Η ΝΕΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΝΑΡΟΥ ΜΕ ΤΑ 3 ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η ΝΕΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΝΑΡΟΥ ΜΕ ΤΑ 3 ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟ


Η Πλατεία Κορνάρου ή "Φαλιδε Τζαμί", ήταν για τους παλαιότερους Ηρακλειώτες σημείο συνάντησης  και αναφοράς.
Ηρακλειώτικο στέκι για καφέ στους κατοίκους των μεγαλυτέρων ηλικιών στο τούρκικο σεμπίλ δίπλα στην κρήνη Μπέμπο. και κάτω απο τα πελώρια δέντρα που δημιουργούσαν σκιά σαν αγκαλιά.
Η Πλατεία Κορνάρου πήρε το όνομα της από τον μεγάλο κρητικό καλλιτέχνη Βιτσέντζο Κορνάρο. ΟΒιτσέντζος Κορνάρος (1553-1613) ήταν ποιητής με καταγωγή από τη Σητεία, που μεγάλωσε στον Χάνδακα (Ηράκλειο).  
Σήμερα την Πλατεία Κορνάρου κοσμούν ένα συντριβάνι και ένα γλυπτό: ο έφιππος Ερωτόκριτος αποχαιρετά την αγαπημένη του Αρετούσα. 
Αν σας παραξενέψει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της σκηνής έχουν πολλά κεφάλια, η ερμηνεία του καλλιτέχνη είναι ότι με αυτό τον τρόπο απεικονίζεται η δραματικότητα και η κίνηση του αποχαιρετισμού.

.

Η hypervision σας παρουσιάζει πλάνα από τα εν λόγω έργα, που δίνουν μια εντελώς διαφορετική όψη στην ιστορική πλατεία της πόλης.
Πολλές οι απόψεις που ακούγονται για την διαμόρφωση της νέας πλατείας ... του τσιμέντου που λείπει απο αυτή την πόλη και των πιο λίγο δέντρων που επίσης είναι ανεπιθύμητα στο Ηράκλειο.

 

Η πλατεία Κορνάρου υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο των προαστίων, των βούργων επί ενετοκρατίας, καθώς η πόλη επεκτεινόταν σταδιακά έξω από τα τείχη.
Εκείνη την εποχή στο χώρο κυριαρχούσε ο ναός του Σωτήρος, San Salvatore, του τάγματος των Αυγουστινιανών. Ένας επιμήκης, επιβλητικός σε μέγεθος αλλά απλός σε κάτοψη και διακόσμηση ναός, ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει από τους διάφορους σεισμούς που έπληξαν το Ηράκλειο στους αιώνες. Αργότερα επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί αφιερωμένο στη βαλιδέ σουλτάνα (βασιλομήτωρ, μητέρα του Σουλτάνου). Από το "βαλιδέ τζαμί" με παραφθορά προέκυψε το "φαλτέ τζαμί", όπως είναι γνωστή ακόμα στους μεγαλύτερους Ηρακλειώτες η Πλατεία Κορνάρου. 

 

 

Ο Ναός του Σωτήρος στέγασε τους Έλληνες πρόσφυγες μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 και φιλοξένησε το πρώτο γυμνάσιο θηλέων στο Ηράκλειο μέχρι τη δεκαετία του 1960, οπότε γκρεμίστηκε από τον χουντικό Στυλιανό Παττακό σαν δήθεν "ετοιμόρροπο" κτίριο. Η αλήθεια είναι διαφορετική και άλλο ένα περίφημο μνημείο του Χάνδακα θυσιάστηκε για οικονομικούς λόγους, για χάρη της "ανάπτυξης" 

Post Top Ad

.............