«Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου - είκοσι χρόνια μετά», σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

«Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου - είκοσι χρόνια μετά», σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου

Το πρόγραμμα των ομιλιών θα συνεχισθεί  σήμερα Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, ώρα 11.00 το πρωί, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β’ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω.  Ο κ. Στέφανος Κακλαμάνης, καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα:
“Οι αδελφοί Κορνάροι στα χρόνια του πολέμου (1570-1573)”.
Τον ομιλητή  θα προλογίσει ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.    
Χορηγός των ομιλιών είναι η AEGEAN AIRLINES.

Η τρίτη ομιλία του κύκλου: «Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου  - είκοσι χρόνια μετά», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, έγινε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου από τις κυρίες Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγο, Συγγραφέα και Μάρα Παναγιωτάκη, Ιστορικό, με Master στην Τουρκολογία, με θέμα: «Κάστρο, Candia, Kandiye, Ηράκλειο. Τα μνημεία». 
Τις ομιλήτριες   προλόγισε ο κ. Μιχάλης Ρωμάνος, καθηγητής Πολεοδομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Η.Π.Α. Ο κ. Ρωμάνος αναφέρθηκε εισαγωγικά στους σημαντικούς ηρακλειώτες επιστήμονες, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην έρευνα της ιστορίας της πόλης, επιβεβαιώνοντας την ιστορική εμπειρία, σύμφωνα με την οποία εκεί όπου υπάρχει ευμάρεια αναπτύσσονται τα γράμματα και οι τέχνες. Στη συνέχεια παρουσίασε με συντομία το πλούσιο ανασκαφικό και συγγραφικό έργο της κ. Σταρίδα και το σημαντικό ερευνητικό έργο της κ. Παναγιωτάκη.



Οι ομιλήτριες επέλεξαν να επικεντρώσουν τη διάλεξή τους στα κοσμικά μνημεία της πόλης, εξαιρώντας τους Ναούς και τα τείχη. Πέτυχαν με αυτόν τον τρόπο να μιλήσουν για θέματα λιγότερο γνωστά στο πλατύ κοινό και να τηρήσουν έναν χρόνο ομιλίας, που δεν κούρασε το ακροατήριο. Επεσήμαναν ότι η χάραξη του βασικού οδικού δικτύου της πόλης είναι η ίδια εδώ και αιώνες ενώ τα σημαντικά διοικητικά κτήρια και οι κατοικίες των αρχόντων ήταν ανέκαθεν στο σημερινό κέντρο της. Η σημερινή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια) δημιουργήθηκε από τους Ενετούς με πρότυπο την πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, με το δουκικό ανάκτορο (στο σημερινό οικοδομικό τετράγωνο 33) να είναι απέναντι από τον Ναό του Αγίου Μάρκου. 
Μετά την αναλυτική περιγραφή των μνημείων επί Ενετοκρατίας ακολούθησε η παρακολούθηση της εξέλιξής τους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Κρητικής Πολιτείας μέχρι τις μέρες μας. Κατά τον σεισμό του 1856 η πόλη ισοπεδώθηκε καθώς το σύνολο σχεδόν των οικιών και μέρος των μνημείων καταστράφηκαν. Ακολούθησε η ανοικοδόμηση σύμφωνα με τους κανόνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά την απελευθέρωση πολλά κτίσματα της Τουρκοκρατίας καταστράφηκαν ενώ έγινε στροφή προς τα νεοκλασικά κτήρια, με το λαμπρό αποτέλεσμα της οδού 25ης Αυγούστου.     
Η διάλεξη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου (Δήμος Ηρακλείου – You Tube – βίντεο).






«Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου  - είκοσι χρόνια μετά», σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου

Post Top Ad

.............