Η πρόταση της κυρίας Στέλλας Αϊλαμάκη Δημοτικής συμβούλου Σητείας της μείζονος αντιπολίτευσης για την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας Ηρώων πολυτεχνείου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η πρόταση της κυρίας Στέλλας Αϊλαμάκη Δημοτικής συμβούλου Σητείας της μείζονος αντιπολίτευσης για την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας Ηρώων πολυτεχνείου

Με αφορμή το θέμα της Αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας Ηρώων πολυτεχνείου του Δήμου Σητείας, σας παρουσιάζουμε την θέση και τις προτάσεις της κυρίας  Στέλλας Αϊλαμάκη Δημοτικής συμβούλου Σητείας της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως δημοσιοποιήθηκε στα Σητειακά Νέα



Ως μέλος της Επιτροπής ποιότητας ζωής στον δήμο Σητείας σχετικά με το σχεδιαζόμενο έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της κεντρικής πλατείας Σητείας παραθέτω την γνώμη μου η οποία ήταν "λευκό" διότι πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα σημεία τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί όπως η κυκλοφοριακή σύνδεση με τους βασικούς κόμβους.
Την Πέμπτη 16/3 στο ΔΣ συζητήθηκε το θέμα της Αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας Ηρώων πολυτεχνείου του Δήμου Σητείας.

Στην συζήτηση της Επιτρπής ποιότητας ζωής που έλαβε μέρος την Δευτέρα 13/6 στην αίθουσα του ΔΣ, έθεσα πρωταρχικά στον πρόεδρο της επιτροπής ποιότητας ζωής k.Λεβεντέρη καθώς και στον κ.Τσουκνάκη και κ.Σπυριδάκη μηχανικοί της Τεχνικής υπηρεσίας του δήμου το ερώτημα για το αν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για το έργο αναβάθμισης της πλατείας από την στιγμή που η πεζοδρόμηση της αλλάζει τα δεδομένα της κυκλοφορίας των οχημάτων από και προς το λιμάνι, από και προς την πλατεία και θεωρείται αυτονόητο να υπάρχει μια μελέτη σοβαρή πάνω σε αυτό το νέο δεδομένο. Η απάντηση δεν ήταν σαφής ούτε από τους αρμόδιους αλλά και ούτε από τον κ.δήμαρχο και αυτό αποτελεί ένα ερωτηματικό για το σύνολο του έργου.
Για το αν συμφωνώ με την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου
Η πρόταση του έργου πεζοδρόμησή της κεντρικής πλατείας και τα νέα βιοκλιματικά δεδομένα που θα την καθιστούν περισσότερο καλαίσθητη και «δροσερή» είναι μια λογική πρόταση.
Κατά την γνώμη μου η πλατεία σε μια πόλη, πρέπει να είναι ένα κέντρο ασφαλούς ,ήρεμης και ποιοτικής υποδοχής των πολιτών και των ξένων επισκεπτών και να πάψει να αποτελεί σημείο παράνομης στάσης, στάθμευσης και συνεχούς κίνησης αυτοκινήτων δικύκλων -που αυξάνουν την ρύπανση ήχου και ατμόσφαιρας και δημιουργούν μια εικόνα πλατείας μη ελκυστικής- δεδομένου φυσικά της ύπαρξης πάρκινγκ γύρω από την πόλη, ώστε να εξυπηρετούνται τα αυτοκίνητα.
Καλό είναι να δημιουργηθούν αρκετά σημεία με παγκάκια ώστε η συνάθροιση των πολιτών να είναι δυνατή, να δημιουργηθεί αρκετή έκταση πρασίνου εναρμονισμένη με το περιβάλλον ώστε να ελαφρύνει το αστικό τοπίο και τοποθέτηση αντικειμένων που να απασχολούν ευχάριστα πολίτες ή παιδιά. Παράδειγμα ένα πέτρινο σταθερό σκάκι.


Άξιο περίσκεψης ας αποτελέσει το ερώτημα πώς θα συντηρείται το πράσινο και οι μηχανισμοί του νερού οι οποίοι θα είναι υπόγειοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε πλατείες παραμελημένες και μηχανισμούς νερού κατεστραμμένους.
Η κίνηση στο κέντρο με αυτοκίνητο είναι καλό να μειωθεί και ας εκπαιδευτούμε οι πολίτες την αξία του να κινούμαστε στο κέντρο με τα πόδια περισσότερο. Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότεροι πεζοί, αναβάθμιση ποιότητας ζωής.
Αναβάθμιση οικονομική πιστεύω θα έχουμε στα υπάρχοντα καταστήματα εστίασης, τροφίμων κλπ αφού το γύρω περιβάλλον θα είναι λογικά ποιοτικότερο .
Απαραίτητο να ικανοποιηθεί και η σοβαρή ανάγκη ύπαρξης σημείων πάρκινγκ μικρών φορτηγών για περίπτωση εκφόρτωσης προϊόντων.
Η είσοδος προς την πλατεία από Πλατανάρια-Κορνάρου πλατεία δεν είναι λάθος αλλά για τα όποια μικρά φορτηγά από Πλατανάρια για το λιμάνι η Κορνάρου είναι στενή οδός οπότε πρέπει να χρησιμοποιούν τον περιφερειακό-λιμάνι.
Ο προβληματισμός μου σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η κυκλοφορία των αυτοκινήτων εξακολουθεί να υπάρχει και θα είναι ένα σημαντικό θέμα για τον πολίτη που πρέπει να απαντηθεί οπωσδήποτε από τον δήμο Σητείας .Αν συνεχίσει ο πολίτης για το παραμικρό να χρησιμοποιεί το κέντρο, αν παρκάρει οπουδήποτε εμποδίζοντας την κίνηση θα υπάρχει πρόβλημα, κόβοντας μία αρτηρία κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Νομίζω ότι περισσότεροι κάτοικοι είναι καλό να ενημερωθούν σωστά και να καταθέσουν τις απορίες ,τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα πριν ολοκληρωθεί η μελέτη, διότι εκείνοι θα απολαμβάνουν την πλατεία και τα όποια θετικά και αρνητικά του σχεδιασμού της.

Ας μην φτιάξουμε μια πλατεία την οποία θα χαλάσουμε αργότερα. Να τελειοποιήσουμε ναι.
Λάθη του παρελθόντος ας γίνουν μάθημα για τα νέα έργα.
Η διαβούλευση, για θέματα σοβαρά της κοινωνίας είναι απαραίτητη.
Ευελπιστώ ότι αυτή είναι η αρχή της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα." 

Στέλλα Αϊλαμάκη
Δημοτική σύμβουλος Σητείας της μείζονος αντιπολίτευσης

Post Top Ad

.............