ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ




Το Ενυδρείο "CretAquarium" αποτελεί τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κρήτης, στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. 
Ο επισκέπτης που φτάνει στο ενυδρείο αντικρίζει κατ’αρχήν ένα μοντέρνο κτίριο που ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του παραπέμπει σε πλοίο με στραμμένη την πλώρη του προς τον δυτικό ορίζοντα της θάλασσας.
Μετά την είσοδό του στον εκτεταμένο χώρο υποδοχής μπορεί να επιλέξει να περιηγηθεί στο χώρο των ενυδρείων–δεξαμενών, να απολαύσει φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο ή στο snack bar, να παρακολουθήσει προβολές ή εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
 
Με το ενυδρείο, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής και του Ινστιτούτου Ιχθυοκαλλιεργειών, το σύμπλεγμα του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής, το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον.



 

  Το CretAquarium περιλαμβάνει 32 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων θαλασσινού νερού. Πενήντα σημεία παρατήρησης επιτρέπουν στους επισκέπτες να βλέπουν τη ζωή και τις συνήθειες των πλασμάτων της θάλασσας, ενώ ειδικές κάμερες αναδεικνύουν «κρυφά» σημεία των δεξαμενών.


 



 

 

Υπογραμμίζοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα, το CretAquarium Θαλασσόκοσμος σκοπό έχει να προκαλέσει το θαυμασμό και το σεβασμό του επισκέπτη για τον πανέμορφο κόσμο της Μεσογείου, αποκαλύπτοντας τη μοναδικότητα του, τους οργανισμούς του και τα οικοσυστήματα του. Ελπίζει να εμπνεύσει τον κάθε επισκέπτη να ενδιαφερθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί για θέματα που αφορούν το υγιές μέλλον και την ανάπτυξη του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Μια σκηνογραφία της Μεσογείου, των ελληνικών βυθών και του τροπικού περιβάλλοντος μήκους 600 μέτρων περιμένει τον επισκέπτη κατά μήκος της οποίας θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με 2.500 περίπου οργανισμούς που κατανέμονται σε 200 είδη.


 






Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτιριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του.
Το συνολικό μέγεθος του ενυδρείου σχετίζεται με την εγκατάσταση πολλών δεξαμενών-ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων). Έτσι, έγινε δυνατό να φιλοξενηθούν οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, τοννοειδή κλπ), να υπάρχει ο αναγκαίος ζωτικός χώρος για τα φιλοξενούμενα είδη όπως επίσης να γίνει εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους.







Η περιήγηση υπολογίζεται ότι θα διαρκεί περίπου 1 ώρα αν ο επισκέπτης επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων.
Τα μεγέθη του χώρου αυτού σχετίζονται με τη διαδρομή σε μια θαλάσσια σκηνογραφία μήκους 1 περίπου χιλιομέτρου, όπου εκτίθενται θαλάσσιοι οργανισμοί στις πολυάριθμες δεξαμενές του, συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων.
Στις μικρότερες δεξαμενές θα αντικρίζει  κανείς συγκεκριμένα είδη και μικρο-οικοσυστήματα τα οποία ενώ είναι εντυπωσιακά και σημαντικά θα παρέμεναν απαρατήρητα στις μεγαλύτερες δεξαμενές.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα μπορεί να ξεκουράζεται σε συγκεκριμένα σημεία απολαμβάνοντας το θέαμα θαλάσσιων ζώων να περιπλανώνται πίσω από διαφανείς επιφάνειες που φθάνουν σε εμβαδόν τα 10 τετραγ.μέτρα. 

 

 

 

Ακολουθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 150 ατόμων. Είναι ένας χώρος έκπληξης για τον επαναληπτικό επισκέπτη και ένας χώρος ξεχωριστού θεάματος για τον κάθε νέο επισκέπτη, αφού εκεί θα μπορεί να παρακολουθεί μοναδικές προβολές σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον. 

