Μοναδική στιγμή της Κρητικής και της Ελληνικής ιστορίας αποτελεί ο βομβαρδισμός του Επαναστατικού Στρατοπέδου του Ακρωτηρίου από τα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων, τον Φλεβάρη του 1897. Την επέτειο των 120 χρόνων από τα γεγονότα, τίμησαν οι τοπικές αρχές με ένα σύνολο εκδηλώσεων το πρωί της Κυριακής μπροστά στο άγαλμα του Σπύρου Καγιαλέ στους τάφους των Βενιζέλων.
Το παρών έδωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία του Ακρωτηρίου καθώς και παραδοσιακοί σύλλογοι της περιοχής τιμώντας τους αγωνιστές αλλά και τον Σπύρο Καγιαλέ, το όνομα του οποίου έμεινε στην αιωνιότητα όταν μια οβίδα έκοψε το κοντάρι της σημαίας των επαναστατών και αυτός δεν δίστασε να την πάρει στα χέρια και να κάνει το σώμα του κοντάρι.
«Ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας της Ένωσης της Κρήτη με την Ελλάδα και εορτάζεται γιατί η ιστορία πρέπει να είναι παράδειγμα για το παρών και το μέλλον» είπε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Β. Διγαλάκης που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Παράλληλα συμπλήρωσε πως «η ταραχώδης ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας τους τελευταίους δύο αιώνες δεν είναι προφανώς ασύνδετη με την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε σήμερα. »
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης τόνισε πως:
«Οι αγώνες της Κρήτης ξεκινούν από πολύ παλιά και νομίζω ότι συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Είναι μια ιστορική ημέρα αυτή, λίγο πριν την απελευθέρωση της Κρήτης, πριν την Ένωση με την Ελλάδα, θα την τιμούμε πάντα γιατί οι αγώνες πρέπει να συνεχίζονται» .
«Στον Σπύρο Καγιαλέ που έβαλε το στήθος του ως κοντάρι της Ελληνικής σημαίας, που ενέπνευσε την Κρητική επανάσταση και την απελευθέρωση, οφείλουμε τιμή και κάθε χρόνο πραγματικά κάνουμε πολύ καλά που τον θυμόμαστε και τον τιμούμε δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα στις νεότερες γενιές» ανάφερε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας.
Για τη σημασία της επανάστασης που οδήγησε στην απελευθέρωση του νησιού μας μίλησε ο γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης. «Αυτή η κορυφαία στιγμή είναι μια επέτειος που τιμούμε και επαναφέρουμε στη μνήμη όλων μας τα γεγονότα της εποχής εκείνης που σημάδεψαν για πάντα την πορεία της ιστορίας της Κρήτης και της νεότερης Ελλάδας. Από αυτήν την επανάσταση ξεπήδησε στο Παγκρήτιο και Πανελλήνιο προσκήνιο ένας μεγάλος πολιτικός ο Ελ. Βενιζέλος που επρόκειτο να αλλάξει τη μοίρα της Κρήτης και της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά.
ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τους Πολιτιστικούς φορείς του Ακρωτηρίου και την Δ.Κ. Κουνουπιδιανών. Για τους φορείς του Ακρωτηρίου ο κ. Βασιλάκης στάθηκε στη σημασία της αναγνώρισης ως πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία των βράχων στους οποίους έχουν χαραχτεί τα ονόματα των νεκρών της μάχης. Επισήμανε πως παρά τα αιτήματα των φορέων εδώ και χρόνια ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία που θα διασφαλίσει την μη καταστροφή των μνημείων αυτών.
Στο δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων στο χώρο του Λυκείου Ακρωτηρίου η Χορωδία Χανίων απέδωσε αποσπάσματα από το έργο «Κρήτης Μεγαλυνάρι», ενώ χόρεψαν παραδοσιακοί σύλλογοι της περιοχής.
Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας κα.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