Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της πόλης εντός του αύλειου χώρου του συγκροτήματος των κτιρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Η ανέγερση του περικαλλούς Καθεδρικού Ναού, που διάρκεσε συνολικά περίπου είκοσι χρόνια από τη θεμελίωσή του, στηρίχτηκε αποκλειστικά στις προσφορές του φιλόθεου λαού και των δύο επαρχιών της  Ιεράς Μητροπόλεως. 


Ο θεμέλιος λίθος του Καθεδρικού Ναού τοποθετήθηκε στις 30 Νοεμβρίου  1969 με αγιαστική ιερά ακολουθία. Στις 24 Ιανουαρίου 1982 εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στη Θεία Λατρεία ο Ιερός Ναός του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» κάτωθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Στις 12 Νοεμβρίου 1992, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Κρήτη, ετέλεσε τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού, ενώ η καθιέρωση και ο καθαγιασμός των ιερών εγκαινίων στον κεντρικό Ναό της Ισαποστόλου και Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής και των υπόλοιπων δύο κλιτών που αφιερώθηκαν στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (νότιο) και στον Μέγα Φώτιο (βόρειο) τελέστηκαν με ξεχωριστή λαμπρότητα στις 2 Μαΐου 1993 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλόθεο Β΄ με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Κυρίλλου και Πέτρας κ.κ. Νεκταρίου.



Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής, που δεσπόζει στην «νύμφη του Λυβικού» αποτελεί μία από τις πέντε Ενορίες της πόλεως, στην οποία υπάγεται το τρίκλιτο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου, Αγίου Τρύφωνος και των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλεως.



Post Top Ad

.............