Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σητείας στον αρχαιολογικό χώρο Τρυπητού - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σητείας στον αρχαιολογικό χώρο Τρυπητού


Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, η ομάδα Αγωγής Σταδιοδρομίας του 2ου Γυμνασίου Σητείας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Τρυπητού, όπου λαμβάνουν χώρα ανασκαφικές εργασίες υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου κας Χρύσας Σοφιανού.
Όπως αναφέρει το  sitia on line επειδή η ανασκαφική έρευνα ήταν εν εξελίξει και λόγω της εγγύτητας και της προσβασιμότητας του χώρου, γνωρίζαμε εξ αρχής πως η συγκεκριμένη ανασκαφή θα αποτελούσε ιδανική ευκαιρία παρατήρησης για τους μαθητές μας. Ωστόσο, οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Η θερμή υποδοχή απ’ όλη την ανασκαφική ομάδα, η παραστατικότατη περιγραφή από την κα Σοφιανού, οι εύστοχες επισημάνσεις από τις συνεργάτιδές της, η υπομονετική παρουσίαση των εργασιών από το συνεργείο της ανασκαφής και οι απρόσμενες εκπλήξεις που μας είχαν ετοιμάσει κέρδισαν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.


Τα πλούσια και έντονα ερεθίσματα οδήγησαν σε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ μαθητών και ανασκαφικής ομάδας. Μέσα σε 1,5 περίπου ώρα, 14 μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου μπόρεσαν:
– Να γνωρίσουν ένα σημαντικό χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους από τη σκοπιά του ερευνητή/μελετητή και όχι μόνο του απλού επισκέπτη.
– Να ενημερωθούν για τις διαδικασίες, τις ειδικότητες και τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται σε μια ανασκαφή.
– Να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα, τον ανθρώπινο μόχθο, την απαιτούμενη οργάνωση και την ουσιαστική σημασία μιας ανασκαφικής έρευνας.
– Να κατανοήσουν την αξία της διεπιστημονικής προσέγγισης, της ομαδικής δουλειάς και της συνεργατικής μελέτης.
Τα χαμόγελα στο δρόμο της επιστροφής επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία της επίσκεψης.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Χρύσα Σοφιανού, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, στην αρχαιολόγο Ελένη Πετροπούλου και τα μέλη του συνεργείου ανασκαφής Κωστή Πλατανάκη, Νίκο Μαραγκάκη, Μανώλη Σταματάκη, καθώς και στην αρχαιολόγο Εύη Σάλιακα που μας μίλησε για τα αρχαία παιχνίδια. Το πάθος και η αγάπη όλων τους για τη δουλειά τους μας συγκίνησε ιδιαίτερα.
Για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τον αρχαιολογικό χώρο, ο Δήμος Σητείας διέθεσε ένα από τα λεωφορεία του. Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Τερζή και τον οδηγό Κυριάκο Σουλιώτη για τη συνεργασία τους.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές,
Λαγουδάκη Ελπίδα – Πληροφορικής
Φωτεινάκης Νίκος – Φιλόλογος

Post Top Ad

.............