και σαν αρχαία σπονδή πιστεύεται πως παρακάθονται μαζί τους στο τραπέζι, ερχόμενοι σαν προστάτες από τα βάθη του χρόνου οι μαυροφορεμένοι πολεμιστές της κρητικής φυλής.


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑΝΑ 2017
Ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστεράς Δήμου Θέρμης για την πρόσκληση στο Σύλλογό μας να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις το Σάβαβτο 3 Ιουνίου στις 20:00
Επιμέλεια: Χριστίνα Παλακίδου

Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης

36ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης Παραλία Λευκού Πύργου  την Κυριακή 4 Ιουνίου 

Post Top Ad

.............