Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίος - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίος

Στο νόημα των Χριστουγέννων με επίκαιρες επισημάνσεις παραλληλισμούς αναφέρεται ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.
Ο σεβασμιότατος τονίζει ότι «ζούμε καταστάσεις πολύ δύσκολες. Της οικονομικής κρίσεως η οποία βασανίζει και ταλανίζει τόσους συνανθρώπους μας κυριαρχεί και απλώνεται παντού» ενώ παράλληλα αναφέρεται στη σημασία των Χριστουγέννων και στην «αιώνια παρουσία του Χριστού και στον σημερινό κόσμο, για όλους εμάς τους σημερινούς ανθρώπους» επισημαίνοντας πως τα Χριστούγεννα «Ταυτόχρονα, είναι η ευκαιρία για μία νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, ελπιδοφόρο και φωτεινό».
Ολόκληρο το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου έχει ως εξής:

«Προς Το Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
«Έρχεται ο Χριστός το πονηρόν συντρίψαι τούς εν σκότει φωτiσαι καί λύσαι τούς δεσμίους...»
(ύμνος Χριστουγέννων)
Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά της Εκκλησίας μας, Εορτάζομε και σήμερα την «μητρόπολιν των εορτών», την μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων. Η μεγάλη αυτή Δεσποτική Εορτή, είναι αληθινή ευλογία, χαρά και αγαλλίαση, γιά όλο τον κόσμο και όλους εμάς.
Σήμερα, εις την μεγάλη αυτήν Εορτή, όπως μας αναγγέλλει και μας βεβαιώνει η Εκκλησία μας, με τον ύμνο Της πού αναφέραμε, ο Χριστός συντρίβει τον διάβολο, τον πονηρό, φωτίζει τού σημερινούς ανθρώπους, όλους εμάς και μάς ελευθερώνει από όλα τα δεσμά και τα κακά που ζούμε και παλεύομε σήμερον.
Αυτά είναι τα Χριστούγεννα. Αυτή είναι η μεγάλη εορτή, την οποίαν εορτάζομε σήμερα Πολύ απλά: η κατάργηση του πονηρού και των πονηρών σημερινών καταστάσεων, το φως εις το σημερινό σκοτάδι, εις τον κόσμο πού ζούμε και η ελευθερία όλων εμάς, των σκλαβωμένων σε τόσα πολλά κακά και αδιέξοδα .Αυτά είναι τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας μας.
Αγαπητοί αδελφοι είναι αλήθεια στις ημέρες μας εμείς οι άνθρωποι της Ελλάδος μας αλλά και όλου του κόσμου , ζούμε και αντιμετωπίζομε δύσκολες πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Νέα προβλήματα και αδιέξοδα μεγάλα και επικίνδυνα. εγάλη φτώχεια, ανέχεια, πείνα, δεινά στον τόπο μας αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου.
Πόσοι αδελφοί μας σήμερα πεινούν και υποφέρουν μέσα στο κλίμα της εποχής μας;
Ζούμε καταστάσεις πολύ δύσκολες. Της οικονομικής κρίσεως η οποία βασανίζει και ταλανίζει τόσους συνανθρώπους μας κυριαρχεί και απλώνεται παντού.
Πέραν από τα προβλήματα αυτά, αντιμετωπίζομε και πολλά προσωπικά αδιέξοδα, απελπισίας, απαισιοδοξίας, αγωνίας και φόβους πολλούς.
Εχάσαμε και χάνομε συνεχώς την ελπίδα, την αισιοδοξία την οποίαν είχαμε, τις δυνάμεις, την χαρά. Δεν γνωρίζομε ποιοι είμαστε, πού πάμε. Βαδίζομε λάθος, με ψεύτικα οράματα και όνειρα, τα οποία τόσες φορές μας απογοητεύουν και μας οδηγούν σε καταστάσεις απαράδεκτες, αυθαίρετες, επικίνδυνες. Δεν διστάζομε σήμερα να υιοθετούμε και να ζούμε πράγματα ανόητα. Να ζούμε και προωθούμε, πολλοί από εμάς, αδιανόητες καταστάσεις και μεγάλα λάθη αυτοκτονίας, ομοφυλοφιλίας, επικίνδυνης ζωοφιλίας. Κάνομε σήμερα ότι μας αρέσει και ότι θέλομε, επειδή απλά μας μ΄ αρέσει. Πώς και πού πορευόμαστε σήμερα στην ζωή μας; Όλοι μας. Εμείς oι μεγάλοι στην ηλικία, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι εκπαιδευτικοί, οι δάσκαλοι, οι φοιτητές. Τα παιδιά μας τα μικρότερα. Πως τα μεγαλώνομε πώς τα παιδαγωγούμε, πώς και πού τα οδηγούμε; Μέσα σ' αυτό το κλίμα, είναι φυσικό αλλά και αναγκαίο να διερωτηθούμε ποιοι είμαστε που και πως πάμε; Που πάει ο σημερινός κόσμος με τόσα λάθη, τόσους πειρασμούς.

