ΥΛΙΚΑ
600 γρ. μεγάλα κουκιά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπαςλεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Κουκόφαβα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα κουκιά στο νερό για εννέα ώρες περίπου. Στη συνέχεια τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 20 λεπτά.Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Βάζουμε τα κουκιά σε μια καθαρή κατσαρόλα, συμπληρώνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Σουρώνουμε και πάλι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε ξανά σε μια κατσαρόλα με δύο φλυτζάνια τσαγιού νερό και λίγο αλάτι.Ψήνουμε με ανοικτό το καπάκι της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνέχεια με ένα κουτάλι, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να λιώσουν τα κουκιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, μέχρι να γίνει η φάβα χυλός.
Σερβίρουμε τη φάβα ζεστή σε μικρά πιάτα. Περιχύνουμε κάθε πιάτο με ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πιπέρι.
(Από το Ημερολόγιο Κρητικής Διατροφής-Έκδοση Δήμου Χανίων)
Φωτογραφία: cretan-nutrition.gr
ΠΗΓΗ: http://kritikaepikaira.gr/