ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Της Ελένης Βακεθιανάκη
«Οι σκέψεις που μου δημιουργούνται, κοιτάζοντας πίσω τις 500 παραστάσεις που έχω δουλέψει, είναι ότι ξόδεψα τη ζωή μου σε μια πάρα πολύ ωραία υπόθεση» Γ. Ανεμογιάννης
Από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου, το οποίο υπηρέτησε υποδειγματικά ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για περισσότερα από 60 χρόνια, ο Γιώργος Ανεμογιάννης κατέχει επάξια τον τίτλο ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, τιμώντας παράλληλα και τη γενέτειρά του, το Ηράκλειο.
Στις 15 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και το Μουσείο Καζαντζάκη-του οποίου υπήρξε ιδρυτής δωρίζοντας το πατρικό του στη  Μυρτιά για να στεγαστεί αλλά και ακούραστος υποστηρικτής του-οργανώνει για πρώτη φορά μια φιλόδοξη αναδρομική έκθεση με σπάνιο υλικό για τη ζωή και το τεράστιο έργο του, προκειμένου να τον τιμήσει.

Θεατρικό αρχείο
«Είχε κοινή καταγωγή με τον Καζαντζάκη, από τη Μυρτιά και το 2005, όταν έφυγε από τη ζωή, κληροδότησε στο Μουσείο και το προσωπικό θεατρικό του αρχείο το οποίο συγκέντρωσε από το 1939 που άρχισε να δουλεύει στο θέατρο μέχρι και τη δεκαετία του ’90 που έκανε τις τελευταίες του παραστάσεις» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η έφορος του Μουσείου Βαρβάρα Τσάκα. Το Αρχείο Ανεμογιάννη περιλαμβάνει θεατρικές μελέτες πεντακοσίων και πλέον παραστάσεων, σχέδια και τρισδιάστατες μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, δημοσιεύματα Τύπου, φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία, έγγραφα, σημειωματάρια, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα κ.ά.
«Η έκθεση στηρίζεται σε περιόδους-σταθμούς της ζωής του Ανεμογιάννη, χρονολογικά, και θέλοντας να παρουσιάσουμε «ζωντανό» το υλικό, δημιουργήσαμε μικρές σκηνογραφικές γωνιές για την καλύτερη ανάδειξη των εκθεμάτων», επισήμανε η γνωστή σκηνογράφος Μαρία Χανιωτάκη που ανέλαβε τη σκηνογραφική και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης. «Το έργο του Ανεμογιάννη είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης ο οποίος υπήρξε υπόδειγμα για όλη την ιστορία του θεάτρου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και πολλοί μεγάλοι σκηνογράφοι που έχουν αφήσει ιστορία, τον είχαν ως σημείο αναφοράς όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Διονύσης Φωτόπουλος, καλλιτέχνες που γνωρίζουμε όλοι και έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον καλλιτεχνικό και θεατρικό χώρο» τονίζει η κ. Χανιωτάκη.
Επτά ενότητες
Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε επτά ενότητες βασισμένες στο βιβλίο του Γ. Ανεμογιάννη «Θεατρική περιπέτεια» και σύμφωνα με την υπεύθυνη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό Κλέλια Νίνου θα περιλαμβάνουν: 1. Αναφορά στα παιδικά του χρόνια, σπουδές στη Βιέννη, επιστροφή του στην Ελλάδα, 2. Αρχή της καριέρας του και συνεργασία με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, 3. Αναφορά στη συνεργασία του με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και το Θέατρο Βεργή, 4. Η δουλειά του στο Εθνικό Θέατρο, 5. Η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» με τη δουλειά του στη Λυρική Σκηνή, 6. Η συνεργασία του με τη Σοφία Βέμπο και την επιθεώρηση και 7. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν και βίντεο με τη ζωή του καθώς και τρία βίντεο που δίνουν μια ζωντανή αίσθηση του έργου του Ανεμογιάννη μέσα από αποσπάσματα παραστάσεων που σκηνογράφησε.
Η μουσειολογική μελέτη της έκθεσης έγινε από τον Αντώνη Λεβέντη, σχεδιασμός φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος, video: Δημήτρης Δαγκλής.  Η έκθεση οργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και πλήθους φίλων του Γ. Ανεμογιάννη από τον χώρο του Θεάτρου.
Εσπερίδα
Στις 14 Δεκεμβρίου και με αφορμή την αναδρομική έκθεση, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου σκηνογράφου. Θα μιλήσουν οι: Άννα Μαχαιριανάκη-σκηνογράφος, Ελισάβετ Ανεμογιάννη εκ μέρους της οικογένειας, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος και η έφορος του Μουσείου Καζαντζάκη Βαρβάρα Τσάκα.

Ζωή γεμάτη θέατρο
Παρακολούθησε μαθήματα διακοσμητικής στη Ανωτάτη Τεχνική Σχολή της Βιέννης. Φοίτησε στην Ειδική Θεατρική Σχολή του Μαξ Ράινχαρντ και στην Ειδική Σχολή Σκηνογραφίας του καθηγητή Ρόττμαγιερ στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Αποφοίτησε και από τις τρεις σχολές με άριστα. Πρωτοεμφανίστηκε εκθέτοντας στην γκαλερί Στρατηγοπούλου (1939). Στη συνέχεια σκηνογράφησε το έργο «Το ταξίδι του κ. Περισσόν» για τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1948 υπήρξε βασικό στέλεχος του Θιάσου Μουσούρη-Μόρντο-Ανεμογιάννη. Έκτοτε συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους ιδιωτικούς θιάσους της Αθήνας, καθώς επίσης με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το διάστημα 1944-1992 συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Συμμετείχε σε περισσότερες από 400 θεατρικές παραγωγές κάθε είδους, όπως επίσης σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Ανέλαβε πολλές φορές τη διακόσμηση περιπτέρων σε εκθέσεις και σχεδίασε διαφημιστικές μακέτες. Συνέγραψε μελέτες για τη σκηνογραφία και υπήρξε θεατρικός κριτικός σε καλλιτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου και του Σωματείου Ελλήνων Τεχνιτών Θεάτρου. Οργάνωσε τα Μουσεία «Πάνου Αραβαντινού» στον Πειραιά και «Νίκου Καζαντζάκη» στην Κρήτη. Το 1999 εξέδωσε καλλιτεχνικό λεύκωμα των έργων του.
Εγκαίνια: Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 7μ.μ. Βασιλική Αγίου Μάρκου. Διάρκεια ως 15 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 09.00-14.00 και 17.00-21.00. Σάββατο: 09.00-14.00 Κυριακή: Κλειστά. Είσοδος ελεύθερη

*Η Ελένη Βακεθιανάκη είναι δημοσιογράφος

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Post Top Ad

.............