ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Πρωτότυπες συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί και το τέλος της Αποκριάς. Το τραπέζι της διαφέρει από τα υπόλοιπα. Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα, έναν άζυμο άρτο δηλαδή, και πολλά άλλα νηστίσιμα φαγητά όπως ταραμοσαλάτα, γίγαντες φούρνου, χταπόδι με μακαρονάκι και μανιτάρια ψητά. Για αυτή την Καθαρά Δευτέρα, όμως, επιλέξαμε πέντε συνταγές, οι οποίες τηρούν μεν την παράδοση αλλά έχουν και μια πιο... γκουρμέ διάθεση!

Kρασάτα καλαμαράκια με μαϊντανό


Υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση:
Βάλτε σε ένα βαθύ σκεύος λάδι να κάψει και τσιγαρίστε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέστε και τα καλαμαράκια και σοτάρετε για μερικά λεπτά να πάρουν χρώμα.
Σβήστε το φαγητό με το κρασί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί καλά. Συνεχίστε με τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώστε.
Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρετε σκέτο ή με ρύζι. 
Συνταγή: tlife.gr



Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα


Υλικά:
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. φάβα
5-7 φλ. νερό
Αλάτι

Για τη γαρνιτούρα:
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ματσάκια ρόκα
1-2 κοφτές κ.γ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. σέρι ή ξίδι μπαλσάμικο


Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 1/3 του φλιτζανιού λάδι. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Το προσθέτετε στην κατσαρόλα και το μαραίνετε για 6-8 λεπτά. Προσθέτετε τη φάβα και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ξεσκεπάζετε και την αφήνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με σύρμα για να μη κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1½ ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Όσο μαγειρεύετε, προσθέτετε λίγο νερό. Όταν η φάβα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε αλάτι. Τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε για 1 ώρα. Το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.
Καθαρίζετε τα 2 κρεμμύδια και τα κόβετε σε φέτες. Σε ένα μεγάλο, κατά προτίμηση μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε τις 3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να βαθύνει περισσότερο το χρώμα τους.
Πλένετε τη ρόκα και την χοντροκόβετε. Την προσθέτετε στο τηγάνι, το σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαραθεί, περίπου 6-7 λεπτά. Αλατίζετε ελαφρώς και βάζετε το ξίδι. Σερβίρετε τη φάβα σε μια πιατέλα και γαρνίρετε με το μείγμα κρεμμυδιού και ρόκας.
Συνταγή: dietup.gr


Λαγάνα με ελιές σκορδάτες, λιαστές ντομάτες και δενδρολίβανο 


Υλικά:
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι (9 γραμμάρια)
1 φλ. λιαρό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4  φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. ελιές, χωρίς το κουκούτσι
5 λιαστά ντοματάκια, κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, σε ροδέλες (προαιρετικό)
2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
1/2 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
40 γρ. φέτα


Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό και διαλύετε τη μαγιά. Προσθέτετε 2–3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός. Το σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Προσαρμόζετε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτετε στο μπολ του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη μαγιά και τα ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνετε το νερό λίγο-λίγο μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ ή στα χέρια. Εάν κολλάει, ρίχνετε και άλλο αλεύρι ή εάν δεν έχει απορροφηθεί το αλεύρι προσθέτετε λίγο νερό ακόμη. Σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200o C. Βρέχετε το ταψί με ελαιόλαδο. Διαιρείτε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την πλάθετε σε μια μπάλα. Την πιέζετε με τα χέρια ή με τον πλάστη να πάρει το σχήμα που θέλετε. Πιέζετε τη ζύμη σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα και τη βρέχετε με ελαιόλαδο.
Βάζετε τις ελιές στα βαθουλώματα και τις πιέζετε λίγο με τα δάκτυλα να βυθιστούν μέσα. Προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, το δενδρολίβανο και το κρεμμύδι, το αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω και τις αφήνετε να ξαναφουσκώσουν.
Τοποθετείτε το ταψί στο κέντρο του φούρνου, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180oC και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Την αφήνετε λίγο στη σχάρα να κρυώσει πριν τη σερβίρετε.
Συνταγή: www.kopiaste.info

Post Top Ad

.............