Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΜΑΣΤΑΜΠΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΜΑΣΤΑΜΠΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ




Ακόμα και το πιο μικρό χωριό στην Ελλάδα έχει την Παναγία του. Το ίδιο και στην Κρήτη. Ο μικρός ή ο μεγάλος ναός της Παναγίας γίνεται κάθε χρόνο ο ιερός χώρος προσευχής και απόδοσης τιμής αλλά και συνάμα, χώρος συνάντησης των συγχωριανών που επιστρέφουν έστω και λίγες μέρες στον τόπο καταγωγής για να γευτούν το καλοκαίρι και να πάρουν μαζί τους τις μυρωδιές του.

Ξεχωριστός είναι ο εορτασμός και στην Παναγία του Μασταμπά, την “Παναγίτσα” όπως συνήθιζαν να την ονομάζουν οι Μικρασιάτες που την έχτισαν, αλλά και όλοι οι άλλοι πιστοί.





Εδώ και δεκαετίες πιστοί από κάθε σημείο του νομού Ηρακλείου κατακλύζουν το ναό της Παναγίας στο Μασταμπά την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Οι πιστοί τιμούν τη μητέρα όλων και σπεύδουν ν’ ανάψουν ένα κερί, να προσκυνήσουν την εικόνα της και να προσευχηθούν.

 


Ο ναός που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «Παναγίτσα» χτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν στο Ηράκλειο από τη Μικρά Ασία το 1922. Παρά τα βάσανα, την ταλαιπωρία και τη φτώχεια τους, οι άνθρωποι αυτοί έχτισαν την εκκλησία θέλοντας να τιμήσουν την Παναγία, στην εικόνα της οποίας έβλεπαν μια μάνα και η τρυφερότητά τους ήταν τέτοια που την έλεγαν Παναγίτσα, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται μέχρι και σήμερα ο ναός.
















ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΝΤΕΛΙΕΡΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Post Top Ad

.............