ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ

Η  εν Κρήτη  Ορθόδοξος  Εκκλησία,  απαρτιζομένη   εκ  της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής Κρήτης και οκτώ Ιερών Μητροπόλεων εν  Κρήτη, είναι Ημιαυτόνομος,  έχουσα την  κανονικήν  εξάρτησιν αυτής εκ  του Οικουμενικού  Πατριαρχείου. Η  Εκκλησία  της Κρήτης   είναι  Ανατολική  Ορθόδοξη Εκκλησία με  καθεστώς ημιαυτονομίας  από  το Οικουμενικό  Πατριαρχείο.


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διορίζει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης,  η   επαρχιακή  σύνοδος  των Μητροπολιτών  της Κρήτης αποφασίζει αυτόνομα για τα υπόλοιπα  θέματα της Εκκλησίας της Κρήτης.Πλην  του  Αρχιεπισκόπου  οι λοιποί  Μητροπολίτες εκλέγονται  και αυτοί  από  την  επαρχιακή  σύνοδο
.



Η Εκκλησία της Κρήτης αποτελείται από:

-Tην Αρχιεπισκοπή Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και τις Μητροπόλεις
  Γορτύνης και Αρκαδίας με έδρα τις Μοίρες Ηρακλείου
- Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με έδρα το Ρέθυμνο
- Κυδωνίας και Αποκορώνου με έδρα τα Χανιά
- Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων με έδρα το Σπήλι Ρεθύμνης
- Ιεραπύτνης και Σητείας με έδρα την Ιεράπετρα
- Πέτρας και Χερρονήσου με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου
- Κισάμου και Σελίνου με έδρα το Καστέλι Κισάμου
- Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου με έδρα το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αποτελεί τμήμα του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος από το 1998. Διαθέτει πληθώρα βιβλίων, εικόνων, CD, DVD και ειδών εκκλησιαστικής λατρείας.
Από το 2008 λειτουργεί στον χώρο του βιβλιοπωλείου και χαρτοπωλείο.
Το 2009 εγακινιάστηκε τμήμα ιερατικών ενδυμάτων, σε πολύ καλή ποιότητα και σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Το 2010 ξεκίνησε να λειτουργεί τμήμα ιερατικών σκευών με γνώμονα πάντα την ποιότητα αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές.
Για όλα τα είδη υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής είτε με μετρητά είτε μέσω πιστωτικής κάρτας visa, mastercard, maestro. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αποστολής εμπορευμάτων σε οποιοδήποτε σημείο με αντικαταβολή μέσω ταχυδρομείου ή courier.
Η δραστηριότητα του βιβλιοπωλείου δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση αλλά και στην συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του Ηρακλείου. Από το 2008 συμμετέχει στην έκθεση βιβλίου που διοργανώνει ο σύλλογος βιβλιοπωλών του Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας. Έχει διοργανώσει βιβλιοπαρουσιάσεις και ομιλίες πνευματικού περιεχομένου με καλεσμένους σημαντικές προσωπικότητες της θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. 






Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, έχοντας επικουρικό ρόλο στην προμήθεια των συμμετεχόντων στα συνέδρια, με βιβλία άμεσα συνδεδεμένα με το θέμα του εκάστοτε συνεδρίου, αλλά και με γενικότερες αξιόλογες εκδόσεις θεολογικών βιβλίων. Έχει συμβάλλει στην έκδοση βιβλίων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία όπως είναι ο «Παρακλητικός κανών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά»
Μπορείτε να επισκεφθείτε και την σελίδα του βιβλιοπωλείου στο facebook: Βιβλιοπωλείο Αρχιεπισκοπής Κρήτης
Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το βιβλιοπωλείο στα:
Τηλέφωνο  +30 ​2810283141
Fax            +30 ​2810280659
Email​          bookstore@iak.gr

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ


H «Διακονία Αγάπης» αποτελεί μια δράση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με στόχο την στήριξη 800 άπορων πολυμελών οικογενειών της πόλης μας.
Ξεκίνησε το 2011 και  με  τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης, Συλλόγων, Επιχειρήσεων και ιδιωτών δίνει καθημερινά μαθήματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.


