ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΥΡΗ ΜΠΕΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΥΡΗ ΜΠΕΗ


Τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη ξαναζωντάνεψαν στην περιοχή Μπεντεβή και η ιστορία ξεδίπλωσε μια από τις σελίδες της από την εποχή της ενετοκρατίας, καθώς οι εργασίες του Δήμου Ηρακλείου στην περιοχή αποκάλυψαν το βενετσιάνικο γεφυράκι το οποίο αποτελούσε τμήμα του υδραγωγείου Μοροζίνι, του κορυφαίου έργου της βενετσιάνικης Κάντια. 


Το μνημείο, που δεν ήταν ορατό έως πρότινος, εντοπίστηκε και ταυτίστηκε με εκείνο που ανέφερε ο Καζαντζάκης στον "Καπετάν Μιχάλη", καθώς εκείνος πήγαινε να συναντήσει τον Νουρή Μπέη στο μετόχι του. Η αναφορά αυτή δίνει στο γεφυράκι ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς συνδέει με έναν μοναδικό τρόπο δύο περιόδους της ιστορίας, "γεφυρώνοντας" το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. 
Πρόκειται για τη γνωστή υδατογέφυρα στην Αγία Ειρήνη, στα Σπήλια της Κνωσού, η οποία μετέφερε το νερό στην πόλη μέσω της άλλης γέφυρας στη σημερινή πλατεία Ελευθερίας, τη μνήμη της οποίας διασώζει ακόμα το όνομα που χρησιμοποιούν ως τοποθέσιο συχνά-πυκνά οι "Καστρινοί", τις γνωστές "Τρεις Καμάρες".  
Με φυσική ροή βάσει ενός ευφυέστατου συστήματος αγωγών, για την κατασκευή των οποίων απαιτήθηκε δουλειά δεκατεσσάρων μηνών, το νερό, η διαδρομή του οποίου ξεκινούσε από τις Αρχάνες, περνούσε μέσα στις δεξαμενές του Αγίου Γεωργίου Πολυστύλου, που καταλαμβάνουν τον υπόγειο χώρο κατά μήκος της σημερινής λεωφόρου Δικαιοσύνης, κάτω από τα Δικαστήρια, και στο συγκρότημα απέναντί τους.
 
Στη συνέχεια, πάντα με φυσική ροή, κατέληγε στην ονομαζόμενη κατά την ενετοκρατία πλατεία των Δημητριακών "Piazza delle biade", στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, και διοχετευόταν στο σιντριβάνι των λεόντων, που μνημονεύει ακόμα το όνομα του Φραντσέσκο Μοροζίνι. 

 
Οι ανασκαφές του 2007 στα Λιοντάρια
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης της πλατείας και της διάσημης κρήνης, καθώς και του κτηρίου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αποκαλύφθηκε η απόληξη του αγωγού ως το σιντριβάνι, που αποτελεί άμεση παραπομπή στη δόξα της Βενετίας με το σύμβολό της, το λιοντάρι, να κυριαρχεί ακόμα και σήμερα.
 
Άλλωστε, όπως μας εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης, στόχος της δημοτικής Αρχής είναι όχι μόνο να το συντηρήσει και να το αναδείξει, αλλά και να το μετατρέψει σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Καθώς βρίσκεται στο δρόμο προς την Κνωσό, θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτήν ώστε στα μάτια των περαστικών, ντόπιων και ξένων, να αποτελεί την εισαγωγή σε όσα μνημειώδη περιμένουν τους χρονοταξιδιώτες τόσο στα κορυφαία αρχιτεκτονήματα της μινωικής Κρήτης, όσο και στο επιβλητικό υδραγωγείο που παρέχει μια σαφή εικόνα του μεγέθους του έργου του Μοροζίνι, ο οποίος κατάφερε με αυτό να ξεδιψάσει το Ηράκλειο. 

 
Του Σταύρου Μουντουφάρη
 http://www.neakriti.gr/

Post Top Ad

.............