Τελικά αποδείχτηκε πολύ μικρή - η περίφημη θεατρική σκηνή της μονής των Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης - προκειμένου να στεγάσει το όνειρο, τη δημιουργία, τη ζεστασιά, τη μαθητική δημιουργικότητα και ζωντάνια, τη καινοτομία των διδασκάλων, την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα του μόχθου και της προκοπής.
Εκεί λοιπόν, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, η 2η Πανελλήνια Συναυλία Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής μουσικής της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και του υπουργείου Παιδείας.
Παρόντες, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ο προϊστάμενος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης π. Σταύρος Μπόζος, τοπικές αρχές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι Μητροπόλεων και Φορέων, Σχολικοί Σύμβουλοι, κ.λπ.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η διευθύντρια του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεάπολης κ. Αικατερίνη Γαλώνη, η οποία αναφέρθηκε με συντομία στην πολύτιμη ιστορία και προσφορά της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στο Έθνος μας, και στις αλλεπάλληλες επιτυχίες όλων των σχολείων μας τα τελευταία έτη.
Στο μήνυμά του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, χαρακτήρισε την εκδήλωση «όραμα ζωής και μαρτυρία ελπίδας, από νέους ανθρώπους που εργάζονται για έναν καλύτερο κόσμο».
Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας π. Σταύρος Μπόζος, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια δράσεων για την Αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι η σημερινή συναυλία δείχνει έμπρακτα την ενότητα και προβάλει μια μαρτυρία ζωής της Εκκλησίας μας.
Τη σκυτάλη πήρε η εβδομηκονταμελής μικτή χορωδία των δέκα Εκκλησιαστικών Σχολείων, η οποία υπό την καθοδήγηση του καλλικέλαδου Μαέστρου - Μουσικού του Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεάπολης κ. Χρήστου Χαλκιά και την ταυτόχρονη πολύτιμη αρωγή των Mουσικών - διδασκάλων των λοιπών Εκκλ. Σχολείων, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ιερούς ύμνους της Εκκλησίας μας στο πρώτο μέρος. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης προετοίμασε και συνόδευσε ο πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Χανίων και καθηγητής μουσικής του σχολείου μας κ. Κωνσταντίνος Στεφανάκης με τους μαθητές: Γεώργιο Αρχοντάκη (από Χανιά), Γεώργιο Δοξαστάκη (από Αρκαλοχώρι), Ανδρέα Ιγνάτ (από Σπήλι), Γεώργιο Φαρσάρη (από Αρκαλοχώρι) και Παναγιώτη Μουστακάκη (από Αρκαλοχώρι). Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τον κόπο της προετοιμασίας αλλά και την υπέροχη απόδοσή τους.
Χρωστούμε επίσης ευγνωμοσύνη στους διοργανωτές της εκδήλωσης για τον κόπο και τα έξοδα όλης της διοργάνωσης.
Από το Γραφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης