Βιωματική γιορτή για την 25 Μαρτίου στην πλατεία Σπλάντζιας στα Χανιά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Βιωματική γιορτή για την 25 Μαρτίου στην πλατεία Σπλάντζιας στα Χανιά

Με βιωματικές δράσεις που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε μνημεία, μουσικοκινητικά δρώμενα, χορούς, τραγούδια και ομιλίες, θα τιμήσουν την επέτειο του 1821 δημοτικά σχολεία των Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στην πλατεία 1821 στη Σπλάντζια.
Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1821 συντονίζει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και συμμετέχουν το 10ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Ναυστάθμου, το 17ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Πλατανιά.


Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί της Δευτέρας με ξεναγήσεις από τους π. Εμμ. Μπλαζάκη, Αν. Μαντζουράνη, Ν. Αποστολίδη και Ν. Αποστολάκη στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ρόκκου, στον Πλάτανο και την υπόγεια Κρήνη.
Θα ακολουθήσει μουσικοκινητικό δρώμενο από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ομιλία από τον διευθυντή του 3ου Δημοτικού Γ. Πουλινάκη, χοροί, τραγούδια και ιστορική αναφορά στα γεγονότα από την ιστορικό Ζ. Σημανδηράκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη υπογράμμισε τον βιωματικό χαρακτήρα της εκδήλωσης που «αναδεικνύει την ανθρωπογεωγραφία της ιστορίας». «Η ιστορική φόρτιση που κουβαλάει η πλατεία της Σπλάντζιας με τις πνοές που έχτισαν, έδρασαν, δημιούργησαν, συνυπήρξαν, αγωνίστηκαν και μαρτύρησαν εκεί διαδίδεται και ενχρονίζεται και συμβάλει σε μια πιο σίγουρη όσμωση με την ιστορία», σημείωσε ο κ. Περράκη.
Η υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελένη Καβαζίδου υπογράμμισε ότι είναι πάγια τακτική της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας να ενισχύει πρωτοβουλίες δημοτικών σχολείων, όπως αυτή του 3ου Δημοτικού που υπήρξε εμπνευστής της συγκεκριμένης βιωματικής δράσης. «Σε αυτές τις δράσεις τα σχολεία μόνα τους ορίζουν τον τρόπο που θα συμμετέχουν. Εμείς θέλουμε να είμαστε ακροατές και θεατές», τόνισε η κα Καβαζίδου.
Ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Γιώργος Πουλινάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας για μια διαφορετική παρουσίαση των εκδηλώσεων μνήμης των εθνικών εορτών. «Έτσι αποφασίσαμε να βγάλουμε έξω από το σχολείο τη γιορτή και να υπάρχει ως επίκεντρο ένα ιστορικό σημείο», εξήγησε ο κ. Πουλινάκης και πρόσθεσε ότι η πλατεία έχει ταυστιστεί με τα ιστορικά γεγονότα του 1821 καθώς εκεί δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ο επίσκοπος Μελχισεδέκ και ιερομόναχος Καλλίνικος.
XANIVTIKA NEA

Post Top Ad

.............