Άνοιξη - καλοκαίρι με Κρητική διατροφή - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Άνοιξη - καλοκαίρι με Κρητική διατροφή



Η άνοιξη είναι η περίοδος που οι Κρητικοί συλλέγουν τις αγκινάρες, ξεκινάει η καλλιέργεια κηπευτικών, όπως κρεμμύδια, ντομάτες, μπάμιες, βλίτα, μελιτζάνες , καλοκύθια, πιπεριές κ.ά.. Φρούτα όπως κεράσια και μούσμουλα συλλέγονται το Μάη.





Την 25η Μαρτίου όπου γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός αλλά και η εθνική επέτειος της έναρξης της Ελληνηκής Επανάστασης, υπάρχει η συνήθεια να καταναλώνεται ψάρι σ’ όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στα παραλιακά μέρη. Σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα, οι πιστοί νηστεύουν και μάλιστα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή δεν τρώνε ούτε λάδι.
Παλαιότερα, την Καθαρά Δευτέρα, σε πολλά κρητικά σπίτια η νηστεία ξεκινούσε με το πλύσιμο των πιάτων όπου χρησιμοποιούσαν στάχτη για να απομακρύνουν τα λίπη, επρόκειτο δηλαδή για μία διαδικασία με συμβολικό χαρακτήρα. Έτσι, όσα αναφέραμε παραπάνω, το ψωμί, τα σαλιγκάρια και τα θαλασσινά καταναλώνονται συστηματικά αυτές τις ημέρες.




Στους επισκέπτες τις ημέρες αυτές προσφέρονται αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, σταφιδόπιτα ή και πετιμεζόπιτα κατά τόπους. Όλα τα φρούτα εποχής γίνονται πολύ συχνά γλυκά κουταλιού, αφού το ψήσιμο στον ξηλόφουρνο ήταν χρονοβόρα διαδικασία και συνήθως γινόταν για μεγάλες ποσότητες.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα πριν την Ανάσταση, μαζί με την κορύφωση του θείου δράματος, έχουμε μια σειρά από έθιμα που σχετίζονται με την κρητική κουζίνα. Πέρα από την αυστηρή νηστεία την εβδομάδα αυτή, φτιάχνονται τα γλυκά και τα φαγητά που πρόκειται να καταναλωθούν, όπως το αρνί που θα μπει στη σούβλα, τα καλλιτσούνια ή τα κόκκινα αυγά που βράζονταν με το ριζάρι, ένα φυτό που έδινε αυτό το χρώμα που απαιτούσε το έθιμο.
Το αρνί σουβλιζόταν την ημέρα της Λαμπρής και ήθελε αρκετό χρόνο, αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα, γιατί αυτές τις ημέρες όλα τα μέλη της κάθε οικογένειας συγκεντρώνονταν στο σπίτι και το γύρισμα της σούβλας γινόταν από αρκετά άτομα εναλλάξ.


Το καλοκαίρι οι Κρητικοί είχαν στη διάθεσή τους λάχανα, κουνουπίδια, σπανάκι, τα φύλλα από τα αμπέλια, σύκα, φράουλες, καρπούζια, αχλάδια, πεπόνια κ.ά.. Όταν έμπαινε ο Αύγουστος, άρχιζε η νηστεία για τη γιορτή της Παναγίας που έχει ακόμη ιδιαίτερη σημασία για τους Κρητικούς, αφού υπάρχουν εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία σ’ όλο το νησί.


Βέβαια, τον Αύγουστο δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία σε πολλούς να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους ή να συνδυάσουν το προσκύνημα με τη γνωριμία της κρητικής υπαίθρου, που αυτές τις ημέρες προετοιμάζεται για τον τρύγο των αμπελιών.
Αυτή την περίοδο φτιάχνονται μεγάλες ποσότητες παξιμαδιού. Ο θερισμός έχει γίνει, τα σιτηρά έχουν αλεστεί και το αλεύρι είναι στη διάθεση πολλών οικογενειών που θα ασχοληθούν με την Παρασκευή ψωμιού. Το παξιμάδι θα καταναλωθεί μαζί με το μεσημεριανό φαγητό των αγροτών που θα περνάνε αυτές τις ημέρες στα αμπέλια και θα μαζεύονται σε μεγάλες παρέες κάτω από ελιές να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν μέχρι το βράδυ. 


ΠΗΓΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ http://www.crete.gr

Post Top Ad

.............