Μια όμορφη Πολυπολιτισμική Βραδιά Φιλίας πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Μια όμορφη Πολυπολιτισμική Βραδιά Φιλίας πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο

Η γιορτή της «Πολυπολιτισμικής Βραδιάς Φιλίας», συγκέντρωσε και φέτος Ρεθεμνιώτες πολίτες από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, γεύσεις, ήθη και έθιμα οι οποίοι, παρά τον άσχημο καιρό συναντήθηκαν στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους στο τέλος του χρόνου.
 
Το Σπίτι του Πολιτισμού την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 17.30 γέμισε με παιδικές φωνές, φανερώνοντας τους πρωταγωνιστές της γιορτής.
 
Χεράκια παιδικά έγραψαν και ζωγράφισαν ευχές για όλους πάνω σε σακούλες, οι οποίες μεταμορφώθηκαν σε πελώρια καρδιά αγάπης λίγο αργότερα. Μουτράκια παιδικά γέλασαν με την καρδιά τους στη θεατρική παράσταση, που ο ηθοποιός Απόστολος Κουγιτάκης με τη θεατρική του ομάδα «Νέα Απόδραση Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνης» είχε ετοιμάσει γι' αυτά. Αυτάκια παιδικά άκουσαν με κατάνυξη την αγαπημένη Γωγώ παραμυθού στα υπέροχα μονοπάτια των παραμυθιών και της μελωδικής συνοδείας τους. Τα παιδικά στομαχάκια γέμισαν με λιχουδιές από την κρεπερί του Χάρη Αυγουστάκη και αμέσως μετά ολοκλήρωσαν τη βραδιά τους, με την αγκαλιά και τα δώρα του Άη Βασίλη, ο οποίος εμφανίστηκε πιο πληθωρικός και γενναιόδωρος από ποτέ.


 
Όσο τα παιδιά διασκέδαζαν στον 1ο όροφο του Σπιτιού του Πολιτισμού, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν το χαιρετισμό του δημάρχου κ. Γιώργη Μαρινάκη και να συνομιλήσουν μαζί του.
Το 2ο μέρος της βραδιάς ξεκίνησε με τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από το κουϊντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων «Ρίθυ Brass», ακολουθούμενες από χορευτικές εναλλαγές. Η πλούσια γκάμα ινδικών και ανατολίτικων χορών από τις: Ismini Kaymeiya, Στέλλα, Βαλεντίνα Κυριαζή, Natalia Tsoura, Katerina Kasia Bitirini, δασκάλες και μαθήτριες των σχολών Arabesque και Maqam, συνεχίστηκε με ρεπερτόριο ελληνικών και ξένων μουσικών επιτυχιών του Αντώνη Βάμβουκα, το οποίο συμπλήρωσε την ψυχαγωγία Ελλήνων και ξένων συμπολιτών του Ρεθύμνου.
 
Παράλληλα, με το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα λειτουργούσε πλούσιος μπουφές με λιχουδιές απ' όλο τον κόσμ. Το βασικό μενού βέβαια, όπως κάθε χρόνο προσέφεραν εστιατόρια του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα τα: «Όθωνας», «Δρυμός», «Ζαμπία», «Αλάνα», «Σαμαριά», «Noodles Bar», «Ασίκικο» «Ζαχαροπλαστείο Κορμός» με τη βοήθεια και τον εξοπλισμό του «Γ. Αποστολάκη - Αρτόζα» και του «Ρακοδικείου».
 
Ο Δήμος Ρεθύμνης, με την Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., ευχαριστούν θερμά όλους τους παραπάνω συντελεστές της εκδήλωσης. Ακόμα περισσότερο ευχαριστούν εκείνους που τη διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά, τους πολύτιμους συνεργάτες συνδιοργανωτές, μέλη της οργανωτικής επιτροπής: Luc Brusten, Sara Nicholson Jorun Jacobsen, Ahmed Carrod, Mieke Osenga, Marie Tripodianos, Michaela Ignatiadi, Γιώργο Γιανναράκη και Πέπη Μπιρλιράκη.
 
Θερμά ευχαριστήρια επίσης, στους εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την κάλυψη της εκδήλωσης, στην κυρία Ελένη Χαμογιωργάκη για την πολύτιμη βοήθειά της, την Φωτογραφική Ομάδα «Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου», καθώς και στο βιβλιοπωλείο «Κλαψινάκη» για τη χορηγία του και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που συνετέλεσαν στην υλοποίησή της.
 

Γ. Μαρινάκης: «Η φιλία για μας είναι δώρο ακριβό»
 
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε τα παρακάτω:
«Αγαπητοί μου φίλοι.
Χαίρομαι που συναντιόμαστε και φέτος σε τούτη την όμορφη γιορτινή βραδιά, που με τόση φροντίδα ετοίμασε μια ομάδα ανθρώπων, που νοιάζεται και προσφέρει στην κοινωνία μας έργο αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης: o Δήμος Ρεθύμνης με την ΚΕΔΗΡ και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών μαζί με εθελοντές πολίτες μας, το Σωματείο Εστίασης και πολλούς χορηγούς επιχειρηματίες του τόπου μας.
 