 

Ο χώρος προσφέρεται επίσης για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, κοινωνικές δραστηριότητες, εκθέσεις, ομιλίες, οργανωμένα προγράμματα ενυδρείου, ειδικές προβολές, περιοδική προέκταση της διαδρομής επίσκεψης του ενυδρείου κλπ.
 Ένα snack bar και ένα εστιατόριο περιμένουν τους επισκέπτες να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με θέα στη θάλασσα ενώ μπορούν να προμηθευτούν μοναδικά αναμνηστικά της επίσκεψης από το κατάστημα λειτουργεί στον ίδιο χώρο. 

 







Επισκεψιμότητα-Βιωσιμότητα: 
Το Ενυδρείο απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, οικογένειες και κυρίως παιδιά, σχολεία, συλλόγους, στα ερευνητικά πνεύματα, στους ρομαντικούς, στους φυσιολάτρες, στους ειδικούς και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να περάσουν μια ξεχωριστή μέρα.
"Παρά το σημαντικό κόστος λειτουργίας του εκτιμούμε ότι το Ενυδρείο θα είναι βιώσιμο προσελκύοντας όλους τους Κρητικούς, τους εκατομμύρια ξένους και έλληνες τουρίστες του νησιού, τους χιλάδες μαθητές της Κρήτης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), όλα τα σχολεία της Ελλάδας καθώς και τους φοιτητές θαλασσίων ερευνών και σχετικών κατευθύνσεων.
Ένα σημαντικό κόστος που υπάρχει για κάθε ενυδρείο είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση των ειδών, την παρακολούθηση των φυσικοχημικών παραμέτρων της διαβίωσής τους, τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, την ανάδειξη νέων ειδών και οτιδήποτε άλλο που άπτεται των επιστημονικών ερωτημάτων από το πεδίο της θαλάσσιας βιολογίας.








Στο ενυδρείο Κρήτης η συνιστώσα αυτή καλύπτεται και υποστηρίζεται από το εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο οποίο ανήκει και το ενυδρείο. Η διαφοροποίηση του Ενυδρείου της Κρήτης από άλλα Μεσογειακά- Ευρωπαϊκά Ενυδρεία Το Ενυδρείο Κρήτης ξεχωρίζει για δύο σημαντικούς λόγους σε σχέση με άλλα Μεσογειακά αλλά και την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Ενυδρείων:
Είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη φιλοξενία και στην ανάδειξη των Μεσογειακών ειδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη των ειδών των Ελληνικών θαλασσών και της ανατολικής Μεσογείου επειδή η φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό και τη λειτουργία του ενυδρείου μας είναι η μετάδοση γνώσης και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον που καθορίζει όλους τους Μεσογειακούς λαούς.
















 
Το Ενυδρείο Κρήτης ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του μεγαλύτερου θαλάσσιου επιστημονικού φορέα στη χώρα μας, αλλά και ενός από τους μεγαλύτερους Μεσογειακούς αντίστοιχους φορείς με εκατοντάδες ειδικούς επιστήμονες θα υποστηρίζει τον επιστημονικό σχεδιασμό, τη διάχυση της γνώσης αλλά και τη λειτουργία του Ενυδρείου. Ακόμα και η χωροθέτηση του κτιρίου του ενυδρείου ως μέρος του Θαλασσόκοσμου είναι μοναδική. Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης), συνολικής έκτασης 60.000τμ που περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο έρευνας & διοίκησης (~5.500τμ) και τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών AquaLabs (~3.500τμ). 
Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτιριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του. "
Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium "Θαλασσόκοσμος" 

ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ , ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΪΣΑΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ -ΜΕ ΨΑΡΙΑ- ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ…











Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών Τ.Θ. 2214 Ηράκλειο 71003 Κρήτη Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10.00 έως 17.30 Τηλέφωνο επικοινωνίας 2810 337788, 2810 337888   

ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............