Στον χώρο της (Οδός Νικ. Πλαστήρα 27, τηλ. 2810390108) καθημερινά συγκεντρώνονται και προσφέρονται τρόφιμα, ρουχισμός, οικιακός εξοπλισμός ενώ κάθε Τρίτη και κάθε Πέμπτη διανέμει κατ’ οίκον φαγητό σε πολυμελείς  άπορες οικογένειες


Ο κόσμος της Κρήτης για άλλη μια φορά δείχνει ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που του έχει δημιουργίσει η κρίση, σκέφτεται και βοηθάει τον συνάνθρωπο του. 





Ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21:00, στον Ρ/Σ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Πραγματοποιείται Ραδιοφωνική εκπομπή με συντονιστές νέους της Αρχιεπισκοπής μας. Συμμετέχει και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Έπειτα απο την Ραδιοφωνική εκπομπή πραγματοποιείται μικρά σύναξη.
Οι εγκαταστάσεις του Ρ/Σ είναι Αλκιβιάδου 6, δίπλα στη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.
Επίσης κάθε Σάββατο, τελείται ο Όρθρος και η Θ.Λειτουργία υπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, στο παρεκκλήσι του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, και στην συνέχεια ακολουθεί σύναξη Νέων.

ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Το παζάρια «Διακονία Αγάπης για τον Συνάνθρωπο μας»  απο την  Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δράσεων και ενεργειών που αποσκοπούν στη στήριξη και αλληλεγγύη ανθρώπων που χρήζουν συνδρομής σε θέματα επιβίωσης. 

Διατίθενται σε συμβολικές τιμές διάφορα είδη λαϊκής τέχνης, κεραμικής, μπιζού, διακοσμητικά που αποτελούν δημιουργίες και κατασκευές εθελοντών της Αρχιεπισκοπής 



ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ὑπευθ. λειτουργίας: κα Κυριακή Μαστρακούλη, Δικηγόρος Ἡρακλείου
καί κα Ἰωάννα Κεφαλογιάννη,
τηλ. 2810 542033.


«Δεν γίνεται να τρώγω ψωμί, ο διπλανός – πεινασμένος – να με βλέπει και να μην κόβω το μισό να του το δώσω....
Είναι σαν να το είχε στα δικά του χέρια και του το άρπαξα, για να το φάω εγώ μπροστά στα μάτια του,
αδιαφορώντας για κεινον και την πείνα του!!!».
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, στο πλαίσιο του εκκλησιαστικού φρονήματος συναλληλίας – φιλαδελφίας και με δεδομένη την οικονομική κρίση, έχει δημιουργήσει από τον Δεκέμβριο του 2011 το «Ταμείο της Αγάπης του Θεού», με σκοπό μια κάποια οικονομική συμπαράσταση στους αδελφούς μας που δυσκολεύονται, πάντα εντος των ορίων της Αρχιεπισκοπής.
Θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό σε όλους τους συνανθρώπους μας, ιδιώτες και μη, στις διάφορες υπηρεσίες, φορείς, οργανισμούς, σωματεία, ενορίες ότι το Ταμείο μπορεί να πραγματοποιεί τον σκοπό του εφ’ όσον έχει χρήματα. Στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά όλων μας. Παράκληση θερμή: όποιος μπορεί και θέλει ας καταθέσει οποιοδήποτε ποσόν στον λογαριασμό της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο όνομα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης:

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

 Του Βαρδή Αυγερινού

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος θεωρείται ένας από τους πιο φιλομόναχος αρχιερείς. Ο ίδιςο ζει λιτά, ασκητικά και μοναχικά, ενώ είναι γνωστός για το “αφιλοχρήματον” του χαρακτήρα του. Ζει ως απλός καλόγερος και όπως λέει στους ανθρώπους που τον βλέπουν και τον ζουν καθημερινά, ένας αρχιερέας δεν χρειάζεται χρήματα και αυτά που του δίνει η Πολιτεία τα διαθέτει μέχρι και το τελευταίο ευρώ στους φτωχούς, πληρώνοντάς τους είτε φάρμακα είτε λογαριασμούς της ΔΕΗ είτε το ενοίκιο.

"Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, το ενοίκιο... δεν έχει να φάει" - είπε ο ίδιος και κάλεσε τον κόσμο που αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα επιβίωσης, αντί να καταφεύγει στους κάδους απορριμμάτων, αναζητώντας, τρόφιμα, να επισκέπτεται ένα από τα τέσσερα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου.


Πόσοι από εμάς γνωρίζουν όμως τον Κρήτης Ειρηναίο-κατά κόσμον Νικόλαο Αθανασιάδη- ο οποίος ηγείται της τοπικής Εκκλησίας από τον Σεπτέμβριο του 2006 οπότε και τον εξέλεξε ομόφωνα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου;

Είναι γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος θεωρείται ένας από τους πιο φιλομόναχους Αρχιερείς. Ο ίδιος ζει λιτά, ασκητικά και μοναχικά ενώ είναι γνωστός για το «αφιλοχρήματον» του χαρακτήρα του. Ζει ως απλός καλόγερος, και όπως λέει στους ανθρώπους που τον βλέπουν και τον ζουν καθημερινά, ένας Αρχιερέας δεν χρειάζεται χρήματα, και αυτά που του δίνει Πολιτεία τα διαθέτει μέχρι και το τελευταίο ευρώ στους φτωχούς πληρώνοντας τους είτε φάρμακα είτε λογαριασμούς της ΔΕΗ είτε το ενοίκιο.


Όπως αναφέρει άλλωστε τραπεζικός υπάλληλος στην «Π» σε τακτικά διαστήματα ο Κρήτης Ειρηναίος στέλνει τον διάκονό του ο οποίος φροντίζει να πληρώνει λογαριασμούς -πχ ΔΕΗ- φτωχών οικογενειών που από την μια στιγμή στην άλλη ‘γονάτισαν’ από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η συνεχής συμμετοχή του στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας

Ο Σεβασμιότατος λειτουργεί καθημερινά επισκεπτόμενος για το λόγο αυτό κάθε χρόνο τουλάχιστον μία φορά όλους τους ενοριακούς ναούς και τα μοναστήρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Όταν δεν υπάρχει στο καθημερινό πρόγραμμα Θεία Λειτουργία σε κάποιο ενοριακό ναό τότε λειτουργεί τις περισσότερες φορές στο μικρό ναό του Αγίου Μηνά και μάλιστα όχι σε Αρχιερατική Λειτουργία αλλά λειτουργώντας ως απλός ιερέας. Συνηθίζει να λέει:

«Δεν εννοείται εκκλησιαστική ζωή χωρίς την συνεχή συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία τα Μυστήρια και τις Ακολουθίες της Εκκλησίας».


Κατά τη Θεία Λειτουργία δεν κάθεται ποτέ , δεν ομιλεί με κανένα αλλά είναι αυστηρά προσηλωμένος στο μυστήριο. Μοναδική εξαίρεση είναι όταν θα αντιληφθεί στο Ιερό μικρά παιδιά , γεγονός που τον χαροποιεί ιδιαίτερα, στα οποία και θα απευθύνει δύο λόγια αγάπης, ενώ ζητάει τα διακονήματα στο Ιερό να τα κάνουν τα μικρά παιδιά και όχι οι ενήλικες ή οι νεωκόροι.

Η προσήλωσή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Είναι γνωστή η απόλυτη αφοσίωση και υπακοή του στον Οικουμενικό Θρόνο και στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Είναι χαρακτηριστικό το εξής περιστατικό που μας διηγήθηκε ανώτερος ιερέας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο:

«Όταν στενός του συνεργάτης, του εξηγούσε για μία απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι ήταν πολύ τεκμηριωμένη και βάσιμη , ο Σεβασμιώτατος απάντησε : «Είναι σωστό αυτό που λες αλλά εμείς αποδεχόμαστε ως είναι τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν ελέγχουμε ούτε κρίνουμε την αιτιολογία και το βάσιμο των αποφάσεων του. Εμείς οφείλουμε να υπακούμε και να εκτελούμε σε ό,τι αποφασίσει η Μητέρα Εκκλησία η οποία διαφύλαξε και θα διαφυλάσσει εις τους αιώνας των αιώνων τα δόγματα και την Παράδοση της Πίστης μας καθώς και την ταυτότητα του Γένους μας».


