ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΛΟ ΠΡΟΣ ΓΟΥΔΟΥΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΛΟ ΠΡΟΣ ΓΟΥΔΟΥΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ

Πέρα από τον Μακρύγιαλο, προς τα ανατολικά, και ως τον Γούδουρα (16 χλμ.) η ακτογραμμή αντιπροσωπεύει το πιο αυθεντικό και παρθένο κομμάτι του Λασιθίου. 


Περίπου 2 χλμ. από τον Μακρύγιαλο ο δρόμος φεύγει προς τη Σητεία, ενώ η διακλάδωση δεξιά πιάνει την ακτογραμμή και περνά πάνω από το Διασκάρι, την πρώτη από τις άπειρες αγκαλιές του Λιβυκού Πελάγους στρωμένες βότσαλα που εμφανίζονται διαδοχικά και μοναχικά πάνω σε αυτή τη διαδρομή: Λαγκάδα (6 χλμ. από τον Μακρύγιαλο), Καλό Νερό, Στάουσα. Κόρφο στον κόρφο προβάλλει ψηλά πάνω στα βράχια, στο χείλος του φαραγγιού των Περβολακίων, γαντζωμένη η Μονή Καψιά (4 χλμ. μετά τη Λαγκάδα), η αυλή της οποίας με την κληματαριά είναι μια όαση. Και εδώ στον κόλπο του Γούδουρα οι παραλίες είναι διαδοχικές, με τελευταία, πριν από τον οικισμό, τον Ασπρόλιθο (4 χλμ. από τη Μονή Καψιά).


ΜΟΝΗ ΚΑΨΑ

Από τον Γούδουρα ο δρόμος στρίβει προς τα μέσα και συναντά τη γραφική Αγία Τριάδα (11 χλμ.), συνεχίζει ως απέναντι στη Ζήρο (4 χλμ. από την Αγία Τριάδα) και ύστερα κατευθύνεται προς τον Ξερόκαμπο. Η διαδρομή ως κάτω τη θάλασσα είναι από τις πιο εντυπωσιακές που μπορεί να συναντήσει περιηγητής στον ελληνικό χώρο. Τρέχει μέσα στα χωράφια, στα αμπέλια και στις αγροτικές γειτονιές, όπως το Χαμαίτουλο (6 χλμ. από τη στροφή στη Ζήρο), βγαίνει στη «φαλακρή» εξέδρα του τοπίου και τη διατρέχει ως την άκρη της, ψηλά πάνω από το πέλαγος, προτού αρχίσει να κατηφορίζει με θεαματικούς ελιγμούς προς τα δύο νησιά και την παραλία του Ξερόκαμπου (21 χλμ. από το Χαμαίτουλο, συνολικά 47 χλμ. από τον Μακρύγιαλο).

ΦΩΤ - www.kritikoi.gr

Μετά τον Ξερόκαμπο ο δρόμος μπαίνει στην επικράτεια των άγριων φαραγγιών και βγαίνει με μια απίστευτη μεταστροφή στους ήρεμους λόφους με τα ελαιόδενδρα, στην επικράτεια ενός από τα μεγαλύτερα μινωικά ανάκτορα, της Ζάκρου. Η διαδρομή περνά πρώτα από το χωριό Ζάκρος (11 χλμ. από τον Ξερόκαμπο) και συνεχίζει για την Κάτω Ζάκρο, τον παραθαλάσσιο οικισμό όπου βρίσκονται τα ερείπια του ανακτόρου (9 χλμ.).


ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ

Post Top Ad

.............