ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι αγαπάμε, κυρίως όμως τα παιδιά. Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές και ειδικά για την Ελλάδα, που ανήκει στις προνομιούχες χώρες της Μεσογείου, διακοπές σημαίνουν ήλιο και θάλασσα. Μικροί μεγάλοι, με το που μπαίνει το καλοκαίρι, επιδιώκουμε με κάθε ευκαιρία την απόδραση στις παραλίες, όπου θα ξαπλώσουμε στον ήλιο και θα δροσίσουμε το σώμα μας στο θαλασσινό νερό, το πιο ευεργετικό υγρό στοιχείο, καθώς περιέχει άλατα και ιώδιο, στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό θεραπευτή.


Επιπλέον όμως, η θάλασσα παρέχει τη δυνατότητα άσκησης του σώματός μας, ενώ συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού και στην προστασία του οργανισμού από χειμωνιάτικες  λοιμώξεις.
Καλό θα είναι λοιπόν οι γονείς από νωρίς να φροντίσουν να εξοικειώσουν το παιδί με τη θάλασσα. Ξεκινήστε παίρνοντας το μικρούλι σας αγκαλιά και κάνοντας μια βόλτα μέσα στο νερό χωρίς να το πιέζετε σφιχτά επάνω σας. Μιλήστε του για το νερό, ρίξτε νερό στο κεφαλάκι του, πείτε του ότι η θάλασσα είναι διασκέδαση και ξενοιασιά και φροντίστε να το δείχνεται αυτό και με τις κινήσεις σας μέσα στο νερό.
Τα βρέφη συνήθως δυσανασχετούν στην πρώτη τους επαφή με το νερό, γι' αυτό δεν χρειάζεται να ασκήσετε πίεση προκειμένου να πείσετε το παιδί να μπει στη θάλασσα Με καλή διάθεση, ηρεμία, υπομονή, γέλια και παιχνίδια, σίγουρα θα έχετε καλό αποτέλεσμα.


Μετά τα 2 χρόνια το παιδί μπορεί να αρχίσει πλέον να κολυμπά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το εμπιστευτείτε ακόμη μόνο του, έστω και αν φορά σωσίβιο.
Φροντίστε να το επιβλέπετε πάντα, τουλάχιστον με το βλέμμα σας. Αυτό ισχύει και για τα παιχνίδια του στην ακτή, καθώς υπάρχει πάντα πιθανότητα να χτυπήσει από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ξεχασμένο στην παραλία (γυαλί-σίδερο).


  Παιχνίδια με την άμμο


Το πρώτο στοιχείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα παιχνίδια του μικρού σας είναι η άμμος, η οποία πρέπει να είναι καθαρή και υγρή. Τα νήπια παίζοντας με την άμμο εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά. Αναπαριστούν σκηνές της καθημερινής ζωής και εκτονώνουν συναισθήματα ανησυχίας, οργής, επιθετικότητας ή μίσους χρησιμοποιώντας ανάλογα τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν. Το παιδί που σκάβει με ορμή ένα λάκο, πετά με δύναμη το κουβαδάκι του στην άμμο ή γκρεμίζει με οργή έναν πύργο, σίγουρα κάτι προσπαθεί να μας πει. Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, να διακατέχεται από συναισθήματα οργής για κάτι που έχει συμβεί στην οικογένεια ή στο φιλικό του περιβάλλον.
Παίζοντας με την άμμο το παιδί επικοινωνεί με συνομήλικους ή κάνει μονολόγους αναπαριστώντας φράσεις που καθημερινά ακούει. Εξασκεί δηλαδή τη συγκέντρωση προσοχής και προάγει την προφορική έκφραση και επικοινωνία.
Η άμμος βοηθά ακόμη στο συντονισμό της λεπτής κινητικότητας καθώς και στην εμπέδωση εννοιών όπως: βάρος, ποσότητα, περιεκτικότητα, κ.λπ. Για παράδειγμα, το παιδί μαθαίνει να γεμίζει ολόκληρο ή το μισό κουβαδάκι, να διακρίνει το βάρος ενός κουβά με στεγνή άμμο και ενός με υγρή.
Τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι πλαστικά, ζώα, πουλιά, ανθρωπάκια, δέντρα, σπίτια, φτυάρια, τσουγκράνες, κουβαδάκια, κλπ.


Παιχνίδια με το νερό


Για το νερό θα χρειαστούν μπουκάλια, χωνιά, σφουγγάρια, χαρτί, ύφασμα, δοχεία με τρύπες, ζωάκια. Το παιχνίδι με το νερό επίσης βοηθά στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, αλλά και στην ανακάλυψη εννοιών όπως η απορροφητικότητα, βάρος, ποσότητα, ταχύτητα στο νερό, άνωση, βύθιση, κλπ.
Έτσι το παιδί μαθαίνει πώς το σφουγγάρι απορροφά το νερό, οπότε γίνεται βαρύτερο, ότι πρέπει να στιφτεί για να ελαφρύνει πάλι, ότι τα βαριά αντικείμενα βουλιάζουν ενώ τα ελαφρά ακόμη κι αν τα βυθίσουμε θα ανεβούν στην επιφάνεια.
Η μπάλα τέλος είναι το αγαπημένο παιχνίδι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα και έξω από τη θάλασσα. Μ' αυτήν το παιδί μπορεί να συντονίσει το κοίταγμα με το πέταγμα ή το πιάσιμο της μπάλας (οπτικοκινητικός συντονισμός), να μάθει έννοιες όπως πετώ ψηλά, βουλιάζω, τινάζω, κλωτσώ, κυρίως όμως συμβάλλει στην δημιουργία καλής διάθεσης και ξενοιασιάς.


Καλό θα είναι ωστόσο να έχουμε μεριμνήσει και για την επικινδυνότητα του ήλιου, πριν εκθέσουμε το μικρό μας στην παραλία. Ένα φανελάκι, αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά καθώς και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο στο διάστημα μεταξύ 11 και 4 το απόγευμα είναι αρκετά σημαντική προστασία. Αυτές τις ώρες ο ήλιος μεσουρανεί και η πιθανότητα εγκαύματος αυξάνει. Εντελώς ακίνδυνος δεν είναι όμως ούτε ο συννεφιασμένος ουρανός, γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα νέφη και ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στην ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα, αν τη βρουν απροστάτευτη.

Πηγή: Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ

Post Top Ad

.............