ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ





Μια πραγματικά διαφορετική βραδιά αφιερωμένη σε όλη την Κρήτη, με την ποιότητα και το κύρος του Λυκείου των Ελληνίδων έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 25 Αυγούστου  στο κατάμεστο κηποθέατρο  Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο.




Με τραγούδια και χορούς στην πλέον γνήσια εκδοχή τους, χωρίς παραποιήσεις χάριν του θεαθήναι, χωρίς κατασκευασμένες φιγούρες, έτσι όπως χορεύονταν παλιά στους γάμους, στα πανηγύρια, μα και στον πόλεμο. γύρισαν τον χρόνο πίσω και μας γνώρισαν βήματα και στίχους που μπορεί να σκεπάστηκαν από τη σκόνη του χρόνου, αλλά δεν λησμονήθηκαν. Μα και έθιμα και χορούς που ακόμα χορεύονται υπό τους ήχους της λύρας - πεντοζάλη και συρτά, καστρινό και χανιώτη, σούστα αντικριστή και τόσους άλλους. με τους εξαίρετους μουσικούς Αντώνης Μαρτσάκης (βιολί - τραγούδι)
Νίκος Μαρεντάκης (λαούτο) Κανάκης Κοζωνάκης (λαούτο - τραγούδι)
Χαράλαμπος Πιτροπάκης (ασκομαντούρα - νταουλάκι) Αλέξανδρος Παπαδάκης (λύρα - ασκομαντούρα - τραγούδι) Γιώργης Ψαράκης (λαούτο - τραγούδι)
Γιάννης Βεργαδής (λαούτο - τραγούδι) Ιδομενέας Καμηλάκης (λαούτο - τραγούδι)
ταξιδέψαμε στο χθές, ανασκαλέψαμε μνήμες και θύμησες και αισθανθήκαμε κρητικοί .










Την βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό η αντιδήμαρχος πολιτισμού κυρία Αριστέα Πλεύρη όπου ευχαρίστησε όλους όσους ασπάστηκαν και βοήθησαν στο  όραμα του δήμου  Ηρακλείου να πράττει δράσεις πολιτισμού στην ενιαία Κρήτη όλων των νομών και όλων των αντιθέσεων που την περιβάλλουν.





Η παρούσα δημοτική αρχή από την προεκλογική περίοδο ακόμα υπερασπίζεται με σθένος την άποψη πως η μόνη αδιαπραγμάτευτη περιουσία μας είναι ο πολιτισμός μας και σ’ αυτόν πρέπει να επενδύσουμε. Είπαμε, Ηράκλειο δεν είναι μόνον η Λεωφόρος της Πλάνης, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό Μουσείο, η Κνωσός, το Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης και η πολεοδομικά άναρχη πόλη χωρίς αρχιτεκτονικό στίγμα. Είναι και η πόλη της Κρητικής Αναγέννησης, η πόλη της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας που γέννησε τον  Γκρέκο, η πόλη που γέννησε τον  Καζαντζάκη, είναι το μεγάλο λιμάνι, που διώχνει τα προϊόντα της κρητικής γης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, εμπνευστήκαμε και το Φεστιβάλ μας.  Επενδύουμε σ’ αυτό, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο φεστιβαλικός τουρισμός θα συμβάλλει με τον τρόπο του στον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου, ώστε το Ηράκλειο να γίνει πόλη –προορισμός.



Η πρόεδρος του λυκείου Ελληνίδων ηρακλείου κυρία Ρίτσα Καλογεροπούλου ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά την μεγάλη οικογένεια του λυκείου ελληνίδων, χορευτές μα και δασκάλους που τα χορευτικά βήματα τους, πάνε μπροστά την παράδοση που κληρονομήσαμε.



Αφηγητής της βραδιάς και ξεναγός στα ήθη και έθιμα  του τόπου που διαδραμάτισαν με μεγάλη επιτυχία μουσικοί και χορευτές ήταν ο Μιχάλης Σφακιανάκης.


Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος ηρακλείου κύριος Βασίλης Λαμπρινός, η αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας κυρία Στέλλα Αρχοντάκη και ο αντιδήμαρχος  ευρωπαικών προγραμμάτων κύριος GARANCINI GIAN ANDREA PAOLO, αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού της προηγούμενης δημοτικής αρχής κύριος Νίκος Γιαλιτάκης.





Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην είσοδο του κηποθεάτρου κρητικοπούλες κερνούσαν τον κόσμο μια τσικουδιά, ενώ η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που πολλοί άνθρωποι παρέμεναν όρθιοι καθ όλη την διάρκεια της βραδιάς. Η ιδιαιτερότητα της βραδιάς και ευρύτερα της παράστασης ήταν η θεατρική απεικόνιση των εθίμων που με την δικιά τους πινελιά τα παιδιά του λυκείου Ελληνίδων χωρίς να είναι ηθοποιοί απέδωσαν στον κόσμο.








Ενα μεγάλο μπράβο στους δασκάλους χορών του λυκείου Ελληνίδων ηρακλείου όπου είχαν και την επιμέλεια της παράστασης τους κυρίους Βαγγέλη Σταφυλάς και Στέλιο Φλουρή αλλά και την κυρία Δήμητρα Μηλαθιανάκη για την πολύ όμορφη επιμέλεια των σκηνικών.




Παρουσιάστηκαν χοροί από όλες τις περιοχές της Κρήτης και ακούστηκαν τραγούδια αγαπημένα.

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 
Έθιμο Πρωτοχρονιάς, Συρτός Κισαμίτικος
Ρόδο, Ρουματ(θ)ιανή Σούστα ή Γιτσικιά
Φτερωτός ή πάσο, Πεντοζάλης









ΕΘΙΜΑ ΧΟΡΟΙ  ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Έθιμο Κλήδονα, Μάνας - Ξενομπασάρης
Πρινιανός Μεραμπέλου, Ζερβοδεξιός
Αγκαλιαστός, Πηδηχτός (Μεραμπέλου & Σητείας)



















ΕΘΙΜΑ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Έθιμο Αποκριάς (Το κλέψιμο της νύφης)
Κοντυλιές Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου - Πεντοζάλης
Μικρό - Μικράκι, Πανωμερίτης
Τριζάλης, Κουτσαμπαδιανός, Ανωγειανός πηδηχτός, Σούστα



































ΕΘΙΜΑ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Έθιμο ρακοκάζανου, Ηρακλειώτικες κοντυλιές
Γεργιανός πηδηχτός, Ζευγαρωτός συρτός ή Ντάμες
Εθιανός πηδηχτός, Λαζώτης, Μαλεβιζώτης








ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............