ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑΝΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑΝΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ολοκληρώθηκε στη Βιάννο η δεκαήμερη επίσκεψη μαθητών από το Κλέβε της Ρηνανίας.  Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Νεολαία Χτίζει το Μέλλον» που υλοποιείται τα τελευταία έξι χρόνια στη Βιάννο. Μέσα από την άμεση επαφή με τον Μαρτυρικό Τόπο τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματικά μια βαθύτερη κατανόηση των όσων συνέβησαν στο παρελθόν, και να μάθουν πόσο σημαντικό είναι να παλέψει κανείς για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Ευρώπη. Σημαντικό είναι να χτιστεί μια μακροχρόνια σχέση, ώστε οι νέοι (και από τις δύο χώρες) να λειτουργήσουν αργότερα στη ζωή τους ως «γεφυροποιοί». Στόχος είναι «να πέσουν» οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ώστε να λάβει σάρκα και οστά η ιδέα της κοινής Ευρώπης, όπου οι νέοι θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. 



Στη Βιάννο η πρώτη ομάδα ήρθε το 2010 κατόπιν συνεννόησης με τον τότε Δήμαρχο κ. Μανώλη Κλαδάκη. Έκτοτε έρχεται κάθε χρόνο είτε τον Σεπτέμβριο είτε την άνοιξη, και έχει γίνει αντιληπτή από πολλούς δημότες, οι οποίοι αγκάλιασαν τα παιδιά αυτά με θέρμη και αληθινή Κρητική φιλοξενία

Στα έργα που υλοποίησαν συγκαταλέγονται η ανακαίνιση της παιδικής χαράς στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Βιάννου (2010), η διάνοιξη του παλιού μονοπατιού από την Άνω Βιάννο στο Λουτράκι και την Πηγή Γαμπριγιέλε (2011), έργα αποκατάστασης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2012 (συλλογή καμένων πλαστικών σωλήνων ύδρευσης, διάνοιξη ρέματος) και η αποκατάσταση του φυλακίου του Δασαρχείου στην Κάτω Σύμη (2013, 2014).


Η φετινή όμως επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Δεκέμβριο του 2015 είχε προηγηθεί για πρώτη φορά επίσκεψη μαθητών από το Λύκειο της Βιάννου στο Κλέβε της Γερμανίας. Η πρωτοβουλία για την ανταλλαγή των μαθητών ανήκει στον κ. Ιωάννη Μαθιουδάκη, τον προηγούμενο διευθυντή του Λυκείου Βιάννου. Ωστόσο, η πραγματοποίηση της ανταλλαγής έγινε με την πολύτιμη προσπάθεια της νυν διευθύντριας κ. Γεωργίας Σούκουλη και των καθηγητών του σχολείου  σε συνεργασία με τους  κκ. Philipp Hartwig και Uwe Gadow υπεύθυνους από την γερμανική πλευρά. Σημαντική επίσης ήταν η αρωγή του μεταφραστή  κ. Andrea Krause, με καταγωγή από την Ιεράπετρα, ο οποίος έχει στηρίξει από την αρχή το πρόγραμμα.



Oι Έλληνες μαθητές εκτίμησαν τη γερμανική φιλοξενία τον περασμένο Δεκέμβριο και προσπάθησαν –μολονότι είναι περίοδος προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Ιουνίου- να ανταποδώσουν τα μέγιστα. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ωστόσο ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή και πως μελλοντικά θα οργανώσουν ακόμη καλύτερα τη μεταξύ τους συνεργασία.
Η πρώτη συνάντηση των μαθητών έγινε στο χώρο του σχολείου όπου και οργανώθηκε ο καθαρισμός της αυλής.  Προσφέρθηκαν  επίσης  αναμνηστικά δώρα στους Έλληνες μαθητές από την πρώτη τους επίσκεψη στο Κλέβε.

Μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Βιάννο, οι Γερμανοί μαθητές έγιναν δεκτοί από το δήμαρχο της Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη ο οποίος έχει αγκαλιάσει θερμά την όλη προσπάθεια που γίνεται. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε επίσης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στον Αμιρά,  όπου Έλληνες και  Γερμανοί μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ιστορικό τους παρελθόν και στο Λαογραφικό Μουσείο της Βιάννου.
Την  Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο συμμετείχαν στα τοπικά έθιμα του χωριού ενώ την ημέρα του Πάσχα σούβλισαν τον παραδοσιακό οβελία στην Κάτω Σύμη, τόπο διαμονής τους.

Τέλος, το ενδιαφέρον τους τράβηξε και η επίσκεψη στην Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης», στον Κερατόκαμπο όπου εκτίθενται σημαντικά έργα Ελλήνων εικαστικών, όπως του Μόραλη, του Φασιανού,  του Τσόκλη κ.ά. Μέσα από τις παραπάνω δράσεις οι νέοι της Βιάννου και του Κλέβε ήρθαν πιο κοντά και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη σχολική χρονιά.

Post Top Ad

.............