ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΨΑΡΗ ΜΑΔΑΡΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΨΑΡΗ ΜΑΔΑΡΑ

Ο "Αφέντης Χριστός" ή "Μαδάρα" είναι βουνό στην Κρήτη, που εκτείνεται στα ανατολικά του νησιού, σε υψόμετρο 2.143 μ ένα από τα ψηλότερα βουνά της Κρήτης. 


Στην ανατολή κορφή της Δίκτης που λέγεται Αφέντης, 2141 μ.,  υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αφέντη Χριστού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μεταμόρφωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού,  και για τον οποίο ο Arthur. J. Enans έχει πει ότι εκει πριν υπήρχε τεμενος του Δία και μετά, ε πει χριστιανισμού,  αφιερώθηκε στο Χριστό.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση (αφήγηση του παππού καπεταν Κρασαναδάμη)  επί τουρκοκρατίας ο αγάς της περιοχής καβάλησε τη ψαρή του φοράδα,  έβαλε και την κερά (την κυρία) με το το κοπέλι (παιδί ) τους στα καπούλια της και  ξεκίνησαν να πάνε στην κορφή που σήμερα λέγεται Αφέντης προκειμένου να δουν  από εκεί τη θέα και τον τόπο στον οποίο ήταν υπεύθυνος ο αγάς. Φτάνοντας στη θέση που είναι σήμερα  το μοναστήρι του Αφέντη Χριστού ξεπέζεψε και είπε στη φοράδα του: «Προσκυνώ σε φοράδα μου που μας έβγαλες εδώ πάνω στον ουρανό», όμως πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του άρχισε να βροντά, να αστράφτει, έγινε συσκοτισμός, βροχή κλπ κλπ  και την επόμενη μέρα η ψαρή φοράδα  βρέθηκε στη κορφή που σήμερα ονομάζεται «Ψαρή Φοράδα» ή «Ψαρή Μαδάρα», το παιδί στην κορφή που σήμερα ονομάζεται «Κοπέλι» και η κερά (κυρία) στη θέση που σήμερα ονομάζεται «Κερά» ή κατ’ άλλους εκεί που ονομάζεται σήμερα «Πόρος της Κεράς» κ.α.




Στη συνέχεια η Κρασανακη Δέσποινα, η μάνα του καπεταν Αδάμη Κρασανάκη ή Κρασαναδάμη (1987 – 1981), στη ιδιοκτησία της οποίας ανήκε η κορφή (εκεί είχαν το μαντρί τους τους καλοκαιρινούς μήνες) έκτισε την εκκλησία του Αφέντη Χριστού ως τάμα, για να σωθούν από τους Τούρκους. Στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά σπήλαια, στα οποία στα αρχαία χρόνια λέγεται ότι  έμεναν οι καλούμενοι «σαραντάπηχοι», ο αρχηγός των οποίων έμενε εκεί που κτίστηκε η εκκλησία. Επί Γερμανικής κατοχής στο παρακείμενο σπήλαιο στη θέση Βιτσιλόνερο ή μάντρα Κρασαναδάμη στεγάστηκε το Αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης Κρήτης, το οποίο μετά πήγε στη θέση Χαμέτι.
Η ονομασία «αφέντης» σημαίνει αυτός  που υπερέχει των άλλων, άρα και εξουσιάζει. Ετυμολογικά η λέξη «αφέντης» απ΄όπου και «αφεντικά» προέρχεται από το ελληνικό  «αυθέντης > τούρκικα efenti» = ο έχων (αφ εαυτού) αυθεντία, άρα από μόνος του υπεροχή, εξουσία κλπ  Βέβαια η  κορφή Αφέντης δεν είναι η υψηλότερη της Δίκτης, αλλά η κορφή «Σπαθί ή Εντίχτης», στις παλιές της οποίας υπάρχει το Δικταίο άντρο. Ωστόσο ο Χριστός είναι αυθέντης, όπως ήταν παλαιά και ο Δίας.- 7), 
Αξιοσημείωτο είναι τα "Αγιοκωνσταντινάτα" τα νομίσματα του Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκουν οι πιστοί στο χώμα την παραμονή και την ημέρα της Χάρης του Μεταμόρφωση Του Σωτήρος, και ιδιαίτερα την ώρα της απαγγελίας του Ευαγγελίου.

Post Top Ad

.............