Η ΤΥΛΙΣΟΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΜΟ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΤΟΝ ΠΟΛΥΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η ΤΥΛΙΣΟΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΜΟ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΤΟΝ ΠΟΛΥΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ


Mια παράδοση πολλών χρόνων με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου που είναι πολιούχος τους, θα διεξαχθεί και φέτος Έτσι, απόψε μετά τον Εσπερινό στην πλατεία ο πολιτιστικός σύλλογος θα προσφέρει στον κόσμο τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο με σκορδαλιά και φυσικά οίνο που ευφραίνει καρδίες!

Όλα ξεκίνησαν τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι της Τυλίσου, όπως άλλωστε και όλοι οι Κρητικοί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουν να επιβιώσουν .


Μία από τις "ευρεσιτεχνίες" της εποχής ήταν να μαζεύουν αχινοπόδια και να κατεβαίνουν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν. Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το "φτυάρι" της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειες τους μία θρεπτική τροφή.


Το έκαναν τόσο συστηματικά που δεν άργησε να έρθει και η ...καζούρα, από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, οι οποίοι "κόλλησαν" στους Τυλισανούς το παρατσούκλι "οι μπακαλιάροι" .
Ένα παρεπώνυμο που κρατά στο χρόνο παρά το γεγονός ότι η αγορά του μπακαλιάρου υπάρχει πλέον μόνο στις ιστορίες των παλιών Τυλισανών και στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............