Η αποψινή γιορτή, δεν είναι απλώς μια εκδήλωση ενταγμένη στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Προφανώς και εμπνέεται από όλα όσα τα Χριστούγεννα συμβολίζουν και σημαίνουν για τον καθένα μας. Όμως είναι κάτι παραπάνω. Είναι μια κατάθεση των πιο ειλικρινών αισθημάτων μας για το συνάνθρωπο. Είναι μια επιβεβαίωση της επιθυμίας μας να δημιουργήσουμε νέους δεσμούς φιλίας, να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες δεσμούς, να καλωσορίσουμε τα νέα μέλη στη μεγάλη οικογένεια του Ρεθύμνου, να δώσουμε υποσχέσεις σεβασμού και αλληλεγγύης και να δηλώσουμε αποφασισμένοι να τις τηρήσουμε.
 
Η ζωή μας αλλάζει καθημερινά. Είτε είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε, είτε απλώς το προσπερνάμε, αλλάζει. Για τους τυχερούς από μας, οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν μια διαδρομή ζωής ευλογημένης, από αυτές που εύχεται κανείς να έχει. Για άλλους, λιγότερο τυχερούς, αυτές οι αλλαγές σημαίνει ξεριζωμό από ό,τι αγάπησαν, σημαίνει ταξίδι στο άγνωστο και μια νέα πατρίδα, που ίσως ποτέ να μην καταφέρει να υποκαταστήσει τη χαμένη.
 
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, για όλους εσάς αγαπητοί φίλοι που για τους δικούς σας λόγους κάνατε το Ρέθυμνο τη δική σας πατρίδα, γίνεται αυτή η γιορτή. Για να σας προσφέρουμε την ευκαιρία να μας μεταγγίσετε τον πολιτισμό σας, τις παραδόσεις και στις συνήθειές σας, να σας μυήσουμε και στο δικό μας πολιτισμό, να μοιραστούμε σκέψεις, γεύσεις, αναμνήσεις κι ελπίδες. Να πιούμε στην υγεία όσων αγαπάμε και σα σύντροφοι και φίλοι καλοί, να χορέψουμε στους ρυθμούς των παραδόσεων που μας ανάθρεψαν, να συνθέσουμε έναν κοινό πολιτισμό, αυτόν που θα μοιραστούνε ισότιμα και δίκαια τα παιδιά μας, που μεγαλώνουν μαζί σε τούτη τη φιλόξενη πόλη. Να γνωριστούμε στ' αλήθεια και να χτίσουμε ασφαλείς γέφυρες επικοινωνίας και συνύπαρξης, που καμιά διαφορά γλώσσας ή θρησκεύματος ή πολιτισμού δεν θα είναι ικανή να τις κλονίσει.
 
Τούτη τη γιορτή την κάνουμε για σας αλλά και για μας. Για να μην ξεχνάμε να αξιολογούμε και να εκτιμούμε αυτό που έχουμε. Την υγεία μας, την ελευθερία μας, τους αγαπημένους μας. Και να θυμόμαστε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο και παντοτινό. Όλα μπορούν ν ανατραπούν. Και είναι χρέος μας ως άνθρωποι, κάθε ανατροπή να την αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα, πίστη στο καλό και ανθρωπιά.
 
Και κυρίως να προσφέρουμε απλόχερα τη φιλία μας στο συνάνθρωπο. Αυτό γιορτάζουμε απόψε. Τη φιλία που για μας είναι δώρο ακριβό. Και ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, αντιλαμβανόμαστε τη φιλία ως Αγάπη. «Φίλος» στα αρχαία ελληνικά είναι ο αγαπημένος, αυτός δηλαδή που βρίσκεται πολύ κοντά στην ψυχή μας. Φιλία σήμαινε να μοιράζεσαι ιδέες, σκέψεις, ανάγκες, αισθήματα, όνειρα, αξίες, χρόνο, αντικείμενα.
 
Επιπλέον, η φιλία είναι συνάρτηση των ψυχικών μας αναγκών αλλά και της ίδιας της προσωπικότητάς μας. Της τόλμης μας να εκτεθούμε στους φίλους μας, της ειλικρίνειας και του σεβασμού, που πρέπει να εκπέμπουμε και να εισπράττουμε από κείνους, της προσφοράς που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σε αυτούς και της ανταπόδοσης που περιμένουμε. Η Φιλία είναι ακόμη συνάρτηση της δύναμης και της θέλησής μας να τιθασεύσουμε τον εγωισμό, τη ζήλια, την απληστία και τα πάθη μας, της αποφασιστικότητάς μας να στηρίξουμε το φίλο μας και τη σχέση μας μαζί του, είναι δοκιμασία ψυχής.
 
Είναι όμως μια δοκιμασία, στην οποία συμμετέχουμε πρόθυμα. Και σας απλώνουμε το χέρι για να την αναλάβουμε μαζί. Όλους εσάς που έχετε ένα διαφορετικό, μα όχι ξένο, παρελθόν από το δικό μας, άλλα ακούσματα, άλλα βιώματα, άλλες συνήθειες, άλλη γλώσσα και άλλη ιστορία, κι όλους εκείνους που θα 'ρθουν στο εγγύς μέλλον για να κάνουν την πολιτεία μας ακόμη μεγαλύτερη κι ακόμη πιο πλούσια σε πολιτισμικά στοιχεία, σας καλούμε να χτίσουμε μαζί δεσμούς Φιλίας και Αλληλοσεβασμού.
Σας εύχομαι ευτυχισμένη ζωή στο Ρέθυμνο, κι εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες η Νέα Χρονιά να είναι ειρηνική και γεμάτη αγάπη και γαλήνη για όλους!».

ρεθεμνιωτικα νεα

Post Top Ad

.............