Αγαπητοί αδελφοί
Μέσα σ αυτό το κλίμα και το κατάντημα της εποχής μας όπως την ζούμε και την παλεύομε, ευτυχώς, ήλθε και έρχεται πάντοτε ό Χριστός μας, ο Σωτήρας και λυτρωτής του κόσμου και τού ανθρώπου. Σήμερα, πάντοτε και αιώνια, έρχονται τα Χριστούγεννα. Τι είναι τα Χριστούγεννα; Η αιώνια παρουσία του Χριστού και στον σημερινό κόσμο, για όλους εμάς και τούς σημερινούς ανθρώπους. Ταυτόχρονα, είναι ή ευκαιρία για μία νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, ελπιδοφόρο και φωτεινό.
Ο Σαρκωθείς Κύριος μας, μάς φωτίζει μάς οδηγεί, μάς κατευθύνει, μάς σώζει αληθινά και αιώνια. Έρχεται ο Χριστός και από την Βηθλεέμ, την φάτνη Του. Συντρίβει, διαλύει και εξαλείφει πονηρά και ανούσια, ψεύτικα πράγματα. Μάς δείχνει ποιά είναι τα ανώφελα και ψυχοφθόρα πράγματα, εάν βεβαίως Τον αγαπούμε, Τον ακολουθούμε και Τον υπακούομε.
Ο Νεογέννητος Χριστός μας είναι το φως τού σημερινού κόσμου μοναδικό και αιώνιο όλους μας . Μας φωτίζει, μας ελευθερώνει από τα δεινά και σκοτεινά πράγματα των καιρών μας, μας κάνει ελεύθερους ανθρώπους από τις ανοησίες και τις απερισκεψίες μας. Ξεκαθαρίζει τά πρωτόγνωρα, απίστευτα πράγματα της Εποχής μας. Μάς δείχνει το δρόμο μας, τον θεανθρώπινο και αληθινά ανθρώπινο δρόμο της ζωής μας, τόν οποίον, δυστυχώς, έχομε χάσει και χάνομεν όλο και περισσότερο, χωρίς να γνωρίζομε πού και πώς πάμε και πορευόμαστε όλοι μας. Οi μεγάλοι στην ηλικία, οι νεότεροι, τα παιδιά μας τα οποία κατευθύνουμε λάθος. Με το χρήμα, την καλοπέραση την εύκολη και ψεύτικη ζωή.
Τι είμαστε σήμερα, ποιοι είμαστε που πάμε που ζούμε; Τι είναι η αληθινή ανθρώπινη ζωή μας;
Όλα αυτά τα ερωτήματα και τα διλήμματα, ό αιώνιος, νεογέννητος Χριστός τα φωτίζει, τα ξεκαθαρίζει και μας δείχνει τον ανθρώπινο δρόμο μας, ο Χριστός μας, σήμερα, στην μεγάλη Γιορτή τον Χριστουγέννων, μας ελευθερώνει, αποδεσμεύει, μας δίδει φως αιώνιο, άσβεστο. Ξεκαθαρίζει τό κακό από το καλό, φωτίζει τον δρόμο και την ζωή μας. Ανοίγει δρόμους αληθινούς και πάνω απ όλα, μάς δυναμώνει, γιά να προχωρήσομε τον αληθινό δρόμο μας να ανακαλύψουμε την αληθιvήν ανθρώπινη ζωή μας, για νά γνωρίσομε και να γνωρίζομε τι καί ποιοί είμαστε, πού και πώς πάμε.
Ο Χριστός, όπως μας παρουσιάζεται σήμερα, είς τά Χριστούγεννα, ανοίγει τούς δρόμους, μάς δείχνει τους ορίζοντες, να πορευθούμε και να πορευόμαστε.
Αυτά είναι τα Χριστούγεννα, τα οποία εορτάζομε σήμερα. Με τά Χριστούγεννα αυτά βρίσκομε καί θα βρούμε τον δρόμο μας, για να ζούμε και να πορευόμαστε αληθινά και αιώνια.
Αγαπητοί αδελφοί
Μέσα στη σύγχυση και το χάος των καιρών και της σημερινής ζωής μας τα Χριστούγεννα που σήμερα εορτάζομε μας δίδουν ελπίδα και και δυνάμεις, σε όλους μας, χωρίς εξαίρεση, για να ζήσωμεν αληθινά, ανθρώπινα. Προβάλλουν μια άλλη αιώνια προοπτική στή ζωή καί τό βηματισμό μας καί ενθαρρύνουν κάθε αγαθή προσπάθεια και ευλογημένη στοχοθεσία των ανθρώπων. Ως Έλληνες της Ελλάδας και ολόκληρου του Ελληνικού γένους μας σήμερα μπορούμε να βρούμε τον δρόμο μας. Με τα Χριστούγεννα, την ταπείνωση και την απλότητα που έχουν και δίδουν τα Χριστούγεννα στη ζωή μας. Την απαλλαγή μας από όλα τα ανέλπιστα κακά της Εποχής μας, της βίας, των εγκλημάτων, των πολέμων, του χάους και της συγχύσεως.
Όλοι μας, οι μεγάλοι και οi μικροί, oi μορφωμένοι και οi αμόρφωτοι, oi υγιείς και οi άρρωστοι, των ΙΙόλεων καί τών Χωριών μας, της Χώρας, του Γένους μας, αυτό τον δρόμο να πάρομε. Τον δρόμο των Χριστουγέννων της απλότητας και της λιτότητας, τής ανθρωπιάς κα της Ελευθερίας, της αλήθειας και του φωτός.
Αυτή είναι η σημερινή ζωή , η πορεία και η κατεύθυνση μας. Τον δρόμο τών Χριστουγέννων, του Χριστού να πάρομε και νά ακολουθήσωμεν αδιάκοπα και αιώνια. Αυτή είναι η πατρική ευχή και προσευχή μας προς όλους, αυτή τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων. Χρόνια πολλά ευλογημένα και φωτεινά από τόν Νεογέννητο Χριστό μας!
Με πατρικές ευχές και πολλήν έν Κυρίω αγάπην
Ο Κρήτης Ειρηναίος»

Post Top Ad

.............