ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ 42ης ΟΔΟΥ ΣΤΑ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ 42ης ΟΔΟΥ ΣΤΑ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ



Η μάχη της 42ης οδού, στα Τσικαλαριά, τιμήθηκε με κάθε επισημότητα σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο πλαίσιο του εορτασμού της 75ς επετείου της Μάχης της Κρήτης, παράλληλα με τα εγκαίνια του Μνημείου του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC).
H  οδός Τσικαλαριών την περίοδο εκείνη αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη Μαλάξα και σε αυτή βρίσκονταν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των συμμάχων. Η μάχη της τεσσαρακοστής δεύτερης (42ης) οδού ήταν μία άγρια αντεπίθεση από τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, ενάντια στον εχθρό και έγινε το πρωί της 27ης Μαΐου 1941. Κατά τη διάρκεια της Μάχης 200 και πλέον Γερμανοί σκοτώθηκαν, ενώ επιβραδύνθηκε η διαδρομή των Γερμανών προς Ανατολάς.

«Είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμάς η παρουσία σας εδώ, όπου έδωσαν μάχη οι δικοί σας άνθρωποι πριν από 75 χρόνια, ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του Χίτλερ. Η οδός Τσικαλαριών βρίσκει τη θέση, που της αξίζει στην πρόσφατη Ιστορία», τόνισε μεταξύ άλλων στη ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ενώ όπως υπογράμμισε «το μνημείο αυτό τιμά και θα μας θυμίζει την ηρωική μάχη της 42ης οδού».
«Παρουσιάζουμε το μνημείο, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα, που είχε διατυπωθεί εδώ και χρόνια από όλες τις πλευρές, ενώ σε αυτό τοποθετήσαμε πλακέτα, που είχε χρηματοδοτηθεί κυρίως από δωρεές ιδιωτών των ελληνικών και κρητικών κοινοτήτων της Αυστραλίας και ειδικότερα των Φίλων του Καταπιστεύματος της 42ης Οδού καθώς και πληροφοριακές πινακίδες, προς τιμήν των ηρώων μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Χανίων.
Μάλιστα ο κ. Βάμβουκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους ανθρώπους που βρέθηκαν πριν από 75 χρόνια στην Κρήτη, τους βετεράνους ήρωες, ευχαριστώντας τους θερμά για την προσφορά, την αυτοθυσία και τον αγώνα τους. «Είμαστε ευγνώμονες προς όλους εσάς, που αποδείξατε αγωνιζόμενοι ηρωικά την πίστη σας στις αξίες της ελευθερίας. Κάποιοι από εσάς μάλιστα δημιούργησαν στενούς δεσμούς φιλίας, που διατηρήθηκαν ζωντανοί στο πέρασμα του χρόνου και από τις δύο πλευρές. Για τον ηρωικό αγώνα σας στο πεδίο της μάχης, το παράδειγμα και τη γενικότερη στάση ζωής σας, σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τις θερμές μας ευχαριστίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.




Στο πλαίσιο της εκδήλωσης -η οποία ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση- παρουσιάστηκε το τραγούδι Waiata από πολιτιστική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας και ακολούθησαν επίδειξη από την πολιτιστική ομάδα Maori Haka, κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από τον Ομιλο “Αροδαμός” καθώς και ριζίτικα τραγούδια από το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας Τζέρι Mαταπαράε, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Τζόν Κίττμερ, ο Αυστραλός πρέσβης Τζον Γκρίφιν με αντιπροσωπίες, βετεράνοι της Μάχης, ομάδα των Μαορί και πολλά μέλη οικογενειών βετεράνων που είχαν πολεμήσει στην Κρήτη.
Παραβρέθηκαν ακόμη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, αντιδήμαρχοι, εκπρό- σωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρκετός κόσμος.

Post Top Ad

.............