ΜΥΡΙΣΕ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΜΥΡΙΣΕ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ


Όσοι το διαθέτουν, εξυμνούν τις χάρες του ακόμη και όταν βρίσκεται μέσα σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Το τζάκι, πέρα από τη διακοσμητική του χρήση, μπορεί, αν συντηρηθεί σωστά, να αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως πηγή θερμότητας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Ακόμη και όταν περπατάμε στην καρδιά του χειμώνα σε γειτονιές του κέντρου του Ηρακλείου  και η μυρωδιά του καυσόξυλου από τα τζάκια μας πλημμυρίζει, αυτόματα μεταφερόμαστε νοερά σε γραφικά χωριά πασπαλισμένα με κατάλευκο χιόνι.




Η αίσθηση του αναμμένου τζακιού μέσα στο σπίτι είναι μοναδική. Σκεφθείτε πόσα χειμωνιάτικα πρωινά Κυριακής, διαβάζετε τις εφημερίδες σας συντροφιά με ζεστό καφέ και αναμμένο τζάκι. Ή πάλι, πόσες βραδιές του χειμώνα, η παρέα συγκεντρώνεται γύρω από το τζάκι παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και πίνοντας γλυκό, κόκκινο κρασί… Αν λοιπόν, ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν τζάκι στο σπίτι τους, μάθετε, πώς να το… εκμεταλλευθείτε στο έπακρο, ώστε όχι μόνο να απολαμβάνετε τις χάρες του αλλά να εξοικονομείτε και αρκετά χρήματα από το πετρέλαιο του καλοριφέρ



Άναψε το τζάκι χωρίς να γεμίσει με καπνό το σαλόνι.

Αφού έχεις τα  κούτσουρα που χρειάζεσαι ήρθε η ώρα να ανάψεις το τζάκι. Φυσικά πρέπει να έχεις τα κατάλληλα προσανάμματα, ενώ αν δεν έχεις δαδί που θα σε βοηθήσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφημερίδες.Εννοείται πως πρέπει να καθαρίσεις το τζάκι από στάχτες που μπορεί ήδη να υπάρχουν και να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας για να μην αρχίζει να «καπνίζει». Πρώτα τοποθέτησε ένα χοντρό ξύλο στο βάθος του τζακιού και στη συνέχεια βάλε δύο ακόμα ξύλα κάθετα προσπαθώντας να φτιάξεις το σχήμα της πυραμίδας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη μέση για το δαδί ή τις εφημερίδες.


Με 3-4 κομμάτια δαδί σχημάτισε ακόμα μια μικρή πυραμίδα μέσα σε αυτό το κενό και βάλε ένα μικρό κομμάτι δαδί στη μέση. Με μεγάλα σπίρτα ή μεγάλο αναπτήρα άναψε το μικρό κομμάτι δαδί ή όποιο άλλο προσάναμμα έχεις κατώ από τις δύο μικρές πυραμίδες. Όταν τα ξύλα είναι στεγνά θα ανάψουν πιο εύκολα και δεν θα υπάρξει αρκετός καπνός



Αν τα έχεις τοποθετήσει σωστά, τότε η φωτιά από τα δαδιά θα αρχίσει να «γλύφει» τα κούτσουρα και αργότερα θα αναπτυχθεί αρκετή θερμότητα και ο αρχικός καπνός θα φεύγει προς τα πάνω. Κάνε μικρές διορθώσεις όπου χρειάστει.Κάποια κούτσουρα μπορείς να τα τοποθετήσεις στις άκρες μέσα στο τζάκι αρκετά μακριά από τη φωτιά ώστε να μην καούν και αρκετά κοντά ώστε να ζεσταθούν και να «αρπάξουν» πιο εύκολα όταν τα βάλεις στη φωτιά.







Post Top Ad

.............