ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΧΑΡΜΟΛΥΠΗΣ ΤΕΛΕΣΤΕΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΤΟ ΣΦΕΝΤΥΛΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΧΑΡΜΟΛΥΠΗΣ ΤΕΛΕΣΤΕΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΤΟ ΣΦΕΝΤΥΛΙ




Εορτάστηκε σε κλίμα συγκίνησης την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου η μνήμη του Αγίου Θεροδώρου στο χωριό Σφεντύλι όπου και τελέστει θεία λειτουργία μετά την υποχώρηση της στάθμης του νερού αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν απο τους πρώην κατοίκους του χωριού αλλά και απο την βοήθεια των κατοίκων των χωριών Ποταμιές και Μοχός.

 

 

Κάτοικοι του χωριού ξαναπάτησαν το πόδι τους στον αγαπημένο τους Ναό μετά απο 2 χρόνια περίπου και με ανάμικτα συναισθήματα χαρμολύπης είδαν απο κοντά τα σπίτια μου μεγάλωσαν και έζησαν τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους.
Ολες τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι είχαν φροντίσει να βάψουν  και να καθαρίσουν τον ιερό Ναό αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, έτσι ώστε όλοι οι προσκυνητές που προσήλθαν να μπορέσουν να αισθανθούν όμορφα.
Την θεία λειτουργία παρακολούθησαν κάτοικοι των γύρω περιοχών και χωριών απο τις Ποταμιές, το Αβδού αλλά και τον Μοχό, ενώ ιερείς και απο τα 3 χωριά τέλεσαν την θεία λειτουργία., ο Παπά Μανόλη και ο Παπα Νικόλαςαπο το χωριό Μοχός
Ο Παπα Γιώργης απο το Αβδού και ο Παπα Νικολάος απο τις Ποταμιές.










Το χωριό που δεν βυθιστεί ποτέ ολόκληρο για να κάνει χειρότερες τις αναμνήσεις των κατοίκων του. Ο Ναός, μετά την εκένωση του χωριού λόγω της δημιουργίας του φράγματος Αποσελέμη, βρέθηκε ο μισός μέσα στο νερό. 
Η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες των αδερφών Φωκά με ( άξιο λόγου ότι ενώ η αρχαιολογία ενώ παρεμβαίνει για ψήλου πήδημα.. αυτή την εκκλησία φαίνεται ότι την έχει ξεχάσει..)

Είναι απο τις στιγμές που οι  δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά, που οι μνήμες συνεχίζουν να φτιάχνουν μονοπάτια, να βαδίζουν  όχι τα πόδια των κατοίκων αλλά οι εικόνες και οι σκιές .
Το Σφεντύλι, κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ., αναφέρεται με την ονομασία Sfendigli το 1583 με 78 κατ. (Καστροφύλακας Κ 95). Κατά την παράδοση η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας κτίστηκε από βυζαντινό άρχοντα έπειτα από την απελευθέρωση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά. Στην περιοχή της μονής υπήρχαν, κατά την εποχή εκείνη, οικισμοί των οποίων σώζονται τα ερείπια. Ένας από αυτούς ήταν η Γαληνή, όνομα σωζόμενο σε τοπωνύμιο της περιοχής. 

Πρόσωπα σκυφτά, μάτια δακρυσμένα και χέρια τρεμάμενα. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την ημέρα του τελευταίου αντίο απο τους κατοίκους του χωριού Σφεντύλι στο νομό Ηρακλείου που έβλεπαν όλη τους την ζωή να βυθίζεται στα νερά του φράγματος Αποσελέμη.
Εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά και θα χαθεί κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.


Ακολουθούν φωτογραφίες όπως ήταν το χωριό το έτος 2011






















































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............