Για δε τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη κ Βαρθολομαίο έχει αναφέρει «αποτελεί δώρο του Θεού στην όλη Ορθοδοξία». 

Η ασκητική ζωή και το “αφιλοχρήματον” του χαρακτήρα του

Αξίζει να παρακαθήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος στην Αρχιεπισκοπική Τράπεζα. Ενώ υπάρχει μια αρχοντιά και είναι στολισμένη με λίγα λουλούδια, το φαγητό είναι πάντα λιτό και τις περισσότερες φορές άλαδο (κατά δε τις σαρακοστές όπως το διάστημα αυτό, είναι πάντα άλαδο). Τα αρχιερατικά του άμφια είναι πολύ λίγα, απλά χωρίς να έχει καταβάλει οποιοδήποτε κόστος, αφού η συντριπτική πλειονότητα των προέρεται από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής των Χανίων όπου η μοναχική αδελφότητα είναι πνευματικά του παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει μόλις δύο ποιμαντορικές ράβδους. Τα όποια δώρα (εγκόλπια , πατερίστες κ.λ.π.) του χαρίζονται, τα δωρίζει με την σειρά του σε διάφορους άλλους Αρχιερείς (κατά προτίμηση στην Αφρική).

Καταθέσεις και λογαριασμούς σε τράπεζες δεν έχει ενώ για την τέλεση ακολουθιών και μυστηρίων , όπου και αν προσκληθεί, δεν λαμβάνει χρήματα. Αν για αυτό τον λόγο κάποιος επιμείνει να του δώσει χρήματα, τότε ο Σεβασμιώτατος του υποδεικνύει αυτά να δοθούν σε φιλανθρωπικά και άλλα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής. 



Το ενδιαφέρον του για τη νέα γενιά

Η μεγαλύτερη ποιμαντική του μέριμνα όμως αφορά τη νέα γενιά αγνοώντας για τα προβλήματα της και για το μέλλον της. Έχει δημιουργήσει τις συνάξεις των νέων, τις κατασκηνώσεις, ενθαρρύνει και υποστηρίζει όλες τις εκδηλώσεις και τις δημιουργίες των νέων της Αρχιεπισκοπής. Εξομολογεί, συζητά και απασχολείται νυχθημερόν με τους νέους και είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε ώρα του ζητηθεί η βοήθεια και η συμπαράσταση του θα την δώσει πρόθυμα και ολόθερμα. «Είναι το μέλλον του τόπου μας και πρέπει να έχουμε κατανόηση για τα προβλήματα τους και να τους βοηθούμε με όλες μας τι δυνάμεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αγωνία του για τους φτωχούς και εμπερίστατους της ζωής

Είναι γνωστό ότι δεν αφήνει αβοήθητο οποιονδήποτε άνθρωπο έχει ανάγκη, ανεξαρτήτου φυλής και θρησκεύματος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της συνεχούς διανομής των χρημάτων του Φιλοπτώχου και της μη ύπαρξης αποθεματικού με το σκεπτικό «όσο υπάρχουν πτωχοί και αναξιοπαθούντες άνθρωποι το Φιλόπτωχο δεν μπορεί να έχει αποθεματικό και υπόλοιπα στο ταμείο του» . Επίσης είναι γνωστό ότι ολόκληρο τον μισθό του τον μοιράζει σε φτωχούς ανθρώπους της Αρχιεπισκοπής. 

Η αφοσίωσή του στο Συνοδικό σύστημα 
χει απόλυτο σεβασμό προς το Συνοδικό σύστημα της εκκλησίας αποδεικνύοντας τούτο εμπράκτως με την σύγκληση σε έκτακτες συνεδρίες πέραν αυτών που προβλέπονται από το Καταστατικό Χάρτη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία. Είναι δε γεγονός ότι έστω και αν ένας Ιεράρχης ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης θα ανταποκριθεί άμεσα συνεννοούμενος και με την υπόλοιπη Ιεραρχία. Είναι γνωστή η φράση του για τα θέματα που απασχολούν γενικά την Εκκλησία «Το θέμα θα έλθει στην Σύνοδο και ό,τι αποφασίσει η Σύνοδος».

Πηγή: Πατρίς - Του Βαρδή Αυγερινού

 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ

Post Top Ad

.............